Įpročiai pasikeitė: vagis Kaune domina dviračiai, o ne uogienės

Vasarą ne vieno Kauno daugiabučio gyventojai nuėję į rūsį pamatė nelinksmą vaizdą – išlaužtas sandėliuko duris ir dingusius jame laikytus daiktus. Tokių vagysčių gerokai sumažėtų, jei sandėlių šeimininkai nedarytų kelių esminių klaidų.

Vagystės iš sandėliukų šią vasarą tapo galvos skausmu dažnam kauniečiui.<br>V.Trainio nuotr.
Vagystės iš sandėliukų šią vasarą tapo galvos skausmu dažnam kauniečiui.<br>V.Trainio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2016, 10:19 PM, atnaujinta May 14, 2017, 6:24 AM

Pastaruoju metu policijai neretai tenka tirti vagystes iš privačių sandėlių, ūkinių pastatų – ilgapirščiai ieško juose vertingesnių daiktų. Tačiau pirmiausia jie ieško netvirtų durų, spynų ir galimybės lengvai patekti į šias patalpas.

Labiausiai vagis masina ne uogienės ar kiti maisto gaminiai, kaip buvo prieš dešimt ir daugiau metų. Populiariausias grobis – dviračiai, automobilių padangos, ratlankiai, slidės, drabužiai, avalynė, meškerės.

Grobio vertė – 3000 eurų

Rugpjūtį miesto policijos suvestinės mirga pranešimais apie vagystes iš daugiabučių rūsių. Didžiausią nuostolį patyrė Partizanų gatvės gyventojai, netekę lengvo lydinio ratlankių, brangių moteriško ir vyriško dviračių. Šeima praradimą įvertino 3 tūkst. eurų.

O štai M.Romerio gatvėje iš 42 metų vietos gyventojos sandėliuko vagys išnešė dviratį ir žvejybos reikmenis.

Praėjusį savaitgalį Baltų prospekte iš 32 metų kauniečio sandėliuko dingo du dviračiai, vaikiškas motociklas, kelių ir alkūnių apsaugos, trys meškerės.

Biržiškų gatvėje įsibrovę į rūsį vagišiai taip pat pagrobė du dviračius.

Pastarosiomis savaitėmis buvo apvogti rūsiai ir Savanorių prospekte, K.Baršausko, Baltijos ir kitų gatvių daugiabučiuose. Beveik visi nukentėję kauniečiai nebuvo apdraudę turto nuo vagysčių.

Atbaido geresnė apsauga

Norint apsisaugoti nuo vagių, pareigūnai pataria imtis juos atbaidančių priemonių.

Pasak Žaliakalnio komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininko Stanislovo Zaikino, vertėtų pasirūpinti tvirtesnėmis durimis bei spynomis – tiek bendro įėjimo į rūsį, tiek ir pačių sandėliukų.

Rūsiai, kuriuose stovi masyvios plieninės durys ir spynos su metaliniais kaiščiais, įsilaužėlių nedomina. Nusikaltėliai paprastai nenori gaišti laiko, kad įveiktų sudėtingesnius užraktus.

Dar patikimesnis sargas – dvigubos durys. Toks apsaugos būdas vis dažniau naudojamas ne tik butuose, bet ir sandėliukuose.

Ilgapirščiams praeina noras veržtis ir į tuos daugiabučius, kuriuose įrengtos vaizdo kameros, apšviesti kiemai.

Iš spąstų neišsikapstė

Dalis kauniečių yra įsirengę signalizacijas ir rūsiuose. S.Zaikinas prisiminė atvejį, kai, įsijungus signalizacijai sandėliuke, Žaliakalnio gyventojas paskambino policijai. Atvykę pareigūnai aptiko vagį nusikaltimo vietoje.

Patiems gyventojams mėginti sulaikyti vagis pareigūnai nepataria – negali žinoti, ar sprukdamas nusikaltėlis nepanaudos peilio, kito ginklo.

Savanorių prospekto gyventojai rugpjūčio viduryje gudriai pasielgė, pamatę sandėliukuose besikuičiančius du nepažįstamus 17 ir 18 metų vaikinus.

Žmonės užrakino iš išorės bendrai naudojamas rūsio duris ir iškvietė pareigūnus.

Jauni ilgapirščiai bandė bėgti, bet nespėjo išsivaduoti iš netikėtų spąstų. Retai, bet pasitaiko, kai gyventojus apvagia jų kaimynai. Žaliakalnyje taurelę mėgstantis vyriškis įsibrovė į to paties namo gyventojo sandėliuką ir pačiupo maišą bulvių. Nutvertas policininkams jis aiškino neturėjęs ką valgyti.

Atskleidžiama tik kas šešta vagystė

Jei vagims pavyksta sėkmingai dingti su laimikiu, tikimybė juos nustatyti – nedidelė. Atskleisti pavyksta tik kas 5–6 sandėliuko vagystę.

Pavyzdžiui, Žaliakalnyje iš 19 vagysčių, įvykdytų 2016 metais, kol kas ištirtos tik 3. Panaši statistika ir visame Kaune.

Apsisaugoti nuo vagysčių padeda ir saugios kaimynystės grupės.

Kuo labiau sutelkta daugiabučio ar kvartalo bendruomenė, tuo geriau pasirūpinama apsaugos priemonėmis – durimis, spynomis, vaizdo kameromis, signalizacija.

Priešingai, ten, kur kaimynai susvetimėję, vagys trina rankas. Jiems neretai pavyksta pasprukti su grobiu dėl kaimynų abejingumo, nes, pamatę prašalaitį gretimame rūsyje, gyventojai nesuka sau galvos – svarbu, kad jų rūsio niekas neplėšia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.