Pardavėjos žudikas – tartum sužeistas žvėris

Benamis Konstantinas Ivančenka, kuriam pareikšti įtarimai dėl pardavėjos nužudymo Klaipėdoje, už grotų mėgino įvykdyti nuosprendį sau. Bet pareigūnai spėjo jį ištraukti iš smaugvirvės.

Dvejų vaikų motiną į kapus pasiuntęs K.Ivančenka (nuotr. kairėje) areštinėje bandė nusižudyti, o A.Kalininas purtėsi kaltės dėl parduotuvėje pralieto kraujo.<br>G.Pilaičio nuotr.
Dvejų vaikų motiną į kapus pasiuntęs K.Ivančenka (nuotr. kairėje) areštinėje bandė nusižudyti, o A.Kalininas purtėsi kaltės dėl parduotuvėje pralieto kraujo.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

Jul 5, 2016, 6:54 AM, atnaujinta May 19, 2017, 9:40 PM

Automatais ginkluoti policininkai šeštadienį į Klaipėdos apylinkės teismą atgabeno 35-erių K.Ivančenką ir šešeriais metais jaunesnį jo bendrininką Aleksejų Kalininą.

Šie benamiai įtariami praėjusį ketvirtadienį apiplėšę vieną uostamiesčio parduotuvę ir žiauriai nužudę 40-metę pardavėją.

K.Ivančenka, kuris anksčiau devynis kartus teistas už plėšimus, vagystes ir išžaginimą, į teismą buvo atvesdintas už nugaros surakintomis rankomis. Taip supančiojami agresyvūs, grėsmę kitiems keliantys suimtieji.

Išvydęs žurnalistus K.Ivančenka įniršo – svaidėsi keiksmais, grasino, o po to ėmė darbuotis kojomis, net mėgino įspirti televizijos operatoriui, bet nuvertė tik filmavimo kameros stovą.

Jo bendrininkas A.Kalininas, anksčiau du kartus teistas už nesunkius nusikaltimus – smulkią vagystę ir melagingą pranešimą, teisme buvo ramus.

Buvo ištrauktas iš kilpos

Sekmadienį K.Ivančenka jau blaškėsi areštinėje – nuplėšė nuo lubų priešgaisrinės signalizacijos jutiklį, sudraskė paklodę, pririšo ją prie lango grotų ir bandė pasikarti. Suimtąjį iš kilpos ištraukė jį akylai stebėję areštinės darbuotojai.

Po incidento K.Ivančenka buvo perkeltas į kitą kamerą. Iš jo batų išverti raišteliai, nusegtas diržas, paimti kiti daiktai, kad neliktų pagundos panaudoti vėl bandyti žudytis.

Medikų pagalbos K.Ivančenkai neprireikė. „Manau, kad tai – ne kaltės jausmo prislėgto, o emociškai nestabilaus, neprognozuojamo žmogaus elgesys. Ir teismo salėje jis nenorėjo nurimti.

Tokie žmonės išlieja agresiją, išsikrauna, o paskui aprimsta. Kažin, ar jis gailisi atėmęs gyvybę iš dviejų vaikų motinos?“ – kalbėjo Klaipėdos policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos vadovas Mindaugas Petrusevičius.

Auką žiauriai subadė peiliu

Birželio 30-ąją 13 val. 37 min. bendruoju pagalbos telefonu gautas pranešimas, kad Medvėgalio gatvėje, dėvėtų drabužių parduotuvėje šalia Naujojo turgaus, kraujo klane guli moteris.

Skubiai atvykę kriminalistai rado negyvą pardavėją – durtinių žaizdų buvo matyti ant moters kaklo, veido, rankų ir nugaros.

Tyrėjai buvo priblokšti – šitaip žiauriai sužalotos aukos jie dar nebuvo regėję. Jau matydamas, kad moteris negyva, žudikas tęsė savo kruviną darbą, bet vėliau greičiausiai kažko išsigandęs spruko iš parduotuvės.

Imta ieškoti dviejų vyrų

Tą pačią dieną apklausti atsitiktiniai įvykio liudininkai.

Peržiūrėjus aplinkinių įstaigų ir parduotuvių filmavimo kamerų įrašus sudaryti nusikaltimą įvykdžiusių asmenų paveikslai.

Įtarta, kad moterį nužudė du maždaug 25–35 metų vyrai, liekno sudėjimo, dėvėję tamsius sportinius bridžius iki pusės blauzdų, tamsius marškinėlius. Vienas jų turėjo išskirtinę žymę – didelę tatuiruotę ant kairės rankos.

