J. Milius apie STT mestus įtarimus: „Man tai sukelia juoką“

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ketvirtadienį pareiškė įtarimus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovui Jonui Miliui dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

J.Milius atvyko į apklausą STT
J.Milius atvyko į apklausą STT
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2016, 4:59 PM, atnaujinta May 17, 2017, 1:18 PM

Pareikšti įtarimai J. Miliui „kelia juoką“. Pats jis neketina nusišalinti nuo pareigų, tačiau sako, jog „nesispardytų“, jei būtų paragintas tai padaryti.

„Iš tos medžiagos, ką aš mačiau, ji man asmeniškai sukelia juoką“, – žurnalistams po apklausos Specialiųjų tyrimų tarnyboje sakė J.Milius.

Jis teigė tokių klausimų, dėl kurių jam yra pareikšti įtarimai, sprendžiantis „po 200 per dieną“, todėl tik atliko savo pareigas, kurios jam priklauso pagal pareigybę.

J.Milius taip pat sakė, jog artimiausiu metu neketina nusišalinti nuo pareigų, nes visų akyse pasirodytų kaltas.

„Jeigu pats išeisiu, tikrai atrodys, kad esu kaltas“, – pridūrė jis.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas sakė aptarsiantis šį klausimą su savo tiesioginiu vadovu premjeru Algirdu Butkevičiumi ir būtų linkęs nusišalinti, jeigu bus paragintas.

„Aš būčiau linkęs, aš tikrai nesispardyčiau, jeigu man pasakytų nusišalinti, kol vyksta tyrimas“, – kalbėjo J.Milius.

J.Milius teigė nemažai konsultavęs Seimo narį „tvarkietį“ Petrą Gražulį, kuris irgi figūruoja teisėsaugos tyrime, bet ne tik šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“, o ir kitais klausimais.

VMVT vadovas neatsakė į klausimą, ar P.Gražulis arba „Judex“ atstovai yra kreipęsi į jį dėl buvusių ar esamų patikrinimų bendrovėje: „Negaliu apie tai kalbėti, pasirašiau (pasižadėjimą neatskleisti ikiteisminio tyrimo duomenų)“.

Jis taip pat neatsakė, ar P.Gražulis arba „Judex“ atstovai yra prašę jo sušvelninti arba apskritai neskirti jokių sankcijų, numatytų dėl bendrovėje „Judex“ nustatytų pažeidimų.

Teisėsauga ketvirtadienį pranešė įtarianti, kad vienos maisto produktus gaminančios bendrovės vadovai, norėdami, kad įmonė išvengtų nuobaudų, kurios paprastai yra taikomos aptikus darbų saugos, pakavimo, ženklinimo, higienos ar kitus pažeidimus, savo neteisėtų tikslų siekė papirkdami įvairius atsakingus specialistus arba asmenis, galinčius tokiems specialistams daryti poveikį.

Ketvirtadienį atliktos kratos J.Miliaus ir P.Gražulio darbo vietose.

Procesiniai veiksmai taip pat atlikti bendrovės „Judex“ vadovų darbo vietose. Toje įmonėje dirba kai kurie P.Gražulio artimieji,J.Milius sakė, kad prieš metus tyrime figūruojančioje šaldytų maisto produktų gamybos bendrovėje „Judex“ buvo rasta nešiurkščių pažeidimų, susijusių su eksportu.

Sakė, kad tarnyba „skaidri“

J.Milius ketvirtadienį atvyko į apklausą Specialiųjų tyrimų tarnyboje, kuri tiria galimą prekybą poveikiu.

Prieš apklausą J.Milius sakė, kad jo tarnyba yra „labai skaidri“ ir joje negalėjo būti vykdoma kažkas neteisėto.

„Nebuvo kažkokių pažeidimų. 100 procentų garantuoju, kadangi mūsų tarnyba yra labai skaidri“, – žurnalistams sakė J.Milius.

Jis teigė su tyrime taip pat figūruojančiu Seimo nariu Petru Gražuliu kalbėjęsis „labai daug kartų“.

