Iš Lietuvos pabėgusį pedofilijos skandalo veikėją surietė liga

Po trejų metų slapstymosi Vokietijoje į Lietuvą parvyko Neringos Venckienės pusbrolis Tadas Skučas. Sunkiai susirgęs vyras pažadėjo nebesislapstyti nuo teismo.

T.Skučas (kairėje) buvo aktyvus Garliavos pedofilijos skandalo dalyvis. Dešinėje – jo motina A.Skučienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
T.Skučas (kairėje) buvo aktyvus Garliavos pedofilijos skandalo dalyvis. Dešinėje – jo motina A.Skučienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Aug 23, 2016, 7:40 AM, atnaujinta May 15, 2017, 4:13 AM

Paskui N.Venckienę iš Lietuvos pasprukusiam ir daugiau nei trejus metus Vokietijoje su šeima gyvenusiam garsiosios Garliavos kirpėjos 63 metų Audronės Skučienės sūnui 40-mečiam T.Skučui nusibodo slapstytis.

Sunkia onkologine liga susirgęs vyras atvyko į Lietuvą, davė parodymus jo atžvilgiu pradėtame ikiteisminiame tyrime ir gavęs pranešimą apie įtarimus pažadėjo nesislapstyti nei nuo tolesnių tyrimo veiksmų, nei nuo vyksiančio teismo.

Nepanoro būti suimtas

Derybos su T.Skuču dėl jo sugrįžimo į Lietuvą, „Lietuvos ryto“ žiniomis, prasidėjo šių metų birželio pradžioje.

Nors A.Skučienės sūnus dar 2013 metų pavasarį išvyko iš Lietuvos ir buvo paskelbta jo paieška, ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai bandydavo su bėgliu susisiekti per Kaune likusią jo advokatę.

Ilgą laiką šios pastangos nedavė rezultatų, todėl pareigūnams trūko kantrybė ir advokatei buvo perduota, kad T.Skučo gyvenamoji vieta Vokietijoje teisėsaugininkams yra žinoma, todėl jis turi du pasirinkimus – atvykti į Lietuvą gražiuoju arba bus kreipiamasi į teismą dėl jo suėmimo už akių.

Pastaruoju atveju T.Skučas būtų buvęs suimtas Vokietijoje, su antrankiais atgabentas į Lietuvą ir, kol byla bus baigta, sėdėtų Lukiškių tardymo izoliatoriuje.

Pažadėjo netrukdyti tyrimui

Po pokalbio su savo advokate T.Skučas pasirinko antrąjį variantą. Jis sutiko atvykti į apklausą Kauno vyriausiajame policijos komisariate, tačiau prieš tai apsidraudė – tyrėjams buvo atsiųstos Vokietijos medikų išduotos pažymos, kuriose teigiama, kad vyras sunkiai serga ir įkalinimas tik dar labiau pakenktų jo sveikatai.

Paaiškėjus, kad niekas jo nesuims, T.Skučas žadėtą dieną ir žadėtu laiku atvyko pas tyrėjus ir papasakojo apie nusikaltimų, kuriais jis yra įtariamas, aplinkybes.

Jis taip pat pasirašė, kad gavo pranešimą apie įtarimą, taip pat pasižadėjo daugiau netrukdyti ikiteisminiam tyrimui ir atvykti į teismą, kai byla bus baigta nagrinėti.

Savo ruožtu T.Skučas taip pat turėjo vieną prašymą – leisti jam išvykti į Vokietiją, kurioje jau yra įsikūręs, deklaravęs savo gyvenamąją vietą.

Tyrėjai T.Skuču patikėjo ir leido jam sugrįžti į Vokietiją, jau tapusią jo antraisiais namais.

Buvo motinos patikėtinis

T.Skučas nuo pat pradžių buvo aktyvus Kedžių ir Venckų sukurtos pedofilijos istorijos dalyvis.

