Svarbaus liudytojo kūną narai rado Gulbinio ežero dugne

Visagino merės Dalios Štraupaitės bylą netrukus gausiantys teisėjai nebegalės apklausti vieno svarbaus liudytojo – STT priremtas ir parodymus davęs, jis vėliau nuskendo šalia namų esančiame ežere.

O.Kacijevas nuskendo Visagine esančiame Gulbinio ežere.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
O.Kacijevas nuskendo Visagine esančiame Gulbinio ežere.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Visagino merė D.Štraupaitė mano, kad parodymus prieš ją O.Kacijevas davė jausdamas didelį STT pareigūnų spaudimą.<br>lrytas.lt nuotr.
Visagino merė D.Štraupaitė mano, kad parodymus prieš ją O.Kacijevas davė jausdamas didelį STT pareigūnų spaudimą.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 11, 2016, 4:42 PM, atnaujinta May 22, 2017, 2:09 AM

Visagino merė D.Štraupaitė neabejoja, kad verslininkas Osmanas Kacijevas teisme būtų paaiškinęs, jog benziną į merės automobilį pylė tiktai tuomet, kai prireikdavo į reabilitacijos centrą vežti narkomanus. Tačiau jo apklausos protokoluose nurodytos kitokios aplinkybės.

Nors D.Štraupaitė neabejoja, kad parodymus prieš ją bendrovės „Vilstata“ direktorius davė jausdamas didelį Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) spaudimą, jų pakeisti vyras nebegalės.

Vyro pasigedo tik rytą

Bendrovės „Vilmstata“ vadovas 54 metų O.Kacijevas praėjusį savaitgalį nuskendo Visagine esančiame Gulbinio ežere.

Pirminiais duomenimis, į šalia namų esantį ežerą verslininkas įšoko naktį į šeštadienį, o jo sodyboje kažką švenčiantys bičiuliai to nepastebėjo. Gelbėtojus jie iškvietė apie 8 valandą ryto, išvydę ant lieptelio paliktas vyro šlepetes. Iš trijų metrų gylio narai skenduolio kūną ištraukė tik popietę.

Siekė padėti narkomanams

Nors O.Kacijevas yra davęs parodymus prieš D.Štraupaitę, jų santykiai liko draugiški.

„Dar visai neseniai jį buvau sutikusi savivaldybėje, apsikabinome ir pasibučiavome. Jis atrodė prislėgtas ir guodėsi, kad užgriuvo bylos dėl bendrovės „Vilstata“ akcijų“, – paskutinį jų susitikimą prisiminė merė.

Pradėjus tirti bylą dėl galimos korupcijos Visagino savivaldybėje, jiems buvo uždrausta bendrauti.

D.Štraupaitė teigė, jog panaikinus šį draudimą O.Kacijevas jai prisipažino, kad pareigūnams reikalingą versiją papasakojo sulaukęs užuominų, jog kitu atveju bus surasta pažeidimų bendrovėje „Vilstata“. O.Kacijevas baudžiamosios bylos išvengė.

„Jis buvo tikrai geras žmogus. Ne tik padėjo mums vežioti narkomanus, bet ir rėmė Visagino šventes, krepšinį, sporto renginius. Dėl jo netekties liūdi visas miestas“, – kalbėjo merė.

Nemokamai pildavo benzino

D.Štraupaitei pareikštuose įtarimuose teigiama, kad tuometis „Vilstatos“ vadovas į jos automobilį nemokamai pildavo benzino.

Merė to neneigė, bet tikino, jog visi degalai būdavo skirti vežti gydyti narkomanus. Jie iš Visagino būdavo vežami į Priklausomybės ligų centrą Vilniuje, o po to – į reabilitaciją Kėdainiuose.

Kad nekiltų gyventojų nepasitenkinimo, merė juos vežiodavo savo automobiliu.

„O.Kacijevas per trejus metus įpylė benzino apie 20 kartų. Tai juokingas kaltinimas.

Narkomanams gydyti savivaldybė iš biudžeto kasmet išleisdavo po vieną ar du tūkstančius eurų“, – aiškino D.Štraupaitė.

Spėjo duoti parodymus

Šią bylą tirianti Panevėžio apygardos prokurorė Aurelija Gališanskytė tvirtino, jog O.Kacijevo žūtis tyrimui jau nepakenks – jis yra davęs parodymus ir išvengė baudžiamosios atsakomybės.

„Kaltinimai negali būti grindžiami vieno asmens parodymais. Duomenis renkame visapusiškai“, – teigė prokurorė.

A.Gališanskytė kol kas negalėjo atsakyti, kada ši byla pasieks teismą.  Be D.Štraupaitės, įtarimai pareikšti dar dviem verslininkams. Jų advokatai paprašė laiko susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga – šiuo metu laukiama atsakymo.

Pasiskundė ir Strasbūrui

D.Štraupaitė teigė sieksianti savo tiesą įrodyti dar tyrimo metu ir viliasi, kad ši byla visai nepasieks teismo: „Puikiai žinau ir galiu pasakyti, kad tai yra politinis užsakymas. Aš nieko nebijojau būdama areštinėje, nieko nebijau ir dabar. Niekada jokio kyšio nesu paėmusi.“

Įtarimų sulaukusi merė jau yra išsiuntusi skundą į Europos žmogaus teisių teismą Strasbūre.

Politikė įsitikinusi, jog pradėjus tyrimą buvo pažeistos ne tik jos, bet ir aplinką tvarkančių darbininkų teisės. Matant aplinkiniams, pareigūnai juos paimdavo už parankių ir išsivesdavo į apklausas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.