Tyrimas: paauglį traiškiusio smulkintuvo būklė kėlė pavojų

Tirdami siaubingą 17-mečio traumą Boniškių kaime (Kauno r.) veikiančioje įmonėje, Valstybinės darbo inspekcijos atstovai aptiko didelių pažeidimų. Prieš du mėnesius į šiaudų smulkintuvą patekęs paauglys per stebuklą liko gyvas. Šiuo metu dar vyksta ikiteisminis tyrimas dėl darbų saugos ir sveikatos apsaugos darbe reikalavimų nesilaikymo.

Darbo inspekcija aptiko pažeidimų pakaunės įmonėje, kurioje į šiaudų smulkintuvą įkrito ir sunkiai susižalojo paauglys. Vaikiną teko operuoti net septynias valandas.<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Darbo inspekcija aptiko pažeidimų pakaunės įmonėje, kurioje į šiaudų smulkintuvą įkrito ir sunkiai susižalojo paauglys. Vaikiną teko operuoti net septynias valandas.<br>T.Bauro asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 10, 2016, 3:25 PM, atnaujinta May 16, 2017, 7:27 AM

VDI Kauno skyriaus vyriausiasis darbo inspektorius Mantas Paunksnis naujienų portalui lrytas.lt tvirtino, jog išvados prokuratūrai turėtų būti pateiktos per dvi savaites. Paskui teisėsauga spręs, ar pakanka įrodymų darbdavį baudžiamojon atsakomybėn.

Šiaudų granulių gamybos įmonėje nustatyti pažeidimai – agregatas, sumaitojęs jaunuolio kūną, veikė nesaugiai, todėl darbai bendrovėje buvo laikinai buvo sustabdyti. Jie atnaujinti tik pašalinus trūkumus.

„Įmonės veika buvo sustabdyta dėl įrenginių techninės būklės. Pažeidimai nebuvo smulkios reikšmės“, – teigė M.Paunksnis.

Darbdavys turėjo sutartį su nepilnamečiu, bet dar neaišku, ar ji sudaryta laikantis teisės aktuose nustatytų reikalavimų. Pakaunės verslininkas aiškino, jog vaikinas turėjo oficialiai pradėti darbą birželio 9 dieną, tačiau birželio 8-ąją neva savavališkai nusprendė padirbėti, galbūt priėjo pernelyg arti smulkintuvo ir įkrito į jį paslydęs.

Mechanizmai sužalojo paaugliui stuburą, krūtinę, plaučius, rankas, kojas. Kauno klinikų medikai atliko vieną sudėtingiausių operacijų per medicinos istoriją – dvi dešimtys specialistų triūsė apie septynias valandas. Anot gydytojų, kūno audiniai buvo išdraskyti, išplėšti tarsi po sprogimo – buvo susiūtas plautis, atstatyta krūtinės ląsta. Gelbėjant nepilnametį, panaudoti 4 litrai kraujo produktų.

Po sėkmingų operacijų liepos pabaigoje vaikinas buvo išleistas iš ligoninės.

Darbo inspekcijos atstovams bendraujant su paauglio motina susidarė įspūdis, kad ji neketina reikšti pretenzijų sūnaus darbdaviui, su kuriuo gyvena kaimynystėje.

Už darbo saugos reikalavimų pažeidimus gresia bauda, areštas iki 90 parų, draudimas užsiimti tam tikra veikla arba laisvės apribojimu. Tiesa, įtarimai šioje byloje kol kas dar niekam nėra pareikšti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.