Lietuvos nusikaltėlių išmonė – stulbinanti

Nuo Lietuvos policijos į Ispaniją pasprukę nusikaltėliai nesėdėjo sudėję rankų. Jie ne tik įsiliejo į vietos kriminalinį pasaulį, bet ir įdarbino bičiulius – šie perdirbo ir į užsienį gabeno ginklus.

Per kratas Ispanijoje rasta daug šaunamųjų ginklų, kurie kaip senienos buvo įsigyti iš kolekcininkų ir perdirbti.<br>Policijos nuotr.
Per kratas Ispanijoje rasta daug šaunamųjų ginklų, kurie kaip senienos buvo įsigyti iš kolekcininkų ir perdirbti.<br>Policijos nuotr.
Tokia įranga pogrindinėse dirbtuvėse Lietuvoje seni pistoletai ir šautuvai buvo paverčiami grėsmingais ginklais.<br>Policijos nuotr.
Tokia įranga pogrindinėse dirbtuvėse Lietuvoje seni pistoletai ir šautuvai buvo paverčiami grėsmingais ginklais.<br>Policijos nuotr.
Ispanijoje policija iš nusikaltėlių paėmė dideles eurų ir dolerių sumas.
Ispanijoje policija iš nusikaltėlių paėmė dideles eurų ir dolerių sumas.
Daugiau nuotraukų (5)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Sep 6, 2016, 6:29 AM, atnaujinta May 13, 2017, 11:36 PM

Šaunamasis ginklas – paklausi prekė net ir tuomet, jei juo nebeįmanoma šaudyti.

Tai puikiai žino Lietuvos nusikaltėlių pasaulio šulai. Sprukdami nuo Lietuvos pareigūnų į užsienį jie išsigabeno ir didelius kiekius senų ginklų.

Perdirbtos senienos jiems ne tik padėjo įsitvirtinti Ispanijos nusikaltėlių pasaulyje, bet ir susikurti prabangų gyvenimą.

Bėgliai mėgavosi prabanga

Tuo įsitikino Lietuvos ir Ispanijos kriminalistai, nuo balandžio mėnesio sekę šioje šalyje įsikūrusius lietuvius.

Po beveik pusę metų trukusios tarptautinės operacijos Ispanijos įkalinimo įstaigose atsidūrė ir mūsų šalies piliečių.

Iš Lietuvos pasprukę nusikaltėliai prabangiu gyvenimu mėgavosi Ispanijos kurortuose. Jie buvo įsikūrę Malagoje, Alikantėje bei turistų pamėgtame Katalonijos regione netoli Barselonos.

Per kratas policija iš jų paėmė apie 60 tūkstančių eurų, modernių kompiuterių ir mobiliųjų telefonų. Visi sulaikytieji važinėjosi prabangiais apynaujais automobiliais.

Slapstėsi ketverius metus

Tarptautinė policijos operacija buvo vykdoma itin slaptai, todėl abiejų valstybių pareigūnai apie ją pranešė tik vakar, kai visi 52 įtariamieji atsidūrė už grotų.

Ginklais ir narkotikais prekiavusiai grupuotei priklausė 24 lietuviai – 9 jų buvo sulaikyti skirtinguose Lietuvos miestuose.

Vienas grupuotės vadeivų – Kauno Daktarų gaujos atstovas 44 metų Darius Mačianskas, pravarde Mačkė. Dar 2012 metais nuo Lietuvos teisėsaugos pasprukęs D.Mačianskas Ispanijoje naudojosi suklastotais asmens dokumentais ir buvo sulaikytas liepos mėnesį.

Jam yra išduotas Europos arešto orderis, todėl kriminalistai tikisi, jog parsigabenę į Lietuvą vieną Daktarų grupuotės lyderių galės atskleisti nemažai kitų nusikaltimų.

Ginklai – iš kolekcininkų

Lietuvos policijai buvo žinomi ir visi kiti Ispanijoje įkliuvę D.Mačiansko bendrininkai.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojo Andžejaus Roginskio teigimu, dauguma jų – nuo Lietuvos teisėsaugos besislapstantys kvaišalų prekeiviai bei narkotikų kontrabandos organizatoriai.

Nemažai narkotikų, taip pat jų žaliavos buvo aptikta ir per tarptautinę policijos operaciją, nors Ispanijos pareigūnai ją pradėjo gavę informacijos apie galimą prekybą ginklais ir žmonėmis Valensijos mieste.

Pradėjus tyrimą paaiškėjo, jog ginklai į Ispaniją keliauja iš Lietuvos. Per kratas pareigūnai aptiko visą arsenalą po kelis kartus perdirbtų rusiškų ginklų „Iž“, „Baikal“, „Makarov“. Šie seni ginklai kažkada jau buvo perdaryti į nebenaudojamus ir atsidūrę pas kolekcininkus.