„Aš daug kalbu, daug padedu įstatymų ribose visiems“, – kalbėjo tarnybos vadovas.

Pasak jo, P.Gražulis pokalbių metu niekada nieko neprašydavo, o tik klausdavo patarimų.

J.Milius sakė, kad prieš metus tyrime figūruojančioje šaldytų maisto produktų gamybos bendrovėje „Judex“ buvo rasta nešiurkščių pažeidimų, susijusių su eksportu.

Naujausia J.Miliaus turto deklaracija kol kas neviešinama

VMVT vadovas Jonas Milius yra deklaravęs pernykštį turtą ir santaupas, tačiau jo deklaracija VMI sistemoje kol kas nėra pasiekiama. 

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovas spaudai Darius Buta BNS informavo, kad naujausia, t.y. 2015-ųjų deklaracija yra gauta, tačiau nepaviešinta, „nes VMVT nebuvo pateikusi tinkamo tarnautojų sąrašo“. Pasak jo, VMI deklaraciją paviešins penktadienį. 

Atlikdami tyrimą dėl prekybos poveikiu, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai ketvirtadienį atliko kratas VMVT direktoriaus J.Miliaus, taip pat Seimo nario Petro Gražulio darbo vietose. Teisėsauga įtaria, kad vienos maisto produktus gaminančios bendrovės vadovai, norėdami, kad įmonė išvengtų nuobaudų, kurios paprastai yra taikomos aptikus darbų saugos, pakavimo, ženklinimo, higienos ar kitus pažeidimus, savo neteisėtų tikslų siekė papirkdami įvairius atsakingus specialistus arba asmenis, galinčius tokiems specialistams daryti poveikį. 

Dukros dovana – 195 tūkst eurų vertės 

VMI skelbiama paskutinė, t.y. 2013-ųjų J.Miliaus turto deklaracija pildyta 2014-ųjų balandį. Tuomet jis, kartu su sutuoktine Irena, nurodė turintis 185 tūkst. turto ir santaupų, turėjo pasiskolinęs dar 44 tūkst. eurų. Lyginant su ankstesniais, 2012-aisiais, J.Milius šeimos turtas išaugo apie 14 tūkst. eurų, taip pat per metus šeima grąžino apie 5,5 tūkst. paskolos. Didžiausia J.Miliaus turto dalis 2013-aisiais buvo nekilnojamasis turtas bei žemės sklypai, vertinti 68 tūkst. eurų, beveik tiek pat – 66 tūkst. eurų įvertinti ir šeimos automobiliai. Santaupos sudarė 48 tūkst. eurų. 

Iš VTEK pateiktų interesų deklaracijų, matyti, jog J.Miliui ir jo sutuoktinei, Darbo biržos Personalo ir administravimo skyriaus vadovei Irenai Miliuvienei šių metų gegužę dukra Aistė Miliūtė dovanojo neįvardijamą dovaną už 195 tūkst. eurų. Pagal anksčiau deklaruotus duomenis, A.Miliūtės sutuoktinis – „Birštonai mineraliniai vandenys“ ir ko valdybos pirmininkas Norbertas Pranckus. Pačiai dukrai priklauso įmonė „Akvavita“. 

J.Milius taip pat yra nurodęs, jog jo sūnus, taip pat Jonas Milius, yra įmonės „Go Food“ vadovas – šią įmonę kontroliuoja tėvo vadovaujama VMVT. 

V.Gapšys: J.Milius tolimas giminaitis 

Seimo narys „darbietis“ Vytautas Gapšys paklaustas, kas jį sieja su J.Miliumi BNS sakė, kad „nieko ypatingo“. 

