Plėšikė teisme bando išsukti savo draugę

Į teisiamųjų suolą vėl sėdusi 37-erių klaipėdietė Enryka Tubinaitė teismui užminė mislę – pareiškė apkalbėjusi metais jaunesnę savo draugę Aušrą Bičkutę. Abi moterys kaltinamos pasikėsinimu plėšikauti.

Anksčiau jau ne kartą teistoms klaipėdietėms A.Bičkutei ir E.Tubinaitei gresia dar vienas nuosprendis.<br>G.Pilaičio nuotr.
Anksčiau jau ne kartą teistoms klaipėdietėms A.Bičkutei ir E.Tubinaitei gresia dar vienas nuosprendis.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

Jul 13, 2016, 7:23 AM, atnaujinta May 19, 2017, 1:47 AM

Policijai gerai žinomos E.Tubinaitė ir A.Bičkutė į Klaipėdos apylinkės teismą atvestos su antrankiais.

Anksčiau jos ignoravo šaukimus atvykti, todėl buvo paskelbta paieška – kaltinamosios surastos ir suimtos.

Moterys teisiamųjų suole atsidūrė dėl pasikėsinimo apiplėšti socialinę darbuotoją – 46 metų klaipėdietę Editą Srėbalienę. Ji žmonėms į namus atnešdavo valstybės skirtas pašalpas ir pensijas.

E.Srėbalienė užpulta daugiabutyje, kur gyveno ir neįgalumo pašalpas gaunančios E.Tubinaitė bei A.Bičkutė.

Klaipėdietės rankinėje tą dieną gulėjo pinigai, kuriuos ji turėjo atiduoti ir šioms moterims.

Sučiupta E.Tubinaitė prisipažino kalta, kaip bendrininkę nurodė A.Bičkutę, bet vėliau teisme pakeitė taktiką – nepanoro, kad byla būtų nagrinėjama pagreitinta tvarka, reikalavo iškviesti liudytojus.

E.Tubinaitei ir A.Bičkutei už pasikėsinimą apiplėšti žmogų gresia laisvės atėmimo bausmė iki septynerių metų.

Atrado kitą bendrininkę

Užvakar teisme tardama paskutinį žodį E.Tubinaitė gailėjosi, kad bandė apiplėšti E.Srėbalienę, ir gynė savo draugę A.Bičkutę: „Ne su ja, o su kita moterimi tuomet buvau laiptinėje.“

Triskart jau teista E.Tubinaitė pareiškė, kad apkalbėjo A.Bičkutę neištvėrusi ją tardžiusių tyrėjų psichologinio spaudimo: „Patekusios į areštinę mes abi neturėjome advokatų.“

Nors E.Srėbalienė abi teisiamąsias įvardijo kaip išpuolio dalyves, A.Bičkutė purtėsi kaltės: „Ji taip šneka, kad gautų pinigų. Aš ten nebuvau. Prašau mane išteisinti – negalima nuteisti nekalto žmogaus.“

Iš įkalinimo įstaigos atgabenta kita klaipėdietė patvirtino, kad E.Tubinaitė su ja, o ne su A.Bičkute gyvenamojo namo laiptinėje užpuolė E.Srėbalienę.

Mėgino išlupti pinigus

Pernai vasario 11-ąją E.Srėbalienė atvyko į Debreceno gatvės daugiabutį, kuriame E.Tubinaitė ir A.Bičkutė nuomojosi butą.

Prieš tai klaipėdietė telefonu E.Tubinaitei pranešė, kada atvyks įteikti pašalpų.

„Paskambinau į jos buto duris, bet niekas neatsiliepė. Tada laiptais užkopiau į penktąjį aukštą, kur gyvena kiti pensininkai.

Kai leidausi žemyn, aikštelėje staiga išniro gobtuvu veidą prisidengusi žmogysta. Man į akis papurškė ašarinių dujų, kažkas iš už nugaros lazda trenkė per galvą“, – išpuolį laiptinėje prisiminė E.Srėbalienė.

Iš moters rankų išplėštas tik aplankas su pensijų kvitais. Ją išgelbėjo namo gyventojai – išgirdę šauksmus, atidarė rakinamos aikštelės duris.

Aukos tykojo pasaloje

Daugiabutyje iš pasalų užpulta E.Srėbalienė savo rankinės, kurioje laikė 2741 eurą, užpuolikėms neatidavė.