Manoma, jog Lietuvoje gyvenantys grupuotės nariai juos supirko ne tik iš vietos, bet ir iš užsienio kolekcininkų ir prikėlė juos antram gyvenimui – vėl perdarė į šaunamuosius.

Senienos stebino kokybe

Lietuvos kriminalistai aptiko keturias dirbtuves, kur specialią įrangą naudojantys meistrai perdirbo ir taisė nebenaudojamus ginklus, juose montavo garso slopinimo įrangą. Dalis perdirbtų ginklų liko Lietuvoje, bet dauguma kontrabandos būdu buvo išgabenti į Ispaniją.

Ispanijos pareigūnai teigė per kratas suradę vieną automatą, kelis pistoletus, daugybę įvairaus kalibro šovinių, rašiklį su įmontuotu peiliu.

Ispanijos pareigūnai stebėjosi, jog net kelis kartus perdaryti ginklai buvo puikios kokybės. Jų žiniomis, ginklais naudojosi patys grupuotės nariai, jie buvo parduodami ir gabenami į kitas šalis.

Talkininkai – ir už Atlanto

Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris neatmetė, jog iš Lietuvos iškeliavę ginklai galėjo patekti į rankas ir teroristams.

Po kelių teroro išpuolių Europoje policijos dėmesys nelegaliai ginklų prekybai labai sustiprėjo.

Pardavinėti ginklus ir narkotikus grupuotės nariams padėjo bendrininkai Didžiojoje Britanijoje, Bolivijoje, Panamoje. Teigiama, jog į nelegalią veiklą buvo įsitraukę dvylikos šalių piliečiai.

Tikrindami jų namus Ispanijos pareigūnai per kelis mėnesius atliko apie keturiasdešimt kratų.

Pareigūnai išardė dušą

Į vieną namų Alikantės provincijoje patekę pareigūnai jo rūsyje surado išradingai paslėptą kanapių plantaciją.

Į namo rūsį buvo įmanoma patekti tik per vonios kambarį, bet kad aptiktų slaptą įėjimą, reikėjo išmontuoti dušo kabiną.

Slaptoje plantacijoje pareigūnai aptiko apie šešis kilogramus marihuanos.

Ispanijos policija skelbia, jog iš grupuotės narių buvo paimti 26 kilogramai šios narkotinės medžiagos.

Iš viso pareigūnai aptiko keturias kanapių plantacijas, kuriose augo per 1000 įvairių dydžių sodinukų.

Pas plantacijų šeimininkus aptikta ir kanapėms apdoroti bei narkotikams pakuoti skirtos įrangos.

Pareigūnai išsiaiškino, jog narkotikai iš Ispanijos į kitas šalis buvo gabenami su vaisių bei daržovių kroviniais.

Bėglys narkotikus išmetė pakelėje

* Įtakingas Daktarų grupuotės veikėjas kaunietis D.Mačianskas (nuotr.), pravarde Mačkė, iš Lietuvos paspruko 2012-ųjų spalį.

* Jis dingo po automobilio „Mercedes-Benz“, kurį vairavo vienas grupuotės smogikų V.Baltrušaitis, gaudynių.

* Kelių policininkai automobilį stabdė už Eismo taisyklių pažeidimus. Pažeidėjai bandė sprukti, tačiau įvažiavo į aklagatvį. Tuomet D.Mačianskas čiupo iš automobilio didelį krepšį ir pabėgo.

* Krepšį su 3 kilogramais metamfetamino kiek vėliau apieškoję vietovę pareigūnai rado, bet D.Mačianskui pavyko pasprukti.

* Automobilį vairavęs V.Baltrušaitis buvo sulaikytas, nors policininkams siūlė rekordinį 12 tūkstančių eurų kyšį.

* Daktarų grupuotei nuo jaunystės priklausęs D.Mačianskas grobdavo prabangius automobilius. Jo auka 1994 metais buvo tapęs ir ilgametis kriminalinės policijos pareigūnas J.Milevskis, tuomet dirbęs „Agoros“ koncerno apsaugos vadovu.

* Nusikaltėliai jį išmetė iš automobilio „Ford Mondeo“ ir patys juo nuvažiavo.

* Nors tuomet D.Mačianskui pavyko išvengti atsakomybės, dėl J.Milevskio parodymų pirmą kartą po nepriklausomybės atkūrimo pavyko H.Daktarą pasiųsti už grotų pusaštuntų metų.

* H.Daktarui patekus į kalėjimą D.Mačianskas subūrė savo atskirą grupuotę. Kai 2001 metais buvo nušautas R.Daškevičius, D.Mačianskas ilgą laiką globojo nužudytojo našlę Geliją, daugiau kaip metus jie kartu gyveno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.