Pardavėją nužudžiusių vyrų parodymai pribloškė net pareigūnus

Klaipėdoje šeštadienį po pietų ginkluotų policininkų į apylinkės teismą atgabenti du vyrai – 35-erių K.Ivančenka ir 29-erių A.Kalininas – sutrikę gūžėsi grotuotame narve. Suimti klaipėdiečiai įtariami ketvirtadienį pigių rūbų kioskelyje žiauriai nužudę 40-metę pardavėją.

K.Ivančenką į teismą atvesdino automatais ginkluoti pareigūnai.<br>G.Pilaičio nuotr.
K.Ivančenką į teismą atvesdino automatais ginkluoti pareigūnai.<br>G.Pilaičio nuotr.
K.Ivančenka jau papasakojo, ką veikė parduotuvėje.<br>G.Pilaičio nuotr.
K.Ivančenka jau papasakojo, ką veikė parduotuvėje.<br>G.Pilaičio nuotr.
K.Ivančenka gūžėsi teisiamųjų suole.<br>G.Pilaičio nuotr.
K.Ivančenka gūžėsi teisiamųjų suole.<br>G.Pilaičio nuotr.
K.Ivančenkai – įtarimai dėl šiurpios žmogžudystės.<br>G.Pilaičio nuotr.
K.Ivančenkai – įtarimai dėl šiurpios žmogžudystės.<br>G.Pilaičio nuotr.
Įtariamuosius akylai stebėjo pareigūnai.<br>G.Pilaičio nuotr.
Įtariamuosius akylai stebėjo pareigūnai.<br>G.Pilaičio nuotr.
Teisiamųjų suole – kaip kameroje ant gultų.<br>G.Pilaičio nuotr.
Teisiamųjų suole – kaip kameroje ant gultų.<br>G.Pilaičio nuotr.
K.Ivančenkai – įtarimai dėl žmogžudystės.<br>G.Pilaičio nuotr.
K.Ivančenkai – įtarimai dėl žmogžudystės.<br>G.Pilaičio nuotr.
Bendrininkas A.Kalininas – irgi teismo narve.<br>G.Pilaičio nuotr.
Bendrininkas A.Kalininas – irgi teismo narve.<br>G.Pilaičio nuotr.
A.Kalininas – irgi teismo narve.<br>G.Pilaičio nuotr.
A.Kalininas – irgi teismo narve.<br>G.Pilaičio nuotr.
A.Kalininas tvirtina buvęs tik stebėtojas.<br>G.Pilaičio nuotr.
A.Kalininas tvirtina buvęs tik stebėtojas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Įtariamieji išklausė visas kalbas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Įtariamieji išklausė visas kalbas.<br>G.Pilaičio nuotr.
A.Kalininą išdavė kelnės ir tatuiruotės.<br>G.Pilaičio nuotr.
A.Kalininą išdavė kelnės ir tatuiruotės.<br>G.Pilaičio nuotr.
Įtariamieji teismo lauks už grotų.<br>G.Pilaičio nuotr.
Įtariamieji teismo lauks už grotų.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Gediminas Pilaitis

2016-07-02 21:11, atnaujinta 2017-05-20 01:05

Auka žiauriai subadyta peiliu

Birželio 30-ąją 13 val. 37 min. bendruoju pagalbos telefonu buvo gautas pranešimas, kad Medvėgalio gatvėje, dėvėtų drabužių parduotuvėje šalia Naujojo turgaus, kraujo klane guli moteris. Pranešėjas tvirtino, jog moteris nebegyva.

Skubiai atvykę į įvykio vietą uostamiečio kriminalistai rado žiauriai sužalotą negyvą moterį, kuri šioje parduotuvėje dirbo pardavėja. Auka buvo nužudyta – durtinės žaizdos buvo matyti ant moters kaklo, veido, rankų ir nugaros srityje.

Net visko matę Klaipėdos policijos sunkių nusikaltimų tyrėjai stebėjosi – taip žiauriai sužalotos aukos jie dar nebuvo regėję. Jau matydamas, kad auka negyva, žudikas tęsė kruviną darbą, bet vėliau, greičiausiai kažko išsigandęs, spruko iš parduotuvės.

Tą pačią dieną pareigūnai apklausė ne vieną atsitiktinį nusikaltimo liudininką, peržiūrėjo aplinkinių įstaigų ir parduotuvių vaizdo filmavimo kamerų įrašus. Buvo sudaryti galimų žudikų paveikslai.

Įtarta, jog moterį nužudė du maždaug 25–35 metų vyrai, liekno sudėjimo, dėvėję tamsius sportinius šortus-bridžius, tamsius marškinėlius. Vienas jų turėjo ypatingą žymę – didelę tatuiruotę ant kairės rankos.

Įtariamieji įkliuvo su įkalčiais

Penktadienio vakarą pareigūnai sulaikė du niekur nedirbančius klaipėdiečius – K.Ivančenką ir A.Kalininą, įtariamus nužudžius pardavėją. Vyrai nutverti skirtingose Klaipėdos vietose, kur nebuvo žmonių.

Sulaikytieji nesipriešino, nebandė sprukti. To jie ir negalėjo padaryti, nes pareigūnai abu įtariamuosius užklupo netikėtai.

Per kratas pas sulaikytuosius rasta daiktų, patvirtinančių įtarimus, kad tą dieną jie galėjo būti parduotuvėje ir nužudyti moterį. Tarp jų – ir iš parduotuvės Medvėgalio gatvėje išnešta nužudytosios rankinė su pinigais, mobiliuoju telefonu, kitais asmeniniais daiktais.

