Skandalas: V.Romanovo teismo procesas gali ir neįvykti

Gėdingai iš Lietuvos dėl finansinių machinacijų pasprukęs 69 metų bankininkas Vladimiras Romanovas artimiausiais mėnesiais gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ne tik dėl didelės vertės turto iššvaistymo, bet ir dėl pinigų plovimo. Tačiau procesui gresia visiška aklavietė, jei teisėsaugai pavyktų aptikti ir daugiau bankrutavusio Ūkio banko savininko kaltės įrodymų.

V.Romanovas net ir už akių negalės būti nuteistas, jei nebus pakoreguoti Lietuvos įstatymai.<br>P.Mantauto nuotr.
V.Romanovas net ir už akių negalės būti nuteistas, jei nebus pakoreguoti Lietuvos įstatymai.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2016, 4:00 PM, atnaujinta May 14, 2017, 11:49 AM

Pareigūnų darbas renkant kelių dešimčių tomų apimties medžiagą gali nueiti perniek, nors Ūkio banke, įtariama, buvo iššvaistyta net 1,28 milijardo litų (370 mln. eurų).

Pagal dabartinius Lietuvos įstatymus, skandalingojo bankininko ne tik nebūtų galima teisti – teisėsaugos pareigūnai baudžiamosios bylos negalėtų netgi perduoti į teismą, jei jis liktų nesusipažinęs su ikiteisminio tyrimo medžiaga.

„Kaltinamieji turi teisę susipažinti su byla ir žinoti apie įvyksiantį teismo posėdį. Tik tada būtų galima nagrinėti bylą teisme už akių. Negalėčiau jos ir perduoti ir teismą“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo V.Romanovo paiešką organizuojantis Generalinės prokuratūros prokuroras Darius Karčinskas.

Šiuo metu prokuratūra laukia Ūkio banko finansinės veiklos patikrinimą atliekančių specialistų išvadų, kurios turėtų būti pateiktos rudenį. Manoma, kad, remiantis šiuo patikrinimu, V.Romanovui bus galima pareikšti įtarimus ir dėl pinigų plovimo.

Gavus finansinio patikrinimo išvadas V.Romanovui greičiausiai bus pareikšti papildomi įtarimai, o paskui bylos medžiagą Lietuvos pareigūnai nusiųs Rusijos generalinei prokuratūrai. Rusų bus prašoma pristatyti bylą V.Romanovui, kad jis galėtų su ja susipažinti.

Tačiau jei Rusijos institucijos nepristatys bėgliui bylos arba jis nepanorės jos priimti, Lietuvos pareigūnų pastangos bus bevaisės.

Mūsų šalies institucijų prašymai Rusijai sulaikyti V.Romanovą ir perduoti Lietuvai iki šiol atšokdavo lyg žirniai į sieną. Rusų pareigūnai vienintelį kartą teikėsi atsakyti – pranešė, jog padus papustęs bankininkas yra pateikęs prašymą suteikti jam politinį prieglobstį Rusijoje.

Prokuroras D.Karčinskas svarstė, jog jei įtarimai V.Romanovui išsiplės, jam bus inkriminuojamas ir pinigų plovimas, tada gal ir Rusijos pareigūnai atsižvelgs į naują lietuvių prašymą dėl bėglio perdavimo.

D.Karčinskas nežinojo, ar buvo priimtas sprendimas dėl politinio prieglobsčio. V.Romanovas greičiausiai dar netapo Rusijos piliečiu.

Jei V.Romanovui būtų suteikta šios šalies pilietybė, jis galėtų būti teisiamas už akių. Anot prokuroro D.Karčinsko, pagal Baudžiamojo proceso kodeksą, už akių negalima teisti tik Lietuvos piliečių, nežinančių apie jų atžvilgiu vykstantį procesą.

Šiuo metu Seimui yra pateikti nauji teisės aktų projektai, kuriuos patvirtinus už akių būtų galima teisti ir Lietuvos, ir užsienio šalių piliečius, mūsų šalyje padariusius nusikaltimus. Tokiu atveju V.Romanovas ir kiti pasprukę į užsienį asmenys neišvengtų teisingumo rankos.

Jei Rusija ir toliau neišduotų bankininko, Lietuva pasiektų bent moralinę pergalę, galėdama teisti didelių sumų iššvaistymu įtariamą bėglį, pastarajam ignoruojant procesą ir jame nedalyvaujant.

Paieška trunka jau 3 metus

Generalinė prokuratūra dar 2013 metų liepos 4 dieną priėmė nutarimą dėl didelės vertės turto iššvaistymo byloje įtariamo V.Romanovo paieškos.

Lietuvos pareigūnai kreipėsi į Rusijos institucijas prašydami nustatyti bankrutavusio Ūkio banko savininko buvimo vietą, bet visi raštai buvo nugrūsti giliai į stalčius.

V.Romanovas ne kartą pastebėtas Maskvoje per krepšinio klubo CSKA rungtynes.

Taip pat jis buvo nufotografuotas netoli nuo Rusijos sostinės esančiame Bezdonojės ežere.

V.Romanovui, pedofilijos skandalą pūtusiai Neringai Venckienei ir kitiems asmenims, kurie slapstosi užsienyje ikiteisminio tyrimo metu, negresia jokios papildomos bausmės. Baudžiamoji atsakomybė numatyta tik už teismo paskirtos bausmės vengimą.

2013 metų vasario 12 dieną Lietuvos bankas apribojo Ūkio banko veiklą, o balandžio mėnesį teismas areštavo V.Romanovui ir jo seseriai Olgai Gončiaruk priklausantį 55 mln. litų vertės turtą. Liepos 24 dieną Ūkio banko investicinei grupei buvo iškelta bankroto byla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.