Klaipėdos uosto vadovas po STT kratų: Šiandien dirbti sudėtinga

Klaipėdos uosto direkcija patvirtino, kad pareigūnai sulaikė G.Zumarą.

Ketvirtadienio vakarą kratos buvo atliktos G.Zumaro (dešinėje) ir A.Vaitkaus kabinetuose.<br>G.Pilaičio nuotr.
Ketvirtadienio vakarą kratos buvo atliktos G.Zumaro (dešinėje) ir A.Vaitkaus kabinetuose.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos jūrų uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus (kairėje) ir susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdos jūrų uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus (kairėje) ir susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdos jūrų uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Klaipėdos jūrų uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Klaipėdos uosto direkciją krėtė STT.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Klaipėdos uosto direkciją krėtė STT.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
STT ketvirtadienį taip pat sulaikė Latvijos pilietį. Pareigūnų rankose atsidūrė ir jo automobilis BMW.
STT ketvirtadienį taip pat sulaikė Latvijos pilietį. Pareigūnų rankose atsidūrė ir jo automobilis BMW.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 17, 2016, 10:05 AM, atnaujinta May 21, 2017, 12:56 PM

Didžiausios Latvijos kelių ir tiltų statybos įmonės „Latvijas tilti“ valdybos pirmininkas Genadijus Kamkalovas įtariamas davęs kyšį Klaipėdos jūrų uosto direkcijos infrastruktūros direktoriui Gediminui Zumarui už bendrovei finansiškai naudingus sprendimus. 

Klaipėdos uosto direkcija patvirtino, kad pareigūnai sulaikė G.Zumarą.

STT turimi duomenys leidžia įtarti, kad G.Kamkalovas, atstovaudamas Latvijos bendrovei, laimėjusiai net kelis statybų rangos konkursus VĮ KVJUD, kurių vertė siekia keliolika milijonų eurų, už VĮ KVJUD priimamus Latvijos bendrovei finansiškai naudingus sprendimus per kelis kartus Gediminui Zumarui perdavė didesnės nei 250 MGL vertės kyšį.

Tuo pačiu metu sulaikymo operacija ir kiti procesiniai veiksmai buvo vykdomi ir Latvijoje. Latvijos KNAB sulaikė 6 asmenis, einančius aukštas pareigas viename iš didžiausių Latvijos verslo koncernų, atliko apie 20 kratų.

STT pranešė, kad atliekant kratas buvo rasti ir paimti tyrimui reikšmingi dokumentai ir daugiau nei 100 tūkst. eurų grynųjų pinigų.

A.Vaitkus: „Šiandien dirbti sudėtinga“

Klaipėdos jūrų uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus penktadienį surengė spaudos konferenciją, kurios metu pakomentavo susidariusią situaciją: „Manau, kol vyksta tyrimas, nereikėtų prognozuoti ateities.

Dėl moralinio klimato direkcijoje – šiandien dirbti sudėtinga. Ryte daug laiko praleidome analizuodami projektus, kurie galbūt STT pasirodė įtartini. Bet bent jau mes iki šios minutės nerandame nieko tokio, kas keltų įtarimą.

Kompanija „Latvijas tiltis“ – viena iš tų, kuri rangos darbus atlieka žymiai mažesne kaina, net iki 40 proc. mažiau, negu numatyta projektinė kaina. Iki šiol mus tenkino ir kokybė, ir kainos.

Kokia tyrimo esmė, man kol kas nėra žinoma.

Vakar buvo apžiūrėtas mano kabinetas, užduota keletas klausimų. Nieko įtartino pas mane ir pas G.Zumarą, kiek žinau, nerasta.

Apie jokius paimtus pinigus man nėra žinoma.

Nuo sausio mėnesio su G.Zumaru, kai jis tapo šio padalinio vadovu, mes ne kartą kalbėjome, kad būtų ypatingai atsargus. Tai jaunas žmogus, neturintis didesnės patirties uoste, nors pusantrų metų jau dirbo kitose pareigose. Nenoriu nieko prognozuoti, jis kol kas yra uosto direkcijos darbuotojas. Mes savo darbuotojus linkę ginti. 2015 metais STT tikrino uosto direkciją, manau, tai savotiškai gerai siekiant įmonės skaidrumo. Tokie patikrinimai visada sudrausmina darbuotojus, užkerta kelią neleistiniems veiksmams.

Gaila, bet dėl to tyrimo iki šiol negavome jokio sprendimo. Jokių naujų klausimų mus neužduota. Tokia nežinia kelia tam tikrą įtampą.

Vakar man visai netikėtai sekretorė pasakė, kad atvyko „Latvijas tilti“ atstovai. Išgėrėme kavos. Jie dalyvavo uosto jubiliejinėje šventėje, norėjo daugiau susipažinti.