Niekur nedirbantis, nuolatinės gyvenamosios vietos neturintis K.Ivančenka anksčiau devynis kartus teistas už vagystes, apiplėšimus, išžaginimą. Pastarąjį kartą vyras pasiųstas į pataisos namus už apiplėšimą naudojant šaltąjį ginklą – peilį.

Atlikęs teismo skirtą bausmę K.Ivančenka šių metų balandžio viduryje vėl atsibeldė į Klaipėdą. Bastūnas šlaistėsi gatvėmis ir nakvojo, kur papuola.

Prisipažino nužudęs pardavėją

K.Ivančenkos bendrininkas A.Kalininas du kartus teistas už nesunkius nusikaltimus – vagystę, melagingą liudijimą. Teisme vyras tvirtino turįs nuolatinę gyvenamąją vietą Minijos gatvėje, niekur nedirba, bet žvalgosi, kur įsidarbinti, nori registruotis Darbo biržoje.

Sučiupti bendrininkai iš esmės neneigė jiems pareikštų įtarimų dėl žmogžudystės. Per apklausą K.Ivančenka šaltakraujiškai papasakojo, kaip įžengęs į drabužių parduotuvę Medvėgalio gatvėje peiliu subadė pardavėją.

Šiurpūs K.Ivančenkos parodymai pribloškė net sunkius nusikaltimus tiriančius teisėsaugininkus – atrodo, jog šis vyras visiškai nesigaili, kad nei iš šio, nei iš to pasiuntė į kapus pardavėją – dviejų vaikų motiną.

Teisiamųjų suole – kaip kameroje

Pareigūnų atvesdintas į teismo salę K.Ivančenka dairėsi iš padilbų, svaidėsi keiksmažodžiais. Supykęs, kad procesą stebi žurnalistai, grasino ir jiems, bandė įspirti vienam televizijos operatoriui, bet nuvertė tik filmavimo kameros stovą.

Laukdamas posėdžio pradžios K.Ivančenka teismo narve elgėsi įžūliai, kaip žmogus, kuriam jokios taisyklės negalioja. Pasijutęs tarsi tardymo izoliatoriaus kameroje atsipalaidavo, išsidrėbė, ant grotų užsikėlė kojas.

Klaipėdos apylinkės teismo teisėjos Rasos Augustės paprašytas papasakoti, ką veikė su peiliu įsiveržęs į dėvėtų rūbų parduotuvę, K.Ivančenka nepanoro kalbėti, patvirtinti ankstesnių savo parodymų.

Kruviną peilį nuplovė baloje

A.Kalininas buvo atviresnis – tvirtino, kad mintis apiplėšti parduotuvę kilusi spontaniškai: „Aš ten nebuvau, lauke laukiau, dairiausi, stebėjau aplinką. Iš tolo mačiau, kaip K.Ivančenka ten kažką darė, knebinėjosi prie kasos aparato – turbūt norėjo jį atidaryti.“

Išgirdęs moters šauksmą A.Kalininas paragino bendrininką mesti kasos aparatą su pinigais ir greičiau sprukti. K.Ivančenka stvėrė nužudytos pardavėjos rankinę, kurią A.Kalininas įspraudė į savo kuprinę. Po to abu pabėgo, palikę nužudytąją kraujo klane.

„Iš tos rankinės aš pasiėmiau tik vieną JAV dolerį“, – aiškino A.Kalininas, kurio rankose atsidūrė ir žmogžudystės įrankis – kruvinas peilis.

„Peilį man lauke perdavė K.Ivančenka. Nemaniau, kad jis žudys pardavėją, galėjo tik pagrasinti peiliu arba sužaloti. Aš jos nemačiau“, – kaltės dėl pralieto moters kraujo kratėsi šiurpios žmogžudystės bendrininkas A.Kalininas.

A.Kalininas aiškino iš K.Ivančenkos gautą kruviną peilį vėliau nuplovęs baloje. Ten jį pastebėjęs kažkoks vyriškis.

Išdavė tatuiruotės ant rankos

Sprunkančius nusikaltimo bendrininkus matę atsitiktiniai liudininkai pastebėjo ne tik kelnes, kuriomis buvo apsitempęs A.Kalininas, bet ir jo tatuiruotą ranką.

„Nežudžiau, net nebuvo tokios minties“, – tvirtino vyras, kurio sutinęs veidas stebėtinai panašus į kriminalistų pagal liudininkų parodymus sudaryto žmogžudyste įtariamo vyriškio fotorobotą.

Sutikęs bendradarbiauti su teisėsauga A.Kalininas prašė skirti švelnesnę kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą registruotis policijoje.

K.Ivančenka, atrodo, jau susitaikęs su mintimi, kad teks sugrįžti į kalinimo įstaigą, tylėjo ir nieko neprašė.

Suimtieji teismo lauks už grotų

Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Simonas Genys reikalavo tyčine žmogžudyste iš savanaudiškų pastatų įtariamiems vyrams skirti maksimalią kardomąją priemonę – suėmimą trims mėnesiams.

„Įvykdytas labai sunkus smurtinis nusikaltimas. Tai, kas padaryta, sunkiai sutelpa galvoje“, – pabrėžė S.Genys, irgi priblokštas per apklausą tyrėjų užfiksuotų ciniškų K.Ivančenkos parodymų po to, kai jis buvo sulaikytas.

Prokuroras prašė suimti įtariamuosius atsižvelgdamas į pirminio tyrimo medžiagą: rastus daiktinius įrodymus, nusikaltimo vietos apžiūros protokolus, kriminalistų išvadas, neabejotinai rodančias, kad abu šie vyrai yra kruvino išpuolio dalyviai ir bendrininkai.

Įvertinusi visus argumentus, teisėja R.Augustė leido K.Ivančenką suimti trims, o A.Kalininą – dviem mėnesiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.