Nuteista buhalterė turės grąžinti nugvelbtus pusę milijono eurų

Į savo asmeninę sąskaitą daugiau kaip pusę milijonų eurų per dešimt metų pervedusi mokyklos vyriausioji finansininkė išgirdo nuosprendį – jai skirti dveji metai ir aštuoni mėnesiai nelaisvės.

O.Žukauskienė dešimt metų tuštino mokyklos kasą – ir niekas nepastenėjo.<br>A.Pilaitienės nuotr.
O.Žukauskienė dešimt metų tuštino mokyklos kasą – ir niekas nepastenėjo.<br>A.Pilaitienės nuotr.
V.Misiūnas pripažino kaltę ir užleido mokyklos direktoriaus kėdę kitiems.<br>A.Pilaitienės nuotr.
V.Misiūnas pripažino kaltę ir užleido mokyklos direktoriaus kėdę kitiems.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Pilaitienė

Jul 5, 2016, 3:07 PM, atnaujinta May 19, 2017, 7:35 PM

Tačiau leisti laiko už grotų tauragiškei nereikės – bausmės vykdymas atidėtas trejiems metams.

Moteris turės atlyginti Tauragės savivaldybei padarytą turtinę žalą – Martyno Mažvydo progimnazijai sumokėti 583 tūkst. eurų, kuriuos per daugybę kartų buvo pervedusi į savo asmeninę sąskaitą. Taip antradienį nusprendė Klaipėdos apygardos teismas.

Mokyklos direktorius taip pat priėjo liepto galą.

Už tai, kad būdamas valstybės tarnautojas aplaidžiai atliko savo pareigas, nekontroliavo pavaldinės darbo ir dėl to sudarė jai galimybę žertis svetimus pinigus į savo sąskaitą jis nuteistas 40 MGL (1506,4 euro) pinigine bauda.

Savo netinkamą elgesį įvertino ir pats nuteistasis – jis jau užleido mokyklos vadovo kėdę.

56 metų Ona Žukauskienė Klaipėdos apygardos teisme pasakojo nuo vaikystės jautusi nepriteklius, todėl norėjo geresnio gyvenimo sau ir savo sūnums. Kaltę visiškai pripažinusi moteris norėjo kuo greičiau išgirsti nuosprendį.

Baudžiamoji byla išnagrinėta sutrumointo įrodymų tyrimo tvarka, todėl bausmės kaltinamiesiems sumažintos trečdaliu.

„Kitaip jau nebus, sveikata kasdien vis prastėja, – teisme jaudindamasi kalbėjo sūnų prilaikoma vyriausioji finansininkė. – Padariau didžiulį nusikaltimą. Gėda prieš vaikus, artimuosius, pažįstamus. Jau ketveri metai esu save taip nubaudusi, kad kalėjime sunkiau nebebūtų“.

Moteris kaltinta neteisėtu svetimo turto pasisavinimu stambiu mastu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu.

Į kaltinamųjų suolą kartu sėdęs mokyklos direktorius 54 metų Vidas Misiūnas tikino net neįtaręs, kad tokiais didžiuliais mostais buvo šluojami mokyklos pinigai.

„Neįsivaizduoju, kaip per metus galima sutaupyti 200 tūkst. litų. Tai nerealu. Juk mokytojai gaudavo tai, kas priklausė“, – stebėjosi buvęs mokyklos vadovas.

Nustatyta, kad nuo 2003 metų sausio iki 2013 -ųjų kovo O.Žukauskienė į savo asmenines sąskaitas kaip darbo užmokestį pervedė 583 094 eurus.

Iš pradžių moteris pasitenkindavo nedidelėmis sumomis. Vieną kartą galbūt dėl kažko sunerimusi 1000 litų grąžino atgal.

Kartais finansininkės sąskaita vienu kartu padidėdavo keliais šimtais, kartais – keliais tūkstančiais litų.

Per visus dešimt metų tik kelis mėnesius moteris pasitenkino jai iš tiesų priklausančiu atlyginimu – maždaug dviem tūkstančiais litų.

Tačiau buvo ir tokių mėnesių, kai ji neteisėtai praturtėdavo 40 ar net 60 tūkst. litų.

Antai 2010 metų spalį ji pervedė sau 19 500, 11 750, 18 550, 1705 ir 8555 litus. Lapkritį kišti rankos į svetimą kišenę neišdrįso. O atsikvėpusi ir vėl darė tą patį.

