15-metis Marijampolėje grasino sprogimu

Marijampolės policija sulaikė ir į areštinę uždarė penkiolikmetį, kuris grasino sprogimu. Kokiam objektui grasino nepilnametis, policija nesiteikė pranešti.

15-metis Marijampolėje grasino sprogimu.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
15-metis Marijampolėje grasino sprogimu.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Šį devynaukštį Sporto gatvėje naktį į ketvirtadienį tikrino „Aro“ pareigūnai, ieškodami sprogmenų, apie kuriuos melagingai pranešė netoli gyvenantis nepilnametis.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Šį devynaukštį Sporto gatvėje naktį į ketvirtadienį tikrino „Aro“ pareigūnai, ieškodami sprogmenų, apie kuriuos melagingai pranešė netoli gyvenantis nepilnametis.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt, Loreta Juodzevičienė

Jun 16, 2016, 9:28 AM, atnaujinta May 21, 2017, 3:10 PM

Kaip rašoma Policijos departamento pranešime, naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį apie 0 val. 07 min. į BPC paskambino asmuo, kuris pranešė, kad Marijampolėje, Sporto g., padėtas sprogmuo.

Patikrinimo metu sprogmenų nerasta.

Nustatytas įtariamasis penkiolikmetis V. uždarytas į areštinę.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Nuo vaikystės dėl įvairių nusikaltimų policijai žinomas paauglys, pirminiais duomenimis, su Bendrojo pagalbos centro (BPC) darbuotoju bendravo stengdamasis pakeisti balsą. 

Skambintojas pareiškė, jog arba sprogs Sporto gatvėje stovintis devynaukštis, arba kas nors turi surinkti 20 tūkst. eurų. Nei kur, nei kam atnešti pinigus grasintojas nepasakė ir metė ragelį. 

15-metis gyvena viename iš Beržų gatvės bendrabučių, netoli namo, kuriame neva buvo padėtas sprogmuo, priešais Marijamoplės pataisos namus.

Tačiau į areštinę paauglys buvo uždarytas ne dėl melagingo skambučio. Už apgaulingą pranešimą apie neva gresiančią nelaimę baudžiamojon atsakomybėn traukiami asmenys tik nuo 16-os metų. 

V. už grotų atsidūrė, nes pareigūnai įtarė, jog šis tą pačią naktį gretimame bendrabutyje pavogė vieno vyriškio mobilųjį telefoną. Manoma, jog būtent iš šio telefono neprognozuojamo elgesio paauglys skambino į BPC.

Sulaikytasis kol kas neigia visus pareigūnų įtarimus.

Per pastaruosius kelerius metus V. įvykdytų nusikaltimų sąrašas eina vis ilgyn.

Paauglys dvejus metus buvo auklėjimas socializacijos centre, iš jo bėgo kelis kartus, ir vėl buvo į jį grąžintas.

Pedagogai, vaikų teisių apsaugos specialistai išbandė daugybę būdų ir priemonių, norėdami V. atvesti į doros kelią, tačiau rezultatai nedžiugina, – paauglys net neketina keisti gyvenimo būdo.

Nepilnametis būdavo retas svečias mokykloje.

Praėjusiais metais V. dėl vagystės iš parduotuvės pirmą kartą buvo uždarytas į areštinę, ir dėl to labiau apsidžiaugė nei išsigando. Iki tol jis dėl per jauno amžiaus nebuvo patekęs už grotų, todėl į naują patirtį reagavo smalsiai.

V. dažnai plėšikaudavo gatvėje, naktimis braudavosi į parduotuves, vienam įkaušėliui buvo padegęs kojas, melagingai pranešė apie dujų nuotekį socializacijos centre Kaune bei neva užminuotą bendrabutį Marijampolėje, dujų degalinėje padegė balionus, vogė iš automobilių.

Praėjusią vasarą paauglys padegė acetileno ir deguonies balionus, stovėjusius prie renovuojamo namo laiptinės Jaunimo gatvėje.

Jei gyventojai vidurnaktį nebūtų pastebėję gaisro ir iškvietę ugniagesių, sprogus balionams, būtų įvykusi tragedija.

Šių metų sausį V., atlikęs bausmę Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje, nespėjo net kojų apšilti ir vėl atsidūrė už grotų.

Simpatiškos išvaizdos paauglys nuvyko į Vilkaviškį ir užėjo į sporto prekių parduotuvę.

V. matavosi įvairių drabužių ir išėjo apsirengęs naujais rūbais, tačiau už juos nesusimokėjo.

Vagišius buvo sulaikytas miesto gatvėje.

Paauglį tyrę specialistai nenustatė jokių pschikos ligų, tik elgesio sutrikimus.

15-metį pažįstantys žmonės teigė, jog paauglys turi ir tokios patirties, apie kurią kalbėti nesiverčia liežuvis.

V. įvairius nusikaltimus daro daugiausia naktimis savo gyvenamajame rajone arba netoli jo.

Paauglys augo be tėvo. Prieš trejus metus V. motina, kuri nėra asociali, tačiau neturi sūnui jokios įtakos, nustatė pastarajam tėvystę, kad gautų išmokas. Tėvas berniuko gyvenimu visai nesidomi.

Šių metų žiemą į laisvę grįžęs 15-metis privalo registruotis Probacijos tarnyboje, yra įpareigotas mokytis. Tačiau į mokyklą ji nekelia kojos iki šiol.

„Sunku suvokti, kaip tiek daug nusikaltimų darantis paauglys be problemų lieka laisvėje“, – ir stebėjosi, ir piktinosi V. gyvenimo klystkelius dešimtimis skaičiuojantys pareigūnai.

Jie teigė, jog Probacijos tarnyba įpareigojimų nevykdantį nepilnametį turi teisę įspėti tik vieną kartą per mėnesį, o po trijų įspėjimų jau gali kreiptis į teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.