Nuteistas kapų plėšikas ėmė blaškytis

Už kapo atkasimą ir palaikų išniekinimą nuteisto gargždiškio skundas nustebino ir teisėjus, ir prokurorę. Jis paprašė sunaikinti auksinę grandinėlę, kuri buvo nuplėšta mirusiajam nuo kaklo.

A.Jablonskis teisme slėpė veidą.
A.Jablonskis teisme slėpė veidą.
Konfiskuotą auksinę grandinėlę buvo nuspręsta perduoti valstybės naudai.
Konfiskuotą auksinę grandinėlę buvo nuspręsta perduoti valstybės naudai.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Jul 8, 2016, 7:06 AM, atnaujinta May 19, 2017, 1:38 PM

Bičiulio kapą atkasę ir palaikus išniekinę du vyrai prieš du mėnesius atsipirko švelniomis bausmėmis – Klaipėdos rajono teismas vienam skyrė 8 mėnesius nelaisvės pataisos namuose, o kitam – 30 parų arešto.

Iki šiol neteistas 37 metų Andrejus Adachovskis neprieštaravo dėl jam skirto arešto.

Tačiau keturiolika kartų jau teistas 32 metų Airidas Jablonskis, kuris bylos nagrinėjimo metu kalėjo dėl ankstesnių nusikaltimų, pasijuto nubaustas per griežtai.

Parašęs skundą Klaipėdos apygardos teismui jis aiškino, kad visiškai pripažino savo kaltę, nevengia atsakomybės, gailisi dėl to, kas nutiko, tačiau mano, jog nuosprendis per griežtas, ir prašo sušvelninti bausmę.

Mat jam reikia rūpintis dviem mažamečiais vaikais.

Savo skunde nuteistasis išdėstė ir netikėtą prašymą – auksinę grandinėlę, sveriančią 19,27 gramo, kurią nuo mirusiojo kaklo nuplėšė A.Adachovskis, sunaikinti kartu su kitais daiktiniais įrodymais, o ne perduoti valstybei, kaip buvo nusprendęs ankstesnysis teismas.

Kokie yra tokio keisto prašymo motyvai, sužinoti nepavyko. Mat A.Jablonskis iš anksto paprašė nevežti jo į skundą nagrinėjančio teismo posėdį.

Beje, posėdžio išvakarėse teismas gavo dar vieną A.Jablonskio prašymą.

Jis rašė, kad atsisako savo ankstesnio skundo, su skirta bausme sutinka ir net neprašo jam atsakyti raštu.

Gynėjos tvirtinimu, A.Jablonskis teigė išvykstąs dirbti į Airiją.

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė apeliacinį skundą palikti nenagrinėtą ir teismo procesą nutraukti.

Jei A.Jablonskis iš tikrųjų pažeidė kardomąją priemonę ir išvyko į užsienį, teks skelbti jo tarptautinę paiešką.

Žudikai iki šiol nerasti

* Be žinios dingęs su nusikalstamu pasauliu sietas 25 metų Evaldas Gliaudys 2009-ųjų gegužės pradžioje rastas negyvas laukuose Klaipėdos prieigose. Ant jo kūno buvo matyti ryškių smurto žymių.

* Palaikai gulėjo atokioje, sunkiai pasiekiamoje vietoje – automobiliu čia neprasibrausi. Vaikino apiplėšimo versija buvo atmesta: aukso papuošalai, kiti brangūs daiktai nedingo.

* Buvo tiriamos kelios nužudymo versijos. Viena jų – vaikinas nužudytas jaunimo grupuotėms aiškinantis tarpusavio santykius. Tačiau iki šiol daugiau niekas nepaaiškėjo.

Ieškoti grobio – į kapines

* Protu nesuvokiamas incidentas Klaipėdos Lėbartų kapinėse nutiko pernai spalio pabaigoje.

* Lankyti mirusiųjų atėję žmonės pastebėjo atkastą prieš šešerius metus nužudyto klaipėdiečio E.Gliaudžio kapą. Karsto dangtis buvo sulaužytas, jo dalys mėtėsi aplinkui.

* Nusikaltimo scenarijus primena siaubo filmą. Jį sukūrė aštuonias klases baigęs, bet nemažai laiko už grotų praleidęs A.Jablonskis. Galbūt ten jis ir išgirdo pasakojimą, kad E.Gliaudys palaidotas su masyvia aukso grandinėle ant kaklo.

* Kad E.Gliaudys amžinojo poilsio atgulė su brangiu papuošalu, žinojo daugelis – mat per laidotuves šarvojimo salėje stambią pintą auksinę grandinėlę jam ant kaklo užsegė draugas. Laidotuvėse prieš septynerius metus buvo ir A.Adachovskis.

* A.Jablonskis įkalbėjo proto negalią turintį A.Adachovskį kartu važiuoti į kapines. Ir dar paprašė pasikviesti kokį nors draugą, kad kasti būtų lengviau.

* Pasiėmę reikalingų įrankių vyrai naktį atvažiavo į kapines, per kelias valandas iškasė kapą ir mirusiajam nuo kaklo nuplėšė auksinę grandinėlę. Jo žandikaulis rastas kapo viršuje – peršasi išvada, kad burnoje ieškota auksinių dantų. Bet jų nebuvo. Kitoje vietoje buvo atsidūrusi ir plaštaka – gal tikėtasi, kad mirusįjį palaidojo su žiedais.

* A.Adachovskis nuo kaklo nuplėštą papuošalą nunešė savo buvusiai mokytojai pasaugoti – neva bijojo, kad ją parduos, o pinigus iššvaistys. Netrukus pas mokytoją buvęs auklėtinis grįžo su policijos pareigūnais.

* A.Jablonskis teisme atsiprašė mirusiojo artimųjų, pripažino, kad „labai negerai padaryta, bet ne iš blogos valios“. Jis prašė jam skirti su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę, nes turi du vaikus, vienas jų – neįgalus.

* A.Adachovskis teisme aiškino, kad nusikaltimo metu nelabai suprato, ką daro, elgėsi taip, kaip buvo sakoma, mat po neseniai atliktos stuburo operacijos apėmė depresija, vartojo stiprius vaistus. Esą jam sutrikęs miegas, ir tąkart duobę kasė tarsi miegodamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.