Ispanijoje siautusi lietuvių prekeivių ginklais ir narkotikais gauja neslėpė prabangos

„Jei nebūtų puikavęsi turtais, gal dar ilgai nebūtų įkliuvę“, – teigė pareigūnas, dalyvavęs operacijoje, per kurią Ispanijoje sulaikyta Dariaus Mačiansko ir Aurimo Puzerėno vadovaujama prekeivių ginklais ir narkotikais gauja.

Ispanijoje atvykę šturmuoti namo, kuriame gyveno D.Mačianskas, pareigūnai šalia esančioje stovėjimo aikštelėje pamatė išrikiuotus prabangius automobilius.<br>Montažas
Ispanijoje atvykę šturmuoti namo, kuriame gyveno D.Mačianskas, pareigūnai šalia esančioje stovėjimo aikštelėje pamatė išrikiuotus prabangius automobilius.<br>Montažas
Nuo 2012 metų Lietuvos policijos ieškomas D.Mačianskas įkliuvo Ispanijoje.
Nuo 2012 metų Lietuvos policijos ieškomas D.Mačianskas įkliuvo Ispanijoje.
Ispanijoje atvykę šturmuoti namo, kuriame gyveno D.Mačianskas, pareigūnai šalia esančioje stovėjimo aikštelėje pamatė išrikiuotus prabangius automobilius.
Ispanijoje atvykę šturmuoti namo, kuriame gyveno D.Mačianskas, pareigūnai šalia esančioje stovėjimo aikštelėje pamatė išrikiuotus prabangius automobilius.
Daugiau nuotraukų (3)

Arvydas Lekavičius („LIetuvos rytas“)

Sep 18, 2016, 4:07 PM, atnaujinta May 12, 2017, 5:20 PM

Nors ir nuolat demonstravo prabangų gyvenimo būdą, ši nusikaltėlių grupuotė, kurioje buvo daugiau kaip 50 narių, savo veiklą slėpė ypač gerai.

Kas yra tikrasis gaujos lyderis, nežinojo net daugelis jos narių.

Nuo 2012 m. nuo Lietuvos teisėsaugininkų besislapstantis D.Mačianskas buvo gerokai pakeitęs savo išvaizdą.

Nors jis naudojosi padirbtu Lietuvos piliečio pasu, net daugelis gaujos narių nežinojo, kad jis lietuvis, – buvo įsitikinę, jog kaukazietis.

O senokai besislapstantis nuo buvusios Daškinių grupuotės atskilęs A.Puzerėnas turėjo padirbtą Airijos piliečio pasą su savo nuotrauka.

Spruko pametęs narkotikus

Apie D.Mačianską – jis turėjo iš Henriko Daktaro perimti Kauno nusikalstamo pasaulio lyderio postą – beveik nieko nebuvo žinoma nuo 2012 metų spalio.

Greičiausiai šis kaunietis ir būtų tapęs įtakingiausiu Kauno nusikalstamo pasaulio veikėju, jeigu ne incidentas Prienų rajone.

Tuomet vieno jo smogikų – Vytauto Baltrušaičio – vairuojamas automobilis „Mercedes-Benz“ atkreipė policijos patrulių dėmesį, nes lenkdamas kitą automobilį keliskart kirto ištisinę liniją.

Kelių policininkai įsijungė švyturėlius ir ėmė vytis pažeidėjus. Tie bandė sprukti, tačiau įvažiavo į aklagatvį. Tuomet iš automobilio iššokęs D.Mačianskas pagriebė didelį krepšį ir paspruko.

Kiek vėliau vietovę apieškoję pareigūnai maždaug už pusės kilometro rado krepšį su 3 kilogramais metamfamino.

Paties D.Mačiansko pėdos jau buvo ataušusios.

Nors buvo paskelbta tarptautinė paieška, D.Mačiansko pėdsakų nepavyko aptikti.

Namas galėjo susmegti

Kaip dabar paaiškėjo, D.Mačianskas pasislėpė Ispanijoje. Ten jis su A.Puzerėnu ir kitais gaujos nariais ėmėsi auginti narkotinius augalus kanapes.

Pirmąją plantaciją gaujos nariai įrengė po vieno vietinio gyventojo namu.

Slapčia buvo iškastas didžiulis rūsys, į kurį galima patekti tiktai per netikrą vonios kambarį – nuėmus dušo kabinos padėklą. Rūsys buvo kasamas nesilaikant jokių saugumo reikalavimų. Vėliau šį namą šturmavę pareigūnai stebėjosi, kaip pastatas nesugriuvo.

Nusprendė apsiginkluoti

Šioje plantacijoje užauginti narkotikai buvo vežiojami po visą Europą. Dažnai kurjeriais tapdavo ir lietuviai.

Jie automobiliais atvykdavo į Ispaniją ir nedideliais kiekiais išvežiodavo marihuaną.

Dažniausiai narkotikai buvo vežami ir parduodami Didžiojoje Britanijoje.

Bet greitai D.Mačiansko grupuotė susidūrė su kitų vietinių nusikaltėlių konkurencija. Norint atsilaikyti, buvo būtina apsiginkluoti.

Auksarankiai – pigūs

Tuomet ir nutarta perdaryti jau nebenaudojamus ir specialiai sugadintus ginklus. Šiam darbui buvo paskirtas vienas iš Marijampolės kilęs grupuotės narys.

