Nusikaltėlių „stogu“ laikyta Kauno tyrėja: „Aš nesu išdavikė“

Slaptos informacijos nutekinimu nusikaltėliams kaltinta Kauno policijos tyrėja Dalia Jasevičienė prieš teismą nestos – byla nutraukta dėl senaties.

D.Jasevičienė teigė, kad slaptą informaciją nusikaltėliams galėjo nutekinti kolega.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Jasevičienė teigė, kad slaptą informaciją nusikaltėliams galėjo nutekinti kolega.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2016, 12:18 PM, atnaujinta May 16, 2017, 9:54 PM

Generalinės prokuratūros prokuroras Antanas Stepučinskas nutraukė ikiteisminį tyrimą suėjus trejų metų senačiai, tačiau Kauno Panemunės policijos komisariato tyrėja 32 metų D.Jasevičienė šį nutarimą ketina apskųsti.

„Senatis nenuplaus dėmės, kad esu susijusi su šešėliniu pasauliu. Turi būti nustatyti policininkai, kurie iš tikrųjų bendradarbiauja su gaujų nariais“, – tvirtino kriminalistė.

Ji siekia, kad byla būtų nutraukta dėl kitos priežasties – neįžvelgus nusikaltimo sudėties.

Tyrė sumušimo bylą

Slaptos žinios iš policijos nutekėjo D.Jasevičienei tiriant Klaipėdos rajone gyvenančio 38 metų Rimo S. ir jo draugo, devynis kartus teisto 32 metų kretingiškio Artūro S. sunkaus kūno sužalojimo bylą.

Šie žemaičiai, kurie priskiriami prie gaujos, vagiančios automobilius ir daiktus bei pinigus iš prabangių butų, 2012 metų pabaigoje buvo žiauriai sumušti viename Kauno motelyje.

Ilgai traumas gydęsi vyrai nepanoro policijai atskleisti užpuolimo detalių. Įtariama, kad jie buvo užpulti Kauno ir Žemaitijos nusikalstamoms gaujoms nepasidalijus įtakos sferų.

D.Jasevičienė iš Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvinės veiklos valdybos 1-ojo skyriaus gavo dokumentų, kuriuose surinkta operatyvinė informacija apie abiejų nukentėjusiųjų teistumus ir jiems iškeltas baudžiamąsias bylas.

Operatyviniai duomenys buvo užrakinti Panemunės komisariate esančio D.Jasevičienės kabineto seife.

Slaptus duomenis sudarė 41 lapas. Kaip vėliau paaiškėjo, visi dokumentai buvo nufotografuoti ir perduoti Artūrui S. ir jo pažįstamui, teisėsaugai gerai žinomam 32 metų Donatui R.

Pareigūnai neteko žado

Tirdami vieno automobilio vagystę 2013 metų spalio pabaigoje pareigūnai atliko kratą Artūro S. namuose.

Tyrėjai rado tai, ko nesitikėjo, – atminties kortelę, kurioje buvo Kaune saugotų dokumentų fotografijos.

41 lapo, laikyto D.Jasevičienės kabinete, nuotraukos atsidūrė pas Artūrą S., nors jis neturėjo teisės susipažinti su šiais duomenimis. Tie patys dokumentai buvo aptikti ir Donato R. mobiliajame telefone.

Aptikus iš D.Jasevičienės tiriamos bylos nutekėjusius dokumentus, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl tarnybinės paslapties atskleidimo.

Nustatyta, kad operatyvinės medžiagos nuotraukos buvo padarytos 2013 metų vasarį, naudojantis šios kriminalistės fotoaparatu „Canon“.

Praėjus daugiau negu metams – 2014 metų vasarį – D.Jasevičienė buvo iškviesta į Policijos departamento Imuniteto valdybą Vilniuje. Kolegos paėmė jos fotoaparatą. Dar po trijų mėnesių jai buvo pareikšti įtarimai.

Kriminalistė nedavė parodymų vykstant ikiteisminiam tyrimui dėl tarnybinės paslapties atskleidimo. Tuo metu ji laukėsi pirmo, o paskui – ir antro kūdikio.

Pareigūnės tikinimu, ji nenorėjo patirti streso nėštumo laikotarpiu, todėl nedalyvavo apklausose.

Teisme paaiškėjo naujų faktų

Kauno apylinkės teismas pareigūnės bylą pradėjo svarstyti 2016 metų gegužės 31 dieną.

D.Jasevičienė šio posėdžio metu teigė, kad slapto fotografavimo dieną – 2013 metų vasario 22-ąją – ji buvo ne Kaune, o atostogavo.

Pareigūnė pateikė banko kortelės išrašą, kuriame užfiksuota, kad ji pylėsi degalus už 230 kilometrų nuo Kauno. Moteris taip pat tvirtino, kad yra liudininkų, galinčių patvirtinti jos alibi.

Prokuroras Antanas Stepučinskas po posėdžio iškart paprašė teismo grąžinti bylą vienam mėnesiui tyrimui papildyti, o liepos 29 dieną nusprendė tyrimą nutraukti dėl senaties.

Į seifą įlindo kolega?

Pareigūnė įtaria, kad į jos seifą įsibrovė, bylą nufotografavo ir informaciją nusikaltėliams perdavė vienas jos kolega, su kuriuo ji jau seniai nesutarė.

Tiesa, bendradarbio ji neįvardijo, o jos pateikta istorija apie kerštą ir intrigas gali būti tiktai gynybinė versija siekiant išvengti atsakomybės.

Anot tyrėjos, Kauno policijos Imuniteto skyriui ji ne kartą pateikė konkrečių faktų apie šį bendradarbį, liudijančių, jog jis gali būti prikišęs nagus prie kai kurių baudžiamųjų bylų užglaistymo, nors būta akivaizdžių kaltės įrodymų. Tačiau į tai esą nebuvo reaguota.

Vienas tokių pranešimų buvo pateiktas 2013-ųjų sausį, o po mėnesio buvo nufotografuoti ir išplatinti D.Jasevičienės seife gulėję operatyviniai dokumentai.

Policininkės vyras teistas už vagystes

Policijos tyrėjos D.Jasevičienės vyras Nerijus Jasevičius anksčiau buvo teistas už maisto produktų ir skalbyklės vagystę.

Pareigūnės sutuoktinį pažinojo ir jos minėtas kolega – tarp vyriškių buvo perbėgusi juoda katė. Pasak D.Jasevičienės, tai irgi galėjo nulemti bendradarbio kerštą.

Pirmą kartą tyrėja buvo apklausta praėjus vos dviem savaitėms nuo jos ir N.Jasevičiaus vestuvių.

Daugiau nei dešimtmetį policijoje dirbanti D.Jasevičienė nebuvo nė karto bausta už tarnybinius nusižengimus, jai buvo įteiktos kelios padėkos už gerą darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.