„Latvijas tilti“ pirmas reikšmingas darbas buvo centrinis krovinių ir keleivių terminalas. Ir vėl galiu pakartoti, kad darbai buvo atlikti už santykinai nedidelę kainą, kokybė gera. Tai įvertino ir terminalu besinaudojanti kompanija „DFDS Seaways“.  (Neseniai buvo pareikštos finansinės pretenzijos buvusiam uosto vadovui Eugenijui Gentvilui – red.)

Jam inkriminuojami nuostoliai netoli dviejų milijonų eurų. Manau, kad tai ir vakarykštis įvykis nėra susiję. Gavus iš prokuratūros medžiagą atsirado galimybė civiline tvarka išieškoti nuostolius.

Nekuriu jokių sąmokslo teorijų, nesieju vakarykščių įvykių su E.Gentvilu.

Mes esame apdraudę direkcijos vadovybę. Pradėjęs dirbti įvertinau, kad visi vadovai dirba labai didelės apimties rizikos grupėje, mūsų investicijos, komercinė ir ekonominė veikla yra susieta su labai dideliais pinigais. Pagal tarptautinę praktiką įprasta vadovus drausti nuo įvykių, kurie nėra tyčiniai.

Taigi draudėjai nuspręs, kaip bus elgiamasi šiuo atveju.

Tuomet mes darysime kitas išvadas.“ 

Reikalaus pasiaiškinti

„Jeigu tie faktai pasitvirtins, vertinu labai neigiamai, nes kiek aš turiu informacijos, kad tai susieta su viešaisiais pirkimais – ar įvykusiais, aš dar neturiu informacijos, ar būsimaisiais viešaisiais pirkimais. Aš turiu informacijos, kad buvo atlikta krata tiek generalinio direktoriaus kabinete, tiek pavaduotojo, kuris atsakingas už infrastruktūrą ir plėtrą uosto (Gediminas Zumaras – BNS). Ir kiek turiu informacijos, direktoriaus pavaduotojas yra sulaikytas ir toliau vyksta tyrimas. Tai aš manau, kuo greičiau bus atliktas tyrimas, tuo bus geriau, aš manau, kad teisėsaugos institucijoms niekas neturėtų trukdyti atlikti šito darbo, o jeigu pasitvirtins, kad buvo korupciniai atvejai, tokie žmonės turi būti įvertinti teisine tvarka“, – žurnalistams Klaipėdoje prieš susitikimą su uosto vadovybe penktadienį sakė A.Butkevičius.

Jis tikino, kad susitikęs su A.Vaitkumi prašys pateikti daugiau informacijos apie kratas.

„Aš tai pirmiausiai ir paprašysiu generalinio direktoriaus, kad informuotų, kodėl įvyko toks tikrinimas, dėl kokių priežasčių, jeigu turi informaciją, ir jis turės atsakyti į mano užduodamus klausimus“, – tikino premjeras.

Sulaikytas Latvijos įmonės darbuotojas

BNS žiniomis, kitas sulaikytas asmuo yra didžiausios Latvijos kelių ir tiltų statybos įmonės „Latvijas tilti“ darbuotojas, nors įmonė to oficialiai nepatvirtina.

„Galime patvirtinti, kad birželio 16 dieną., ketvirtadienį, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje lankėsi STT pareigūnai bei atliko kratas. Šiuo metu mūsų turimomis žiniomis, jokio kyšio nerasta. Esame informuoti, kad laikinai yra sulaikytas direkcijos infrastruktūros direktorius Gediminas Zumaras“, – pranešė uosto atstovė Nijolė Dvarionaitė-Milkintienė.

Tirdama galimą korupciją uoste, STT ketvirtadienį taip pat sulaikė Latvijos pilietį.

BNS žiniomis, pastarasis yra „Latvijas tilti“ darbuotojas, tačiau įmonė to kol kas nepatvirtina.

Klaipėdos uosto infrastruktūros direktoriumi G.Zumaras tapo pernai, kai lapkritį direkciją paliko Algirdas Kamarauskas.

„Latvijas tilti“ yra gavusi nemažai uosto užsakymų – neseniai ji kartu su „Kamineros“ grupės statybų bendrove „Borta“ laimėjo 11,7 mln. eurų vertės Malkų įlankos gilinimo konkursą, ji buvo laimėjusi ir 14,9 mln. eurų vertės krovos bendrovės „Bega“ krantinių statybos konkursą, tačiau vėliau iš jo pasitraukė.

Be to, „Latvijas tilti“ už 32,36 mln. eurų 2013 metais pastatė Klaipėdos uosto keleivių terminalo krantinę.

Pernai spalį STT buvo pranešusi, kad neįvardintas uosto direkcijos skyriaus vadovas įtariamas korupcija.

Pareigūnai įtarė, kad šis asmuo, atlikdamas projekto priežiūrą ir tikrindamas darbų kokybę, piktnaudžiavo tarnyba ir suklastojo dokumentus.

Tuomet įtarimų kilo dėl uosto valymo darbų. STT teigė atlikusi tyrimui reikšmingų dokumentų poėmius, tačiau apie tolimesnę tyrimo eigą nebuvo pranešta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.