Vaikų kankintojams atsivers areštinės durys

Dviejų mažamečių vaikų Kauno rajone kankinimu įtariami jų motina ir senelis pirmadienį bus paleisti iš areštinės, o tarnybos žada pasirūpinti, kad berniukai būtų saugomi nuo smurtaujančių artimųjų. 

Budrus kaimynas užfiksavo vaikų kankinimą.<br>Stopkadrai ir filmuotos medžiagos.
Budrus kaimynas užfiksavo vaikų kankinimą.<br>Stopkadrai ir filmuotos medžiagos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2016, 11:24 AM, atnaujinta May 19, 2017, 11:00 PM

Kauno rajono policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal BK 140 str. 3 d. dėl fizinio skausmo sukėlimo mažamečiui. Apie šį įvykį pareigūnams pranešė smurtautojų kaimynas, kuris nufilmavo vaikų kankinimo scenas.  Įtariamieji, smurtavęs 71 metų vaikų senelis bei namie buvusi vaikų motina, sulaikyti. 

Šiuo metu atliekami neatidėliotini ikiteisminio tyrimo veiksmai, siekiant kaip įmanoma greičiau išsiaiškinti su įvykiu susijusias aplinkybes. Įtariamiesiems bus skiriamos kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Taip pat bus imtasi priemonių užtikrinti vaikų apsaugą nuo prieš juos smurtavusių giminaičių.

Tyrimą kontroliuojanti prokurorė Lina Gudonienė pranešė, kad prašyti įtariamuosius suimti šiuo metu nėra teisinių pagrindų. Jiems skirtos švelnesnės kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir registravimasis policijos įstaigoje. 

Šeštadienį po vidurdienio policija sulaikė girtą 71 metų vietos gyventoją, kuris įtariamas pagaliu mušęs du savo 4 ir 2 metų anūkus. Berniukai kankinti, jų kojos egzekucijos metu buvo pririštos prie suoliuko. Ant vieno mažylio šlaunies buvo matyti 6–8 didžiuliai tamsiai raudoni dryžiai. Vaikams nustatyti nežymūs sveikatos sutrikdymai. 

Senelį išvežė pareigūnai, uždėję jam antrankius. Jis įpūtė į alkoholio matuoklį 1,04 promilės. Motina tuo metu buvo blaivi.

Įtariamieji davė parodymus, tačiau prokurorė L.Gudonienė nenorėjo plačiau jų komentuoti.

Pirmadienį vaiko teisių apsaugos specialistai turėtų nuspręsti, kur apgyvendinti mažylius, kurie buvo paguldyti į ligoninę. Greičiausiai pagydžius jie bus perduoti laikiniesiems globėjams. 

„Vaikai tikrai kol kas negrįš į šią šeimą“, – paskelbė prokurorė L.Gudonienė. Pasak jos, anksčiau pareigūnai neturėjo duomenų apie smurtą prieš vaikus šioje šeimoje.

Smurtautojų kaimynas šeštadienį pašiurpo išvydęs, kas vyksta gretimoje valdoje: „Vaikų senelis buvo paėmęs maždaug pusės metro ilgio pliauską ir ja talžė vaikams per rankas. Netrukus pamačiau, kad jie yra pririšti prie suolo. Berniukai mušami verkė.“

Jaunuolis iškvietė policiją, įbėgo į kiemą ir nutraukė smurto sceną. Vaikinas apstulbo pamatęs, jog namuose tuo metu buvo vaikų motina. 23 metų moteris negynė vaikų – ji tik tvirtino, kad uošvis pririšo vaikus. Atvykus policininkams vyras parodė filmuotą medžiagą.

Senelis iš pradžių atkakliai neigė daužęs berniukus, aiškino, kad marti juos surišo, tačiau vėliau prisipažino. Seneliui anūkus esą liepė mušti jo sūnus, širstantis, kad mažyliai nuskabo nuo medžių lapus, pridaro kitų tariamų eibių.

Anot kaimynų, vaikų seneliai yra asocialūs, o jų marti – užguita. Tris vaikus auginanti jauna moteris yra ištekėjusi už jų sūnaus, dirbančio statybose. Sūnus esą nemyli dviejų vyresnėlių, nes jų tėvai yra kiti vyrai. Jauniausiam vaikui šeimoje – 1 metai. 

Kitų šeimos narių smurto metu namuose nebuvo. Vaikai buvo perduoti medikams, jų sveikatos būklė tiriama. Neatmetama, kad artimiausiu metu jie bus perduoti laikiniesiems globėjams. Smurtas prieš vaikus šioje šeimoje galėjo būti naudojamas ir anksčiau. Tai bus aiškinamasi tyrimo metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.