Įkliuvo su įkalčiais

Penktadienio vakarą pareigūnai sulaikė įtariamuosius – niekur nedirbančius klaipėdiečius K.Ivančenką ir A.Kalininą.

Nutverti skirtingose Klaipėdos vietose, kur nebuvo žmonių, jie nesipriešino, nes buvo užklupti netikėtai.

Per kratas pas sulaikytuosius rasta daiktų, patvirtinančių įtarimus, kad tą dieną jie galėjo būti nusikaltimo vietoje ir nužudyti moterį.

Tarp tų daiktų – ir iš parduotuvės Medvėgalio gatvėje išnešta nužudytosios rankinė su pinigais, asmeniniais daiktais.

Niekur nedirbantis, nuolatinės gyvenamosios vietos neturintis K.Ivančenka pastarąjį kartą buvo pasiųstas į pataisos namus už apiplėšimą naudojant šaltąjį ginklą – peilį.

Atlikęs bausmę vyras šių metų balandžio viduryje atsibeldė į Klaipėdą – vėl šlaistėsi gatvėmis, nakvojo, kur papuola.

Jo bendrininkas A.Kalininas tvirtino turįs nuolatinę gyvenamąją vietą Minijos gatvėje, bet niekur nedirba, bet norįs įsiregistruoti Darbo biržoje.

Prisipažino nužudęs

Per apklausą K.Ivančenka šaltakraujiškai pasakojo, kaip įžengęs į parduotuvę Medvėgalio gatvėje užpuolė ir peiliu subadė pardavėją.

K.Ivančenkos parodymai pribloškė net sunkius nusikaltimus tiriančius teisėsaugininkus – atrodo, kad nusikaltėlis visiškai nesigaili, kad nei iš šio, nei iš to pasiuntė į kapus pardavėją – dviejų vaikų motiną.

Laukdamas posėdžio K.Ivančenka teisiamųjų suole elgėsi kaip žmogus, kuriam jokios taisyklės negalioja.

Pasijutęs kaip tardymo izoliatoriaus kameroje ant gultų, jis atsipalaidavo – išsidrėbęs narve ant grotų užsikėlė kojas.

Klaipėdos apylinkės teismo teisėjos Rasos Augustės paprašytas papasakoti, ką veikė su peiliu įsiveržęs į dėvėtų drabužių parduotuvę, K.Ivančenka tylėjo – nei patvirtino, nei paneigė ankstesnių savo parodymų.

Kruviną peilį nuplovė baloje

A.Kalinkinas buvo atviresnis – tvirtino, kad mintis apiplėšti parduotuvę kilusi spontaniškai: „Aš toje parduotuvėje nebuvau, lauke stebėjau aplinką. Iš tolo mačiau, kaip K.Ivančenka ten kažką daro, knebinėjasi prie kasos aparato – turbūt norėjo jį atidaryti.“

Išgirdęs moters šauksmą A.Kalininas paragino bendrininką mesti kasos aparatą ir greičiau sprukti lauk.

Bėgdamas K.Ivančenka stvėrė nužudytos pardavėjos rankinę, ją A.Kalininas įspraudė į kuprinę.

„Iš tos rankinės pasiėmiau tik vieną JAV dolerį“, – aiškino A.Kalininas, kurio rankose vėliau atsidūrė ir žmogžudystės įrankis – peilis.

„Peilį man perdavė iš parduotuvės išbėgęs K.Ivančenka. Nemaniau, kad jis žudys moterį, galėjo tik pagrasinti arba sužaloti“, – kaltės dėl pralieto kraujo kratėsi A.Kalininas.

Vyras aiškino iš K.Ivančenkos gautą kruviną peilį vėliau nuplovęs baloje. Ten jį pastebėjo kažkoks vyriškis.

Demaskavo tatuiruotė

Atsitiktiniai liudininkai įsidėmėjo ne tik nusikaltėlių aprangą, bet ir tatuiruotėmis išmargintas A.Kalinino rankas.

„Nežudžiau, netgi nebuvo tokios minties“, – teisme dievagojosi A.Kalininas, kurio sutinęs veidas beveik nesiskiria nuo kriminalistų pagal liudininkų parodymus sudaryto žmogžudyste įtariamo žmogaus fotoroboto.

Sutikęs bendradarbiauti su teisėsauga A.Kalininas teismo prašė skirti švelnesnę kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą registruotis policijoje.

K.Ivančenka, kuriam už itin žiaurų ir cinišką nusikaltimą gresia įkalinimas iki gyvos galvos, tylėjo ir nieko neprašė.

Teismas leido K.Ivančenką suimti trims, o A.Kalininą – dviem mėnesiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.