Žinomiems atlikėjams ir muzikantams – tiesos testas

Reikalauja tūkstančių eurų

Konfliktas tarp dviejų vyrų paskutiniąją 2014 metų dieną Palangos kurhauze kilo nesutarus dėl atlikėjų repeticijų laiko.
Konfliktas tarp dviejų vyrų paskutiniąją 2014 metų dieną Palangos kurhauze kilo nesutarus dėl atlikėjų repeticijų laiko.
Konfliktas tarp dviejų vyrų paskutiniąją 2014 metų dieną Palangos kurhauze kilo nesutarus dėl atlikėjų repeticijų laiko.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Konfliktas tarp dviejų vyrų paskutiniąją 2014 metų dieną Palangos kurhauze kilo nesutarus dėl atlikėjų repeticijų laiko.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Ž.Kažys savivaldybės Kultūros skyriaus vedėją prašo nuteisti už fizinio skausmo sukėlimą ar nežymų sveikatos sutrikdymą.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Ž.Kažys savivaldybės Kultūros skyriaus vedėją prašo nuteisti už fizinio skausmo sukėlimą ar nežymų sveikatos sutrikdymą.<br>A.Ziabkaus nuotr.
V.Rekašius kaltu neprisipažįsta.<br>A.Ziabkaus nuotr.
V.Rekašius kaltu neprisipažįsta.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 15, 2016, 1:40 PM, atnaujinta May 13, 2017, 12:34 AM

Taip nusprendė šio teismo teisėja, atvertusi privataus kaltinimo tvarka iškelta baudžiamąją bylą, kurioje Palangos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas ir Palangos pučiamųjų orekstro vadovas Vygantas Rekašius kaltinamas sumušęs buvusį miesto Kultūros centro direkorių Žilviną Kažį.

Garsūs atlikėjai ir muzikantai tapo šio konflikto liudytojais ir turės teisėjai padėti nustatyti tiesą: sudavė V.Rekašius smūgius kumščiu Ž.Kažiui, ar tik stumtelėjo į petį ir pastarasis apsimeta buvęs stipriai sužalotas.

Reikalauja tūkstančių eurų

Ž.Kažys savivaldybės Kultūros skyriaus vedėją prašo nuteisti už fizinio skausmo sukėlimą ar nežymų sveikatos sutrikdymą. Už tai įstatymas numato laisvės atėmimą iki vienerių metų.

Be to, iš V.Rekašiaus prašoma priteisti turtinę žalą – apie 635 eurus. Nurodydamas ją Ž.Kažys priskaičiavo ne tik mokestį ligoninei už vienvietę palatą, gydymo išlaidas, vaistus, reabilitacinį laikotarpį, bet ir suskaičiavo išlaidas už kurą, kurį Palangoje gyvenantys artimieji sunaudojo lankydami jį ligoninėje.

Dar 5 tūkst. eurų suma Ž.Kažys įvertino patirtą neturtinę žalą. Esą, dėl šio konflikto nukentėjo jo reputacija, pablogėjo darbiniai santykiai, jis buvo priverstas išeiti iš darbo, blogiau girdįs viena ausimi.

V.Rekašius kaltu neprisipažįsta. Dirigentas neneigia, kad tarp jų kilo konfliktas, tačiau jis teigia, kad sugriebęs už striukės Ž.Kažį tik stumtelėjo.

Nusikaltimo nebuvo įžvelgta

Šią bylą nagrinėti pradėjęs Palangos apylinkės teismas priverstas kartoti tai, ką jau nustatinėjo Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūra, atlikusi ikiteisminį tyrimą.

Apklausus visus įvykio liudytojus, išanalizavus teismo medicinos ekspertų išvadas pernai lapkritį ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

Dėl prieštaringų liudytojų parodymų taip ir liko neaišku, ar Ž.Kažiui iš tiesų keletą kartų kumščiu buvo smogta į galvą.

Tačiau prokuroras nustatė, kad V.Rekašiaus veiksmai visuomenei jokio pavojaus nekėlė, nebuvo peržengtos privataus konflikto ribos, jo priežastys buvo asmeninio pobūdžio, kilusios dėl profesinių darbinių santykių.

Todėl nebuvo padaryta nusikaltima veika, nes visuomenės rimtis ar tvarka nebuvo sutrikdyta.

Nesutarė dėl repeticijų laiko

Konfliktas tarp dviejų vyrų paskutiniąją 2014 metų dieną Palangos kurhauze kilo nesutarus dėl atlikėjų repeticijų laiko.