Plėšikų veidų ji neįžiūrėjo, bet įtaria, kad išpuolį organizavo E.Tubinaitė: „Tik su ją tą dieną bendravau telefonu, ji buvo vienintelė, žinojusi, kada ateisiu su pinigais.“

Kildama laiptine į viršų E.Srėbalienė apačioje girdėjo kuždėjimą, o leisdamasi pastebėjo nišoje tūnančią įtartiną žmogystą – tikriausiai E.Tubinaitę. Ji ir papurškė dujų. A.Bičkutė galėjo darbuotis lazda.

Vos tik moteris įsmuko į atidarytą laiptinės aikštelę, užpuolikės nukurnėjo žemyn. Žmonės iškvietė policiją – E.Tubinaitė ir A.Bičkutė buvo sulaikytos ir uždarytos į areštinę.

Įkliuvo grobdamos prekes

Triskart teista buvusi narkomanė A.Bičkutė grąžinta į belangę ne tik dėl pasikėsinimo plėšikauti. Pernai ji ir E.Tubinaitė įkliuvo grobdamos prekes iš Klaipėdos parduotuvių.

Niekur nedirbančios moterys darbavosi Šilutės plente esančiame prekybos centre „Senukai“. A.Bičkutė, priėjusi prie ekspozicinių prekių vitrinos, į rankinę įsidėjo virtuvės įrankį – plaktuvą.

Šalia šmižinėjusią E.Tubinaitę sugundė brangesnis „Elektrolux“ lygintuvas. Bendrininkė ir jį įgrūdo A.Bičkutei į rankinę.

Prie kasos moterys neparodė 142 eurų vertės pirkinių. Išėjusias iš parduotuvės vagiles sulaikę apsaugininkai iškvietė policiją.

„Norėjome pirkti lygintuvą, bet pinigų neužteko. Tikėjomės, kad mūsų niekas nepastebės“, – teisme lemeno A.Bičkutė.

Vagilės gauna pašalpas

Pernai E.Tubinaitė ir A.Bičkutė įkliuvo kitame uostamiečio prekybos centre BIG, kur pagrobė 336 eurų vertės prekių ir jas pardavė.

Tąkart vagilės pasitelkė į pagalbą draugę – 40-metę klaipėdietę Kristiną Bondarevą, ką tik grįžusią iš Panevėžio moterų kalėjimo.

Prekybos centre BIG kasininke dirbusi K.Bondareva vaidino, kad skenuoja prekes, kai E.Tubinaitė ir E.Bičkutė prie kasos jas krovė iš vežimėlio.

Vagilės vėl pastebėtos ir sulaikytos. Už nedidelės vertės svetimo turto vagystę skirta 30 parų arešto. Iš parduotuvės atleistą K.Bondarevą teismas įpareigojo registruotis Darbo biržoje, įsidarbinti.

Paklausta, kaip išgyvena nedirbdama, A.Bičkutė aiškino patyrusi galvos traumą, pripažinta neįgalia, tad gaunanti mėnesinę šimto eurų išmoką.

Tą patį sakė ir E.Tubinaitė, visiškai nepanaši į neįgalų asmenį, kuriam reikia valstybės paramos.

Trokšta gyventi kartu

Iš praeities klaidų nepasimokančiai A.Bičkutei, regis, be reikalo buvo atvertos pataisos namų durys.

Klaipėdos apygardos teismo sprendimu ši moteris turės atlikti nebaigtą ketverių metų nelaisvės bausmę už ankstesnį nusikaltimą – nužudymą.

Išleista į laisvę A.Bičkutė susidėjo su žinoma aferiste E.Tubinaite, kuri anksčiau iš patiklių žmonių išviliojo ir pasisavino didžiules pinigų sumas apsimetinėdama vyru Enriku Rubinšteinu.

Tik nutvėrus apsimetėlę, paaiškėjo, kas ji tokia. Trumpai kirpta, vyriškai apsirengusi žemu balsu kalbanti E.Tubinaitė vos nesuklaidino ir pareigūnų – jos lytis atskleista po kruopščios patikros.

E.Tubinaitė irgi niekur nedirba. Kai ji vagiliaudavo ir plėšikavo su savo sugyventine A.Bičkute, moters vaiką prižiūrėdavo motina.

Abi kaltinamosios skundėsi prastomis gyvenimo Šiaulių tardymo izoliatoriuje sąlygomis – prašė jas perkelti į vieną kamerą.

Teisėja Viktorija Teišerskienė tokio bendrininkių prašymo net nesvarstė: „Tai – ne teismų, o kalinimo įstaigų reikalas.“

A.Bičkutės suėmimas pratęstas dar dviem mėnesiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.