Ilgai ieškotas sukčius nori senaties

Tik ketvirtuoju bandymu teisėjams pagaliau pavyko atversti baudžiamąją bylą, kurioje 45 metų klaipėdietis Žilvinas Margelis yra kaltinamas sukčiavimu ir didelės vertės svetimo turto užvaldymu.

Vakar teismo salėje pagaliau pasirodęs Ž.Margelis kruopščiai slėpė veidą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Vakar teismo salėje pagaliau pasirodęs Ž.Margelis kruopščiai slėpė veidą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

2016-06-14 07:08, atnaujinta 2017-05-21 20:30

Klaipėdos apylinkės teismas jau tris kartus buvo priverstas atidėti posėdžius, nes juose nepasirodydavo kaltinamasis.

Tokį jo elgesį galima suprasti – mat liepos pradžioje ši byla turėtų būti nutraukta dėl senaties.

Daugiau kaip 200 žmonių apgavęs Ž.Margelis buvo ieškomas beveik 20 metų.

Tik šįmet surastas vyriškis kaltinamas apgaule išviliojęs daugiau kaip 70 tūkst. eurų iš asmenų, kuriems žadėjo darbą Lietuvoje ir užsienyje.

Nukentėjusieji nesirodo

Vakar posėdyje prokurorė Virginija Tilvikienė prašė leisti paskelbti sutrumpintą kaltinamojo akto variantą, tačiau Ž.Margelis pareikalavo skaityti visą.

Išvardyti, kiek žmonių jis apgavo ir kiek pinigų iš kiekvieno jų už nebūtą paslaugą paėmė klaipėdietis, prireikė dviejų valandų.

Iki šiol neteistas aukštojo mokslo diplomą turintis šiuo metu bedarbis Ž.Margelis neatsisako teikti parodymų teisme, tačiau jis nusprendė kalbėti po liudytojų ir nukentėjusiųjų apklausos.

Apie šios bylos nagrinėjimą buvo paskelbta internetu, tačiau kol kas į teismo posėdžius nė vienas jų neatvyko.

Kaltinamojo advokatas Alius Galminas prašė apie teismo posėdžius nukentėjusiesiems pranešti raštu rašytais laiškais, bet teismas nutarė juos dar kartą pakviesti elektroniniais laiškais.

Gynėjas prašė kaltinamąjį aktą grąžinti prokuratūrai, kad jis būtų patikslintas. Esą jame neteisingai konvertuoti litai ir doleriai į eurus. Bet teismas šį prašymą atmetė.

34 apgautieji jau mirė

Žadėdamas pelningą darbą Ž.Margelis iš lengvatikių išviliojo daugiau kaip 70 tūkstančių eurų. Beje, jis net neturėjo licencijos tarpininkauti įdarbinant žmones.

Vieniems sukčius žadėjo darbą Lietuvoje, kitiems – Kanados miškų ūkyje, tretiems – įvairiose laivybos kompanijose.

Už paslaugas tekdavo mokėti nuo penkių litų iki 1200 JAV dolerių.

Keliems apgautiesiems dalį pinigų pavyko atgauti.

Ž.Margelio įsteigtos įmonės konkrečios veiklos nevykdė, nemokėjo valstybei mokesčių. 34 apgauti žmonės jau mirę.

Maždaug keturios dešimtys apgautųjų dabar gyvena ir dirba užsienyje.

Įkliuvo netoli tėvų namų

Nukentėjusieji į policiją kreipėsi 1995 metais.

Po dvejų metų suimtas, bet vėliau paleistas vyras ilgam pradingo kaip į vandenį. Net ir slapstydamasis Ž.Margelis sugebėjo apgaudinėti žmones.

Pranešimą apie dar vieną jo įvykdytą aferą pareigūnai gavo 2001 metais. Įtarus, kad jis išvyko svetur, buvo išduotas Europos arešto orderis.

Manoma, kad Ž.Margelis visą laiką slapstėsi ne užsienyje, o Lietuvoje, gal net ir Klaipėdoje. Jį netoli tėvų namų policija ir sulaikė sausio pabaigoje.

Pareigūnai yra tikrinę informaciją, kad jis ten įsirengęs slėptuvę, tačiau ne kartą apžiūrėję tėvų namus Ž.Margelio pėdsakų nerasdavo. Per tą laiką pasibaigė visų Ž.Margelio turimų asmens dokumentų galiojimas.

Įtariamajam sušlubavo sveikata, bet oficialiai prašyti sveikatos apsaugos įstaigų pagalbos policijos ieškomas klaipėdietis negalėjo. Mėnesį išbuvęs už grotų pasiligojęs Ž.Margelis gydytis į laisvę buvo paleistas už 30 tūkst. eurų užstatą.

Baudžiamoji byla gali būti nutraukta

Nors Ž.Margelis nuo teisėsaugos slapstėsi beveik 20 metų, senatis buvo pradėta skaičiuoti nuo pastarojo jo padaryto nusikaltimo 2001 metais.

Didelės apimties bylą uostamiesčio prokurorai baigė tirti per rekordiškai trumpą laiką ir teismui ją atidavė dar balandžio pradžioje.

Klaipėdos teismo laukia spartuoliškas darbas – iki liepos 5 dienos reikia ne tik išnagrinėti 16 tomų bylą, bet ir paskelbti nuosprendį. To nespėjus padaryti procesą tektų nutraukti suėjus 15 metų senačiai.

V.Tilvikienė viliasi, kad senaties terminą dar pavyks pratęsti išskaičiavus kaltinamojo ligos laikotarpį – pasikeitę įstatymai suteikia tokią galimybę.

Už nusikaltimus, kuriais yra kaltinamas Ž.Margelis, gresia aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.