Tą dieną anksčiau turėję koncertuoti smuikininkas M.Švėgžda fon Bekkeris operos solistė A.Petronė ir akomponiatorė kurhauzo salėje repetuoti pradėjo nuo vidurdienio.

Po pusvalandžio į salę atėjo Kultūros centro direktoriaus Ž.Kažio lydimas prodiuseris M.Tyla su savo komanda ir pop atlikėjas D.Montvydas, kurio koncertas buvo numatytas vakare.

Jie muzikantų paprašė trumpam užleisti, nes nori išmėginti garso aparatūrą. Tačiau praėjus sutartam laikui pop atlikėjo komanda iš salės nesiruošė išeiti.

Tarp menininkų kilus konfliktui smuikininkas pagrasino atšauksiąs savo pasirodymą.

Apie D.Montvydo repeticiją nieko nežinojusi kurhauzo administratorė Diana Rekašienė paklausė, kodėl Kultūros centro vadovas jos apie tai neinformavo anksčiau.

Šis ėmė plūsti pavaldinę primindamas, kad jis čia yra direktorius. Žmonai viešai žeriamų įžeidinėjimų neištvėręs V.Rekašius Ž.Kažiui ir kibo į atlapus.

Ekspertams kilo abejonių

Teisme Ž.Kažys teigė, kad po smūgių jam trumpam buvo aptemusi sąmonė, iš sumuštos lūpos ėmė tekėti kraujas.

Esą dėl konflikto metu patirtų sužalojimų Ž.Kažys keletą mėnesių gydėsi ligoninėje. Taip ilgai gydymas užsitęsė dėl galvos smegenų sukrėtimo bei ausies kairiojo sraigtinio nervo trauminio uždegimo.

Teismo medicinos ekspertų teigimu, šie negalavimai nepagrįsti objektyviais medicininiais duomenimis, todėl nėra vertinami kaip kūno sužalojimai.

Kiti Ž.Kažiui apžiūros metu nustatyti kūno sužalojimai: abiejų lūpų sumušimas, kraujosruva viršutinės lūpos gleivinėje, apatinio žandikaulio kairės pusės bei kaklo sumušimai, pasireiškę minkštųjų audinių patinimai ekspertų vertinami kaip mažareikšmiai, negalėję padaryti įtakos tokiam ilgam gydymuisi.

Visi pasigedo sumušimo žymių

Iš karto po įvykio Ž.Kažio pasakojamą įvykių versiją patvirtino prodiuseris M.Tyla, kuris po konflikto viešai teigė, kad Kultūros centro direktoriui kumščiu buvo smogta mažiausiai du kartus.

Tačiau nė vienas ikiteisminio tyrimo metu apklaustas liudytojas nenurodė, kad iš karto po incidento būtų matęs Ž.Kažio sumušimo žymes.

Užtat muzikantai patvirtino girdėję, kaip Kultūros centro direktorius garsiai plūdo savo pavaldinius.

Incidentą mačiusi operos atlikėja A.Petronė buvo priblokšta, sužinojusi, kad nekultūringo įstaigos vadovo stumtelėjimas pradedamas vertinti, kaip sumušimas.

„Jūs gal juokaujate, koks gali būti smegenų sukrėtimas nuo stumtelėjimo į petį“, – praėjus savaitei po šio įvykio stebėjosi telefonu Vokietijoje atsiliepusi A.Petronė.

Ji tvirtino, kad tai ką visuomenei teigia Ž.Kažys ir M.Tyla yra melas.

Savivaldybėje – dar vienas incidentas

Šiuo metu Klaipėdos policija tiria dar vieną neseniai Palangos savivaldybėje valstybės tarnautojo sumušimu pasibaigusį konfliktą.

Rugpjūčio pabaigoje pasiaiškinti dėl padaryto administracinio pažeidimo į Viešosios tvarkos skyrių atėjo vienos kavinės savininkas, Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Darius Miklovas ir visus darbuotojus ėmė demonstratyviai filmuoti mobiliuoju telefonu.

Skyriaus vedėjas Petras Keinys paprašė nutraukti filmavimą, tačiau D.Miklovas nepakluso.

Tarp vyrų įvyko susistumdymas, po kurio medikai užfiksavo P.Keinio patirtus šonkaulių sumušimus, o verslininkas pareiškė pretenzijas dėl sulaužyto telefono. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą