Rusijoje kalintis Romas Zamolskis šokdina prižiūrėtojus

16 metų laisvės atėmimo bausme Rusijoje nuteistas iš Lietuvos pasprukęs Romas Zamolskis apskundė nuosprendį ir gavo leidimą susitikti su žmona.

Už grotų Rusijoje jau beveik dvejus metus laikomas R.Zamolskis apie tokį maistą, kokį valgė laisvėje, gali tik pasvajoti.
Už grotų Rusijoje jau beveik dvejus metus laikomas R.Zamolskis apie tokį maistą, kokį valgė laisvėje, gali tik pasvajoti.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 30, 2016, 7:35 AM, atnaujinta May 20, 2017, 7:17 AM

Už ginkluotus apiplėšimus, vagystes bei pasikėsinimą nužudyti Jekaterinburgo verslininką Aleksandrą Kasjanovą ilgiems metams į griežtojo režimo pataisos koloniją siunčiamas R.Zamolskis siekia išteisinimo.

46 metų lietuvis ir jo advokatas surašė apeliacinį skundą, kuriame teigiama, kad nuteistasis kaltas dėl vienintelio jam inkriminuojamo nusikaltimo – ginklų laikymo – ir prašo jam skirti švelnesnę bausmę.

Protokoluose – netikslumai

Apeliaciniame skunde teigiama, jog pirmosios instancijos teismas klastojo dokumentus. Esą posėdžio protokoluose įrašyta tai, ko nėra teismo posėdžių garso įrašuose.

Garso įrašus prašoma pridėti prie skundo, tačiau kol kas neaišku, ar šis prašymas bus patenkintas.

Tai paaiškės po liepos 11-osios, kai bylą nagrinėjęs teisėjas grįš iš atostogų ir skundą perduos aukštesnės instancijos teismui.

Prokurorė persigalvojo

Skundą byloje pateikė ne tik R.Zamolskis, bet ir prokurorė.

Pretenzijų dėl bausmės dydžio R.Zamolskiui ir gaujos vadu vadintam Michailui Klokui, kuriam skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė, prokurorė neturi, bet yra nepatenkinta Valerijui Povarovui skirtos bausmės dydžiu.

V.Povarovui teismas skyrė 11 metų laisvės atėmimo bausmę, nors prokurorė jį siūlė įkalinti 13 metų. Dabar kaltintoja persigalvojo ir pareiškė, kad tokia bausmė vyrui yra per griežta, ir prašo ją sumažinti.

R.Zamolskis ir prokurorė taip pat ginčija sumą, kurią teismas iš visų trijų teisiamųjų priteisė A.Kasjanovui ir per sprogimą sužalotai jo žmonai.

Iš V.Povarovo ir R.Zamolskio jiems priteista po milijoną rublių (apie 13 400 eurų), o iš M.Kloko – 600 tūkstančių rublių (apie 8046 eurus).

Pasimatymas – už grotų

Jekaterinburgo tardymo izoliatoriuje dienas leidžiantis R.Zamolskis sulaukė ir gerų naujienų. Užvakar, praėjus 20 dienų po nuosprendžio, jam leista pasimatyti su žmona Svetlana Miakotina, su kuria pastarąjį kartą kalbėjosi 2014 metų rugpjūtį, kai buvo sulaikytas.

Nuo to laiko bendrauti su savo dviejų vaikų motina R.Zamolskis galėjo tik laiškais ir trumpai matė teisme, kai ji buvo iškviesta liudyti.

„Leidžiamas pasimatymų laikas yra trys valandos, bet mums leista susitikti tik valandai. Galiausiai išsikovojome dvi, nes pareigūnai žino, kad mes už tiesą ir teisybę, todėl jei tik pamatome nors menkiausią pažeidimą, visus sukeliame ant kojų“, – vakar sakė S.Miakotina.

Skundžiasi aukštu spaudimu

Sutuoktiniai nemažai kalbėjo apie apeliacinį skundą, R.Zamolskis pasakojo, esą kokie pažeidimai buvo padaryti nagrinėjant bylą teisme, domėjosi, kaip laikosi žmona ir vaikai.

„Jo sveikata yra prasta – labai aukštas kraujospūdis, bet gerti vaistus jis atsisako, nes nuo duodamų medikamentų spaudimas dar labiau pakyla. Be to, tardymo izoliatoriaus medikai buvo jį apkaltinę, kad jis vaistus geria nereguliariai, todėl esą jie neduoda teigiamo efekto.

Jis mano, kad jam duodami ne tie vaistai, kurie paskirti, todėl dabar negeria jokių. Vyrą iki šiol kankina traumos, patirtos sulaikymo metu.

Bet šiaip jis laikosi tvirtai. Sakė, kad kiek galės, tiek kovos už teisybę ir sieks padaryti tvarką teisėtvarkos sistemoje.

Tiesą sakant, juo ten nėra patenkinti ir laukia nesulaukia, kol jį išsiųs atlikti bausmės. Kam patiktų, kai prirašyta tiek skundų, po kurių vyksta patikrinimai, pradėtos pertvarkos“, – kalbėjo S.Miakotina.

Žmona turi savo versiją

Moteris turi ir savo versiją, kaip jos vyras tapo kaltinamuoju byloje ir atsidūrė už grotų.

Ji mano, kad tai įvyko M.Kloko, kurį ji pažinojo dar iki sutinkant R.Zamolskį, dėka.

„Manau, kad M.Klokas sudarė sandėrį su tyrėjais.

Nežinau, kaip pas jus, Lietuvoje, bet Rusijoje tai reiškia, kad jis pritars visoms tyrėjų fantazijoms ir pasakys viską, ko jiems reikia. Jis apkalbėjo ne tiktai mano vyrą, bet ir pats save“, – teigė S.Miakotina.

R.Zamolskio žmona įsitikinusi, kad jokio pasikėsinimo į A.Kasjanovą nebuvo. Sprogimą po savo langais, jos nuomone, šis verslininkas galėjo surengti pats, kad nereikėtų grąžinti pasiskolintų pinigų bankui.

„Sprogimas įvyko 2004 metais. Iki 2007-ųjų jis buvo kvalifikuojamas kaip chuliganizmas, po to ši byla buvo visai pamiršta. Ir tik 2014 metais, kai mano vyras buvo sulaikytas, perkvalifikuota į pasikėsinimą nužudyti. Kodėl taip padaryta, manau, visiems aišku“, – sakė S.Miakotina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.