Policininkus mokęs muitininkas suklupo teisme

Kaunietis muitininkas, atsisakęs pūsti į alkoholio matuoklį, kurį policijos pareigūnai išpakavo ne jo akivaizdoje, savo teisybę bando įrodyti teisme.

Kauniečio L.Damulevičiaus tvirtinimu, policijos patruliai davė jam naudotą alkoholio tikrintuvo antgalį, todėl jis nesutiko tikrintis blaivumo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauniečio L.Damulevičiaus tvirtinimu, policijos patruliai davė jam naudotą alkoholio tikrintuvo antgalį, todėl jis nesutiko tikrintis blaivumo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Jul 14, 2016, 9:07 AM, atnaujinta May 18, 2017, 10:56 PM

Kauno teritorinės muitinės inspektoriaus 44 metų Laimio Damulevičiaus argumentai neįtikino Anykščių teismo.

Teisėja Zita Gavėnienė už vengimą pasitikrinti blaivumą L.Damulevičiui skyrė 723 eurų baudą, be to, uždraudė vairuoti transporto priemones pustrečių metų.

Siekdamas išsaugoti darbo vietą ir išvengti griežtų nuobaudų L.Damulevičius pateikė skundą Panevėžio apygardos teismui.

Davė naudotą antgalį?

Policininkai muitininką sustabdė 2015 metų gruodžio 5-osios vakarą kelyje Kaunas–Zarasai–Daugpilis. Jis automobiliu „Volkswagen Passat“ grįžo iš sodybos Molėtų rajone.

Patruliai Aurimas Jakštonis ir Faustas Lapelis atkreipė dėmesį į alkoholio tvaiką mašinoje, bet muitininkas tikino, jog svaigalus vartojo jo pusbrolis Vidas Klimka ir tikriausiai motina Eugenija Damulevičienė, kurie važiavo kartu.

Tačiau pareigūnai, pasikvietę muitininką į tarnybinį automobilį, teigė, kad svaigalų kvapas sklido nuo vairuotojo.

Anot L.Damulevičiaus, policininkai davė jam naudotą alkoholio tikrintuvo „Drager Alcotest 7510“ antgalį.

Vairuotojo bendrakeleiviai taip pat tvirtino nematę, kad patruliai būtų jį išpakavę.

Muitininkas tikino, kad prie vairo sėdo blaivus.

„Nežinia, gal į tą patį antgalį anksčiau pūtė kuris nors girtas vairuotojas.

Pareikalavau išpakuoti mano akivaizdoje naują antgalį, tačiau policininkai tai padaryti atsisakė. Supykę jie šaukė, kad vamzdelis naujas“, – aiškino kaunietis.

Dėl antgalio jis nesutiko pūsti į tikrintuvą ir po ketvirčio valandos, kai jam buvo siūloma, nors dar ir turėjo tokią teisę.

L.Damulevičiaus tvirtinimu, patruliai negalėjo tikrinti jo blaivumo automobilyje, nes nuo pusbrolio sklido alkoholio ir cigarečių kvapas: „Nesutikau tikrintis, nes rezultatai galėjo būti netikslūs.

Policininkai netgi patys prasitarė, kad Kaune kartą pasitaikė nešvarus antgalis.“

Susisiekęs telefonu su advokatu muitininkas po 45 minučių pats siūlėsi pasitikrinti, bet pareigūnai pareiškė, kad laikas jau praėjo.

Pavėlavo į ligoninę

Kol vairuotojas aiškinosi su policijos pareigūnais, rašė paaiškinimą ir sulaukė iš Kauno atvykstančių giminaičių, nuo jo sustabdymo praėjo pustrečios valandos.

Surašius pažeidimo protokolą muitininkas nuvyko į Ukmergės ligoninę.

Šioje gydymo įstaigoje L.Damulevičius dusyk pūtė į alkoholio tikrintuvą.

Abu kartus prietaisas rodė, kad vairuotojas – visiškai blaivus.

„Prašiau, kad būtų paimta kraujo, bet medikai patikrino blaivumą tik matuokliu. Jie sakė, jog neturi vienkartinių talpyklų, kuriose laikomas kraujas“, – prisiminė muitininkas.

Ligoninės prietaiso rodmenų Anykščių teismas nelaikė įrodymu, nes praėjo daugiau nei valanda, kai L.Damulevičių sustabdė patruliai.

Teismas sutaršė muitininką

„L.Damulevičiaus parodymus teismas vertina kaip pasirinktą gynybos būdą ir jais netiki“, – teigė teisėja Z.Gavėnienė.

Patruliai F.Lapelis ir A.Jakštonis vairuotojui išaiškino atsisakymo pūsti į tikrintuvą pasekmes ir kelis kartus siūlė tai padaryti.

Teismas pažymėjo, kad L.Damulevičiui buvo pateiktas prietaisas su nauju antgaliu, bet jis nesutiko pūsti, nes nebuvo įsitikinęs, jog antgalis yra naujas.

Pasak teisėjos, vaizdo įraše užfiksuota, kaip muitininkas, nieko neaiškindamas, atsisako tikrintis blaivumą, o paskui kalba apie neaiškios kilmės vamzdelį ir moko pareigūnus mandagumo.

Pareigūnai ilgai įkalbinėjo L.Damulevičių pasitikrinti – pažeidimo įforminimas užtruko, nes vairuotojas ginčijosi su patruliais ir juos kaltino, vaikščiojo lauke.

Teismas atkreipė dėmesį, jog E.Damulevičienė papasakojo policininkams, kad jos sūnus tą pačią dieną vartojo alkoholį, – šeši vyrai išgėrė du butelius degtinės.

Vakare jis manė, kad bus išsiblaivęs, todėl nusprendė sėsti prie vairo.

Muitininkas atkirto, kad motina kalbėjo nesąmones, nes pati buvo išgėrusi.

Tačiau peržiūrėjęs vaizdo įrašą teismas pabrėžė, kad moteris aiškiai kalba ir sklandžiai dėsto savo mintis.

Vilnietis savo tiesą įrodė teisme

* Šių metų birželio 28 dieną Vilniaus apylinkės teismas atleido nuo atsakomybės automobilį „Subaru“ vairavusį televizijos operatorių 30-metį Ž.Ruminą, kuris sostinės centre įpūtė į alkoholio matuoklį 1,38 promilės.

* Šio prietaiso duomenų teisėjas Miroslavas Gvozdovičius nelaikė tvirtu įrodymu.

* Per reidą sustabdytas Ž.Ruminas priekaištavo pareigūnams, kad prieš tikrindami blaivumą jie nepakeitė alkoholio tikrintuvo antgalio.

* Paprastai vairuotojams leidžiama patiems atplėšti pakuotę ir jį išsiimti arba pareigūnai tai padaro vairuotojo akivaizdoje.

* Ž.Ruminą sustabdę pareigūnai aiškino, kad antgalį pakeitė eidami jo mašinos link.

* Vairuotojas nesutiko su alkoholio matuoklio rodmenimis, todėl nuvyko į Priklausomybės ligų centrą ir davė ištirti kraujo. Jis suspėjo tai padaryti per valandą.

* Šioje gydymo įstaigoje buvo atliktas ir blaivumo testas – medikai tikrino Ž.Rumino stovėseną, judesius. Testo išvadose buvo nurodyta, kad vyras blaivus.

* „Kraujo tyrimai yra patikimesni ir objektyvesni“, – pareiškė teisėjas M.Gvozdovičius.

* L.Damulevičius neslėpė domėjęsis Ž.Rumino bylos baigtimi, nes jo situacija panaši.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.