Buvusio politiko aukos mama nesudeda ginklų

Dėl dviejų žmonių nužudymo nuteisto, tačiau nuo teisėsaugos pareigūnų pasislėpusio ir iki šiol nerasto buvusio Kalvarijų politiko 42 metų Algirdo Geležiaus bylos atgarsiai atsirito iki Strasbūro.

Nuo teisėsaugos pasislėpusio A.Geležiaus nerandama jau pusketvirtų metų.
Nuo teisėsaugos pasislėpusio A.Geležiaus nerandama jau pusketvirtų metų.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Jul 9, 2016, 11:05 AM, atnaujinta May 19, 2017, 10:22 AM

Net 22 metus trunkančios buvusio partijos „Tvarka ir teisingumas“ Kalvarijos skyriaus pirmininko ir savivaldybės tarybos nario A.Geležiaus istorijos tęsinys – Europos žmogaus teisių teisme (EŽTT).

Kovoti su Lietuva nutarė vienos A.Geležiaus aukų – Raimondo Akelio – motina Aldona Akelienė.

Ji kaltina Lietuvą neužtikrinus jos sūnaus, kuriam dingimo dieną buvo 24 metai, teisės į procesinę gyvybės apsaugą.

Žudiko nėra, žala neatlyginta

Moteris įsitikinusi, kad jos sūnaus dingimo byla, kuri vėliau perkvalifikuota į nužudymą, buvo tiriama blogai, o teisėsaugininkai ir teismai, užuot dėję visas pastangas surasti žudiką ir jį pasodinti už grotų, su tuomečiu įtakingu Kalvarijos politiku žaidė keistus žaidimus. Jis tai būdavo suimamas, tai vėl paleidžiamas į laisvę.

Šio žaidimo rezultatai jaučiami iki šiol – kaltu pripažinto A.Geležiaus teisėsaugininkai neranda jau pusketvirtų metų, o žuvusiojo motinai ir seseriai priteista 150 tūkstančių litų (43 443 eurų) suma žalai atlyginti iki šiol nesumokėta.

A.Akelienės teigimu, teismo vykdomąjį raštą, kuriame nurodyta surasti A.Geležiaus turtą ir jį pardavus išmokėti priteistą sumą jai ir jos dukrai, gavęs antstolis tik skėstelėjo rankomis. Esą kol A.Geležius slapstosi, išieškoti žalos neįmanoma.

Atsakymo reikės palaukti

Kol EŽTT išnagrinės A.Akelienės skundą, gali praeiti dar metai ar daugiau. Moters raštą teismas perdavė Lietuvos Vyriausybei. Jai pateikus atsiliepimą, su šiuo dokumentu bus supažindinta A.Akelienė.

Tada ji dar kartą galės pareikšti savo argumentus dėl sūnaus mirties bylos ir kartu patikslinti sumą, kurią pageidautų gauti iš Lietuvos, jei ji bus pripažinta neužtikrinusi jos sūnaus teisės į gyvybę.

A.Geležius už 1994 metų balandį įvykdytą R.Akelio ir 19-mečio Zeniaus Valinčiaus nužudymą yra nuteistas 14 metų laisvės atėmimo bausme.

Nušautas aukas badė peiliu

A.Geležių išdavė jo pusbrolis Algirdas Vasiliauskas, kuris dabar jau yra miręs.

Jis pasakojo, kad tuomet Kauno kūno kultūros institute studijavęs A.Geležius jaunuolius nužudė, nes įtarė juos vagyste – manė, kad Z.Valinčius ir R.Akelis iš jo motinos namų pavogė broliui priklausančius 16 tūkstančių litų.

Į pagalbą pasikvietęs tris asmenis A.Geležius pagrobė Z.Valinčių ir R.Akelį gatvėje – įgrūdo į automobilį ir nuvežęs prie ežero surengė egzekuciją.

Jaunuoliai buvo pririšti prie medžio, mušami, po to jiems liepta lipti į pagrobėjų iškastą duobę, kurioje A.Geležius abi aukas nušovė ir dar subadė medžiokliniu peiliu.

Pats atvyko pas tyrėjus

Tyrimas dėl dingusių Kalvarijos gyventojų vyko lėtai, nors iškart buvo įtarta, kad tai A.Geležiaus darbas.

Jis trumpam buvo suimtas, tačiau draugai jį gindami davė melagingus parodymus, todėl įtariamasis buvo paleistas.

2004 metais prabilus A.Vasiliauskui bylos tyrimas buvo atnaujintas, tačiau, kol tyrėjai dirbo, A.Geležius paskubėjo dingti iš Lietuvos ir pasislėpė Jungtinėje Karalystėje.

2005 metais buvo paskelbta jo paieška, išduotas Europos arešto orderis.

Po pusmečio įtariamasis pats prisistatė į prokuratūrą ir kurį laiką praleido už grotų.

A.Geležiaus byla teismą pasiekė 2007 metais, tačiau ją išnagrinėjęs Kauno apygardos teismas, o vėliau ir Apeliacinis teismas buvusį politiką išteisino.

Pabėgo antrą kartą

A.Geležius džiaugėsi neilgai – 2011 metais Aukščiausiasis teismas paskelbė, kad byla buvo išnagrinėta nenuodugniai, ir grąžino ją Apeliaciniam teismui.

Dėl šio sprendimo A.Geležiaus reikalai tik prastėjo. 2012 metų lapkritį jis buvo pripažintas kaltu dėl R.Akelio ir Z.Valinčiaus nužudymo.

Nuosprendžio A.Geležius neišgirdo, nes neatvyko į teismą ir vėl paspruko. Gruodžio 11 dieną buvo paskelbta jo paieška.

Pastarąjį kartą žinių iš A.Geležiaus sulaukta 2013 metų pabaigoje, kai jis raštu kreipėsi į kelis Seimo narius teigdamas, kad jo byla suklastota.

Tuo metu Aukščiausiasis teismas jau buvo paskelbęs, kad buvęs politikas kaltas dėl dviejų žmonių nužudymo.

Z.Valinčiaus ir R.Akelio palaikai iki šiol nerasti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.