N.Venckienės šalininkų teismų maratone gali būti kliūčių

Vasarą pailsėję Drąsiaus Kedžio ir Neringos Venckienės šalininkai vėl pradės minti teismų slenksčius – po pertraukos teismai planuoja grįžti net prie penkių „violetinių“ bylų, tačiau kai kuriems teisiamiesiems patvory įgytas žinias nusprendus perteikti Lietuvai, jos gali įstrigti.

Kartą nuteista A.Skučienė bando vilkinti bylos nagrinėjimą kandidatuodama į Seimą.<br>G.Šiupario nuotr.
Kartą nuteista A.Skučienė bando vilkinti bylos nagrinėjimą kandidatuodama į Seimą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2016, 7:46 PM, atnaujinta May 15, 2017, 3:13 PM

Pirmoji „violetinių“ byla po ilgos pertraukos bus tęsiama jau rytoj, ketvirtadienį, Kaišiadorių apylinkės teisme.

Vadinamojoje gegužės 17-osios byloje kaltinimai trukdžius antstolei Sonatai Vaicekauskienei atlikti savo pareigas buvo pateikti 17 labiausiai prie Kedžių namų pasireiškusiems veikėjams.

Vienas jų, Vidas Petraitis, pernai gruodį mirė, todėl toliau teisiamųjų suolą trina šešiolika „violetinių“ – Kęstutis Dūdėnas, Gediminas Aidukas, Evaldas Staliūnas, Sigitas Gudynas, Giedris Okunis, Žygimantas Bulota, Svajūnas Tamulis, Matas Morkevičius, Aušrinė Balčiūnė, Alvydas Arnauskas, Erikas Kukta, Rūta Urbelienė, Žilvinas Paškevičius, Darius Kaminickasi, Tautrimas Januševičius ir Greta Knapkienė.

G.Knapkienės, kuri kaltinama buvusio portalo lrytas.lt žurnalisto Nerijaus Povilaičio užpuolimu, tapatybės tyrėjams ilgą laiką nepavyko nustatyti, pagalbos ją atpažįstant buvo kreiptasi net į žiniasklaidos priemones.

Galės skelbti nuosprendį

Jei visi teisiamieji susirinks į posėdį, teisme planuojama pradėti baigiamųjų kalbų sakymus. Kaltinamųjų, jų advokatų ir prokuroro kalboms teismas yra numatęs skirti net keturis posėdžius.

Vienas šios bylos teisiamųjų, Darius Kaminickas, su partija „Drąsos kelias“ planuoja dalyvauti šių metų spalio mėnesį vyksiančiuose rinkimuose į Seimą.

Jei jis bus registruotas kandidatu, rugsėjo 9 dieną įgis teisinę neliečiamybę, tačiau, pasak Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko, ši byla dėl to neturėtų nukentėti.

Jei viskas vyks, kaip planuoja teismas, ir paskutinis bylos posėdis įvyks rugsėjo 8 dieną, teismas neprivalės skelbti pertraukos teisiamųjų tarpe atsiradus teisinį imunitetą turinčiam kandidatui į Seimą.

„Visi proceso veiksmai jau atlikti, todėl teismui nekils jokių kliūčių paskelbti nuosprendį“, – portalui lrytas.lt sakė Z.Vaigauskas.

Kur kas blogesnėje situacijoje atsidurs Šiaulių apygardos teismas, kuris nagrinėja vadinamąją Garliavos gaujos, kurią suburė nuo teisėsaugos JAV pasislėpusi Neringa Venckienė ir jos teta Skučienė, bylą.

Viena byla – trys kandidatai

Šioje byloje kaltinimai dėl daugybės nusikaltimų, daugiausia šmeižto ir žmonių persekiojimų yra pareikšti vienuolikai du žmones nužudžiusio Drąsiaus Kedžio ir jo sesers šalininkų: A.Skučienei, Andrejui Lobovui, Renaldui Ščiglinskui, Gediminui Aidukui, Gintarui Banaičiui, Violetai Banaitienei, Tatjanai Borovec, Rimantui Stanislavui Rimkevičiui, Ramintai Baltuškienei, Vitalijui Keršiui ir tam pačiam D.Kaminickui.

Be jo į Seimą taip pat veržiasi dar du teisiamieji – A.Skučienė ir R.Ščiglinskas.