„Susitinkame, bet retai pakankamai. Jis yra man tolima giminė. Tokio tolimumo, kad susitinkame per laidotuves ir vestuves. Jis yra tėvo pusbrolis ar antros eilės pusbrolis, nežinau tiksliai. Susitinkame, pasisveikiname. Kai gimtadienis buvo jo, paskambinau telefonu. Esame kavos išgėrę, bet kažkokių darbinių reikalų sprendę, aptarinėję, daugiau iš šeimos pusės tie dalykai. Su mano tėvu dar rečiau bendrauja, nes gyvena skirtinguose miestuose“, – BNS sakė V.Gapšys, prisipažinęs, kad su J.Miliumi pradėjo bendrauti, kai buvo vidurinės mokyklos vienuoliktoje ar dvyliktoje klasėje. 

Paklaustas, ar būnant Seimo nariu teko į J.Milių kreiptis vienos ar kitos įmonės prašymu, V.Gapšys tikino, kad to nėra buvę. 

„Nei P.Gražulis, nei kiti, nei pats prašiau jo. Niekur nei jis viešina faktą, kad yra tokia giminystės linija, nei aš baisiai viešinu. Išviešinsite ir sužinos“, – teigė jis. 

Paklaustas, ar žemės ūkio ministrė ir partietė Virginija Baltraitienė žinojo apie giminystės sąsajas, V.Gapšys teigė nežinantis to. 

„Jeigu jis jai pasakė, gal ir žinojo, o gal ir nesakė“, – svarstė V.Gapšys. 

P.Gražulis: giminė labai plati 

Atlikdama tyrimą dėl galbūt vykdyto prekybos poveikio, BNS žiniomis, teisėsauga vykdė procesinius veiksmus ir bendrovėje „Judex“, įmonės vadovų darbo vietose.  Šios įmonės komercijos direktorė Patricija Pachomovaitė yra Seimo nario P.Gražulio sekretorė padėjėja. P.Pachomovaitė taip pat yra Lietuvos šaldytų maisto produktų įmonių asociacijos vadovė. 2015 metais savivaldos rinkimuose Kaune ji yra kandidatavusi kaip „Tvarkos ir teisingumo“ kandidatė. 

P.Gražulis 2013 metais Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai pateiktoje interesų deklaracijoje nurodo tik tai, kad tuometinė jo sutuoktinė Raminta Gražulienė ėjo darbuotojos pareigas „Judex“. Kaip skelbta žiniasklaidoje, P.Gražulis su sutuoktine išsiskyrė 2013-ųjų pabaigoje. 

Be šių privalomų VTEK pateikti aplinkybių, P.Gražulis grafoje apie kitus galinčius kilti interesų konfliktus buvo nurodęs ir prekybos tinklą „IKI“, degalinių tinklą „Neste“, drabužių tinklą „Apranga“,. 

„Kadangi giminė labai plati, kas nors iš artimų giminaičių gali dirbti šiuose prekybos tinkluose“, – tokį prierašą paliko P.Gražulis. 

Prieš savaitę „tvarkietis“ atnaujino deklaraciją – liepos 20 dieną jis pateikė ją tuščią, taip konstatuodamas, jog interesų konfliktų jam nebekyla. 

VMI P.Gražulis deklaravo pernai turėjęs per 57 tūkst. eurų turto: 34,5 tūkst. eurų santaupų, 22 tūkst. eurų nekilnojamojo turto. Per metus jo turtas, t.y. santaupos išaugo beveik 16 tūkst. eurų. 

Teisėsauga ketvirtadienį pranešė įtarianti, kad vienos maisto produktus gaminančios bendrovės vadovai, norėdami, kad įmonė išvengtų nuobaudų, kurios paprastai yra taikomos aptikus darbų saugos, pakavimo, ženklinimo, higienos ar kitus pažeidimus, savo neteisėtų tikslų siekė papirkdami įvairius atsakingus specialistus arba asmenis, galinčius tokiems specialistams daryti poveikį.

Ketvirtadienį atliktos kratos J.Miliaus ir P.Gražulio darbo vietose. Procesiniai veiksmai taip pat atlikti bendrovės „Judex“ vadovų darbo vietose. Toje įmonėje dirba kai kurie P.Gražulio artimieji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.