Gimdymus namuose priiminėjusios moterys stojo prieš teismą

Vilniaus miesto apylinkės teismas

Gimdymus namuose priiminėjusios moterys stojo prieš teismą.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Gimdymus namuose priiminėjusios moterys stojo prieš teismą.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2016, 11:23 AM, atnaujinta May 13, 2017, 8:24 PM

„Byla bus nagrinėjama neviešame teisiamajame posėdyje“, – pranešė teisėjas Robertas Rainys.

Dvi vilnietės kaltinamos besivertusios neteisėta veikla – įtariama, kad viena jų priimdavo namuose gimdančių moterų naujagimius, o kita juos apžiūrėdavo ir išrašydavo gimimą patvirtinančias pažymas,.

Palaikyti teisiamų moterų atvyko didelis būrys tėvų su vaikais. Kai kurie pasakojo vaikų susilaukę namuose.

„Nė viena iš kaltinamųjų šia veikla verstis neturėjo teisės. Tačiau pagal ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis yra pagrindo manyti, kad namų sąlygomis vykstančiuose gimdymuose J.Š. dalyvavo keliolika metų. Tyrimo metu buvo apklausta daugybė liudytojų, rasti specialūs įrankiai, priemonės, naudotos gimdymų metu“, – yra sakęs teismui bylą perdavęs Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aurelijus Navickas.

Moterų veikla teisėtvarkos pareigūnai susidomėjo, kai 2011 metais Vilniaus apskrityje mirė namuose pagimdytas naujagimis. Aiškinantis jo mirties aplinkybes, kilo įtarimų dėl gimdyvei padėjusių asmenų veiklos legalumo.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta daugybė gimdymo namuose atvejų, per kuriuos pribuvėjos darbą galimai atlikdavo J.Švedienė, o vėliau apie kūdikių gimimą pažymas išrašydavo ir juos apžiūrėdavo D.Jakaitė. Prokuratūros duomenimis, ne visuomet gimdymas namų sąlygomis baigdavosi laimingai – būta ir tragiškų baigčių.

2011 metais pradėtam ikiteisminiam tyrimui vadovavo Vilniaus apylinkės ir Vilniaus apygardos prokuratūrų prokurorės, o 2013 metais šis tyrimas perduotas kontroliuoti Panevėžio apygardos prokuratūrai.

Už neteisėtą vertimąsi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę iki 4 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.