A.Skučienė teisme aiškinasi dėl kelių įvykdytų nusikaltimų – mirusiojo atminimo paniekinimo, trukdymo pareigūnams atlikti savo darbą, neteisėto informacijos apie žmonių privatų gyvenimą rinkimo ir jo panaudojimo, šmeižto.

R.Ščiglinskas yra kaltinamas ne tik persekioję ir rinkę informaciją apie N.Venckienei neįtikusius žmones, bet ir dėl viešų raginimų smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

Šios bylos posėdis Šiaulių apygardos teisme numatytas rugsėjo 6 dieną. Jam įvykti kliūčių neturėtų būti, tačiau kito posėdžio gali tekti palaukti.

Sprendimas priimamas greitai

Jei D.Kaminickas, A.Skučienė ir R.Ščiglinskas, kaip kandidatai rinkimuose į Seimą, įgis neliečiamybę, teismas turės arba atidėti posėdį iki rinkimų arba kreiptis į VRK, kad imunitetas šiems veikėjams būtų panaikintas.

Z.Vaigausko teigimu, ši procedūra ilgai neužtrunka. Jei VRK mato, kad kandidatų pečius slegia rimti įtarimai ar kaltinimai, imunitetas jiems dažniausiai panaikinamas surengus vieną vienintelį posėdį.

Tiesa, po to VRK sprendimas dar gali būti apskųstas teismui, tačiau ir teismai tokius skundus išnagrinėja nedelsdami.

„Viskas gali užtrukti apie savaitę“, – sakė Z.Vaigauskas.

Jei kažkuris iš teisiamųjų vis dėlto būtų išrinktas į Seimą, situacija būtų kitokia. Teismas dar kartą turėtų kreiptis dėl neliečiamybės panaikinimo, būtų sudaryta Seimo komisija, kuri nuspręstų, galima ar negalima parlamentarui atimti neliečiamybę. Paskutinį žodį balsavime tartų visi Seimo nariai.

Jokių kliūčių nebus

Kitoms trims byloms rinkimai netrukdys. Rugpjūčio 22 dieną Kauno apylinkės teismas tęs Kedžių kaimynės Olgos Girdauskienės baudžiamosios bylos nagrinėjimą.

Dėl poveikio Laimutės Stankūnaitės dukrai teisiama buvusi N.Venckienės padėjėja Seime turėtų tarti savo paskutinį žodį, taip pat baigiamąją kalbą turi pasakyti jos advokatas.

Prokurorė jai siūlo skirti metų ir trijų mėnesių laisvės apribojimą bei patenkinti L.Stankūnaitės ieškinį – 30 tūkstančių eurų. Šiam ieškiniui užtikrinti yra apribotos O.Girdauskienės teisės į jos namą Garliavoje.

Rugsėjo 14 dieną Kauno apylinkės teisme taip pat bus tęsiamas Vytauto ir Laimutės Kedžių bei O.Girdauskienės byla. N.Venckienės tėvai ir jų kaimynė yra kaltinami L.Stankūnaitės dukters tvirkinimu.

Teismo posėdyje planuojama apklausti liudytojus.

D.Kedžio bendrininkai ir vėl teisme

Spalio 6-ąją Lietuvos apeliacinis teismas bandys atversti D.Kedžio draugų Raimundo Ivanausko ir Eglės Barauskaitės apeliacinę bylą.

Šių metų birželio 9 dieną Vilniaus apygardos teismas R.Ivanauską pripažino kaltu dėl padėjimo D.Kedžiui organizuojant Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymą bei skyrė 8 metų laisvės atėmimo bausmę.

Jo buvusi sugyventinė E.Barauskaitė buvo išteisinta.

Apeliacinius skundus padavė ir nuteistasis R.Ivanauskas, ir valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Redas Savickas.

R.Ivanauskas prašo jį išteisinti, o R.Savickas – E.Barauskaitę įkalinti aštuoneriems metams. Neseniai paskirta Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija D.Kedžio ir N.Venckienės šalininkams nepatiks.

Apeliacinius skundus nagrinėjančiai teisėjų kolegijai pirmininkaus teisėja Elena Vainienė, o jai talkis teisėja Regina Gaudutienė bei teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Aloyzas Kruopys, kuris kartu su savo kolegomis paliko galioti įkalinimo iki gyvos galvos bausmę „violetinių“ remtam Konstantinui Michailovui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.