Patrulis parengė keršto planą aplinkosaugininkui

Kauno policininkai Kęstutis Berūkštis ir Gediminas Vilpišauskas teisiami dėl kyšininkavimo, piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo. Įtariama, kad G.Vilpišauskas keršijo jį nubaudusiam aplinkosaugininkui.

Aplinkosaugininkas M.Tomkus tvirtino, kad medžioklės taisykles pažeidęs policininkas jam siūlė 1,5 tūkst. eurų kyšį, o vėliau ėmė keršyti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aplinkosaugininkas M.Tomkus tvirtino, kad medžioklės taisykles pažeidęs policininkas jam siūlė 1,5 tūkst. eurų kyšį, o vėliau ėmė keršyti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Jul 14, 2016, 8:09 AM, atnaujinta May 18, 2017, 10:56 PM

Kauno apygardos teismas vakar surengė vieną paskutinių didelį atgarsį sukėlusios bylos, kurioje teisiami į korupcijos tinklą įsipainioję du šio miesto policininkai, posėdžių.

Kauno regiono Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyresnysis specialistas Marijus Tomkus ir jo bendradarbis neetatinis aplinkos apsaugos inspektorius Vitalijus Sarokinas Kauno rajone esančiuose medžiotojų klubo „Tauras“ plotuose 2015 metų balandžio 13-osios naktį užklupo Patrulių rinktinės pareigūną 27 metų G.Vilpišauską ir pastarojo bičiulį Andrejų K.

Pričiupti medžiotojai automobilyje „Ford“ turėjo užtaisytą medžioklinį šautuvą su draudžiamu prietaisu – naktinio matymo taikikliu. Medžioklės lape jų pavardės nebuvo įrašytos, nors tai privaloma.

Anot M.Tomkaus, G.Vilpišauskas pasiūlė 1,5 tūkst. eurų kyšį prašydamas juos paleisti.

Įstatymai numato, jog, nustačius medžiotojus turint naktinio matymo prietaisų, konfiskuojamas ir šautuvas.

„Vien taikiklio vertė – apie 5 tūkst. eurų, nepigiai kainuoja ir šautuvas.

Greičiausiai dėl šios priežasties G.Vilpišauskas pasiūlė solidų kyšį. Mes nesutikome jo paimti ir surašėme pažeidimo protokolą. Įniršęs patrulis ėmė plūstis ir spardyti mūsų tarnybinį automobilį „Isuzu“, – prisiminė M.Tomkus.

„Aš esu pareigūnas. Jūs ką, Kaune nevažinėjate?“ – pyktį liejo patrulis G.Vilpišauskas, grasinimų tiradą paįvairinęs keiksmažodžiais.

Konflikto metu aplinkosaugininkai darė garso įrašą, kuris tapo įkalčiu. Girdėti ne tik keiksmai, bet ir smūgiai, suduoti į automobilį.

Po trijų dienų G.Vilpišauskas ir jo porininkas patrulis 35 metų K.Berūkštis surengė patikrinimą prie M.Tomkaus darbovietės – Rotušės aikštėje įsikūrusio Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento.

„Juodu stabdė visas aplinkosaugininkų mašinas.

Man skyrė 14 eurų baudą už nebūtus dalykus – esą prieš sustabdymą aš nerodžiau posūkio signalo ir kalbėjau mobiliuoju telefonu.

Tačiau patrulių kaltinimus paneigė viešojoje vietoje įrengtos vaizdo kameros – keršto planas nepavyko“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo M.Tomkus, teisme pasiekęs, kad nuobauda būtų panaikinta.

Teisiami ir dėl kyšio paėmimo

* Policininkams iškėlus baudžiamąją bylą G.Vilpišauskui pareikšti įtarimai dėl viešosios tvarkos pažeidimo per incidentą su aplinkosaugininkais, o K.Berūkščiui – dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimo forminant pažeidimą M.Tomkui.

* Anot Kauno prokuroro Audriaus Meilučio, pritrūko įrodymų G.Vilpišauskui pareikšti kaltinimus dėl 1,5 tūkst. eurų kyšio siūlymo aplinkosaugininkams.

* Toje pačioje byloje patruliai G.Vilpišauskas ir K.Berūkštis yra teisiami dėl kyšio iš vairuotojo paėmimo – Kauno centre sustabdę BMW automobilį, jie pareikalavo 20 eurų kyšio žadėdami nefiksuoti pažeidimo.

* Vairuotojas sumokėjo 15 eurų ir buvo paleistas, tačiau netrukus jis paskambino bendruoju pagalbos telefonu ir pranešė apie neteisėtus pareigūnų veiksmus.

* Patruliai nuosprendžio laukia laisvėje. Šiuo metu jie yra nušalinti nuo pareigų. Policijos pareigūnai savo kaltę neigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.