Nuvykęs į Lietuvą jis pradėjo ieškoti gabių tekintojų, frezuotojų, kurie sutiktų perdaryti ginklus ir pagaminti jiems garso slopintuvus.

Vyriškiui skirtingose Lietuvos vietose pavyko prikalbinti keturis iki tol nieko bendra su nusikaltėliais neturėjusius auksarankius, kurie garažuose turėjo stakles ir ten meistraudavo.

Meistrai parsidavė pigiai – už slopintuvo pagaminimą jie prašydavo 70–100 eurų, o pačius ginklus perdarydavo už 50 eurų.

Visi keturi meistrai vėliau buvo sulaikyti. Jiems gresia laisvės atėmimo bausmė iki 8 metų.

Vairuotojai nieko nežinojo

Jau pagamintus ginklus D.Mačiansko patikėtinis įdėdavo į maišus su drabužiais bei kitais daiktais ir perduodavo siuntinius į Ispaniją vežiojantiems mikroautobusų vairuotojams.

Pats jis skrisdavo lėktuvu ir jau Ispanijoje atsiimdavo ginklus. Kelis eurus už gabenimą gavę vairuotojai netgi neįtardavo, kokias prekes veždavo.

Pareigūnai išsiaiškino, kad tokiu būdu į Ispaniją buvo nugabenta mažiausiai 20 šaunamųjų ginklų – automatų „Kalašnikov“, įvairių modelių pistoletų – kulkosvaidžių ir pistoletų.

Didžioji ginklų dalis buvo išdalinta grupuotės nariams. Likusieji parduodami – už pistoletą nusikaltėliai gaudavo apie 1000, o už automatus – 2500 eurų.

Ispanams kilo įtarimų

Kai gauja apsiginklavo, išsiplėtė ir kanapių auginimo verslas.

Buvo įrengtos dar keturios plantacijos.

Kaip ant mielių augo ir grupuotės lyderių turtai.

Vairuotojo ir apsaugininko vežiojamas D.Mačianskas nuolatos keitė automobilius. Vieną dieną jis važiuodavo naujo modelio 7-osios serijos BMW, o jau kitą – S klasės „Mercedes-Benz“.

Tuo metu, kai pareigūnai šturmavo D.Mačiansko namą, šalia jo buvo išrikiuoti penki prabangūs automobiliai.

Toks prabangos demonstravimas sukėlė įtarimą Ispanijos policijos pareigūnams.

Išsiaiškinę, kad grupuotei vadovauja lietuviai, jie dar prieš pusantrų metų kreipėsi į mūsų šalies Kriminalinės policijos biurą, kuris jau buvo pradėjęs savo tyrimą. Taip suvienijus jėgas prasidėjo bendras darbas.

Dėl kelių žodžių – skrydis

„Buvome prisiklausę kalbų apie ispanų lėtumą, tad iš pradžių kiek nerimavome. Bet greitai paaiškėjo, kad kolegos iš Ispanijos – tikri profesionalai“, – pasakojo lietuvos kriminalistai.

Greitai paaiškėjo, kad grupuotės nariai laikėsi griežtų atsargumo taisyklių.

D.Mačianskas beveik niekada nesinaudojo telefonu, o su savo patikėtiniais bendravo ir jiems nurodymus duodavo per kurjerius.

Kartais vien tam, kad pasakytų kelis žodžius, specialiai į Lietuvą buvo siunčiami patikimi žmonės. Su Lietuvoje likusiais artimaisiais D.Mačianskas faktiškai buvo nutraukęs visus ryšius.

Grupuotės nariai turėjo ir savo šifruotą bendravimo sistemą, kurios iki galo nepavyko perkąsti ir policijos pareigūnams.

Žinojo visas slaptavietes

Tačiau beveik pusantrų metų operatyvinis pareigūnų darbas davė vaisių. Prieš sulaikymo operaciją pareigūnai jau iki smulkmenų žinojo, kur slepiami ginklai, kur įrengtos narkotikų auginimo plantacijos.

Policininkams buvo žinoma, kad pagrindinis automatinių ginklų arsenalas yra paslėptas už vieno namo pakabinamųjų lubų.

Išradingai slėpti ir pistoletai – jie buvo laikomi metaliniame pinigų saugojimo seife įrengus dvigubą dugną.

Niekas nespėjo pasipriešinti

Sulaikymo operacija, kurioje kartu su Ispanijos pareigūnais dalyvavo ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, taip pat buvo vykdoma profesionaliai.

Tai buvo viena unikaliausių kada nors vykusių tarptautinių operacijų.

Nusikaltėlių sulaikymas prasidėjo 4 val. ryto vienu metu keliuose Ispanijos miestuose, o šturmas buvo toks netikėtas, kad nė vienas nusikaltėlių nespėjo pasipriešinti.

Iš viso Lietuvoje ir Ispanijoje buvo sulaikyti 52 įtariamieji ir atliktos 58 kratos.

Tiktai po sulaikymo paaiškėjo, kad paslaptingas grupuotės lyderis – Lietuvoje jau seniai ieškomas D.Mačianskas.

„Ši operacija parodė, kad dabar, kai Europos Sąjungoje tokią didelę grėsmę kelia terorizmas, Lietuva su kitomis šalimis daug dėmesio skiria kovai su neteisėta prekyba ir šaunamųjų ginklų kontrabanda“, – teigė Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.