O.Žukauskienė anksčiau dirbo Tauragės savivaldybės švietimo skyriaus centralizuotoje buhalterijoje. Į M.Mažvydo mokyklą atėjo laimėjusi konkursą.

„Pastebėjau, kad direktorius neatlieka savo pareigų, nekreipia dėmesio į buhalterinius reikalus. Iš pradžių buvo nedidelės sumos, paskui pamažu jas vis didindavau“, – aiškino buhalterė.

Esą darbo pradžioje ji nešdavo direktoriui visų darbuotojų sąrašus su atlyginimais, paskui nešioti nustojo, o mokyklos vadovas net nepasidomėjo, kodėl.

„Jam nebuvo įdomu, kokie tie atlyginimai, kartais atneštų dokumentų neskaitydavo, nematydavo, kad man pervesta per didelė suma“, – sakė O.Žukauskienė.

Esą direktorius nepastebėjo ir to, kai dėl jos neatidumo jam pačiam kelis kartus buvo pervestos per didelės sumos.

V.Misiūnas aiškino, kad tąkart buvo supainioti koeficientai, ir jis permoką gražinęs mokyklai.

Ir teisėja, ir prokurorė bandė išsiaiškinti, iš kur mokyklos biudžete atsirado tokios didelės pinigų sumos, kurias kaltinamoji pasisavino.

O.Žukauskienė tikino, kad mokytojai tikrai nenukentėjo nė centu: jie visi gavo tokius atlyginimus, kokie jiems priklausė.

„Visada galvojau apie juos, nė vieno niekada nenuskriaudžiau. Radau nišų, per kurias buvo galima sutaupyti iš atlyginimų fondo: tai mokytojas suserga, jo niekas nepavaduoja, tai pedagogai išvažiuodavo į seminarus. Įstaiga didžiulė, tai ir galimybių daug. Visada dirbau ganėtinai skrupulingai, buvau taupi, neleisdavau išlaidauti, jokių skolų mokykla neturėjo“, – teisme kalbėjo O.Žukauskienė.

Paprašyta paaiškinti, kur padėjo tokius didžiulius pinigus, moteris svarstė: „sunku paaiškinti, baisu, šitiek pinigų išleista. Tiesiog namų gerbūviui“.

O.Žukauskienė sakė, kad viena išlaikė šeimą, vyras, su kuriuo neseniai išsiskyrė, beveik nedirbo. Tris vaikus reikėjo išleisti į mokslus.

Namą Tauragėje šeima buvo įsigijusi seniau. Vėliau, jai pradėjus dirbti mokykloje, esą juos tik remontavo, gražino.

Kaltinamajai labiausiai širdį skauda dėl sūnaus.

Jis su žmona septynerius metus dirbo Airijoje, taupė pinigus savam namui.

Sūnus paprašė motinos nupirkti sklypą namui – tėvai jį įregistravo savo vardu, o vėliau dokumentų neperrašė.

„Į namo statybas sudėti sūnaus pinigai. Man be proto skaudu, kad sūnaus uždirbtus pinigus paleidau vėjais“, – braukė ašaras O.Žukauskienė.

Mat dabar ir jos namas, ir tas, kuriame gyvena sūnus – areštuoti. Pardavus šį turtą bus dengiamas Tauragės savivaldybės ieškinys.

Tačiau per tuos dešimt metų, kai mokyklos buhalterė svetimus pinigus dosniai šlavė į savo asmenines sąskaitas, rajono savivaldybei nekilo jokių įtarimų, kad čia – kažkas negerai, mokykloje nė karto nebuvo atliktas auditas.

Iš pradžių 583 tūkst. eurų ieškinys buvo pareikštas abiem kaltinamiesiems solidariai.

Tačiau teisme O.Žukauskienė neabejojo, kad direktorius čia niekuo dėtas – pinigus grąžinti turi ji.

„Visiškai pripažįstu savo kaltę ir nuoširdžiai gailiuosi. Per didelis pasitikėjimas atveria kelius nusikaltimui, – teisme sakė V.Misiūnas. – Aš nepaėmiau nė vieno man nepriklausančio lito“.

Direktorius pripažino, kad nekontroliavo finansininkės taip, kaip privalėjo, ir kad buhalterinių skaičiavimų pats nelabai išmano.

Pinigų grobstymui iškilus viešumon O.Žukauskienė susirgo, ilgai turėjo nedarbingumo lapelį, o vėliau į mokyklą nebegrįžo, persikėlė gyventi į Klaipėdą.

Jai skirta neįgalumo grupė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.