Jį buvo galima išvysti beveik visuose Kedžius ir Venckus palaikančiuose piketuose, jis dalyvavo prie Generalinės prokuratūros surengtoje bado akcijoje, o jo mažamečiai vaikai kartu su Venckų sūnumi prie Kauno apygardos prokuratūros visu balsu giedojo iškraipytą Lietuvos himną apie šalyje žaliuojančius „sysalus“ ir Lietuvą užgrobusius pedofilus.

Už patvorinę veiklą T.Skučui 2010 metų birželio mėnesį buvo skirta 500 litų bauda. Tokia suma buvo įvertinti T.Skučo raginimai žmonėms rinktis į gatvę ir sutrukdyti įvykdyti teismo sprendimą perduoti mergaitę Laimutei Stankūnaitei.

Gavęs per kišenę T.Skučas tapo atsargesnis ir vis dažniau likdavo savo aršiosios motinos šešėlyje.

Jis dažniausiai trindavosi gatvėje tarp susirinkusių žmonių ir kartais jiems perduodavo motinos bei N.Venckienės nurodymus.

Paieškos virto anekdotu

Vienas šių atvejų tapo pagrindu pradėti jo atžvilgiu ikiteisminį tyrimą.

2012 metų gegužės 20 dieną, praėjus trims dienoms po L.Stankūnaitės dukters išvadavimo iš N.Venckienės namų, T.Skučas su motina ir pussesere organizuotos gaujos nariams davė nurodymą surasti Palangoje L.Stankūnaitės advokato Gintaro Černiausko namą ir patikrinti, ar jame nėra L.Stankūnaitės su dukterimi.

„Patvoriniai“ šios užduoties ėmėsi su dideliu entuziazmu, apieškojo Nidą, Klaipėdą, Šventąją, Palangą ir galiausiai paskelbė keistą išvadą – vaistais apnuodyta mergaitė paguldyta į Šventosios ligoninę, nors ligoninės Šventojoje iš viso nėra.

Persekiojo automobilį

Sekant L.Stankūnaitę T.Skučas dalyvavo ir asmeniškai. Tų pačių metų birželio 6 dieną jis su Renaldu Ščiglinsku nuvyko į Kauno rajone esančią kavinę „Timėjas“, kurioje, kaip gavo informacijos, buvo pastebėta L.Stankūnaitė su dukterimi.

Šįkart „violetiniams“ pasisekė – jie ten tikrai rado L.Stankūnaitę, jos dukrą, G.Černiauską ir juos saugančius Kriminalinės policijos biuro pareigūnus. Po to persekiojo jų automobilį.

L.Stankūnaitę su dukra sekliai nufotografavo, po to įdėjo jų nuotraukas į feisbuką, nepamiršdami padaryti savo išvadų – esą mergaitė buvo apatiška, o L.Stankūnaitė į ją visai nekreipė dėmesio.

Kaimynės bylą teismas jau baigė

* T.Skučas ir N.Venckienė nėra vieninteliai bėgliai Garliavos bylų istorijoje. 2014 metais, sužinojusi, kad jos atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas, į Rusiją paspruko Kedžių kaimynė 66-erių Olga Girdauskienė.

* Tyrėjai buvo paskelbę jos paiešką, tačiau po kurio laiko pensininkė grįžo pati.

* Vakar Kauno apylinkės teismas baigė nagrinėti O.Girdauskienės bylą, kurioje ji yra kaltinama darytu poveikiu L.Stankūnaitės dukrai.

* O.Girdauskienė kalta neprisipažino ir prašė ją išteisinti, o prokurorė siūlė mergaitei apie pedofilus pasakojusiai kaimynei skirti metų ir trijų mėnesių laisvės apribojimą ir priteisti L.Stankūnaitei 30 tūkstančių eurų neturtinei žalai atlyginti.

* Nuosprendis O.Girdauskienei bus paskelbtas rugsėjo 13 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.