Siautėjo sūnus, o teisia tėvą

Kiekvieną savaitgalį kaimynų šeimoje vykstančias dramas stebėję Širvintų rajono gyventojai neabejojo, jog jos vieną dieną baigsis tragedija – sūnus nužudys tėvą. Tačiau įvyko atvirkščiai.

Teismas spręs, ar nuo savo sūnaus gindamasis G.Burlingis peržengė ribą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teismas spręs, ar nuo savo sūnaus gindamasis G.Burlingis peržengė ribą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Sep 22, 2016, 4:11 PM, atnaujinta May 12, 2017, 6:49 AM

„Penktadienio aš visada laukdavau kaip pragaro“, – Vilniaus apygardos teisme prabilo Širvintų rajono gyventoja Birutė Burlingienė.

Penktadieniais jos sūnus iš darbo visada sugrįždavo girtas, o tėvai nuo jo įniršio slėpdavosi daržinėje ar ieškodavo prieglobsčio pas kaimynus.

Nenori likti be vyro

„Visas kaimas kalbėjo, kad vieną dieną toje šeimoje įvyks nelaimė – sūnus nužudys tėvą“, – teisme pasakojo Mančiušėnų kaimo gyventojas Evaldas Šukys.

Tačiau dėl sūnaus nužudymo prieš teismą stojo tėvas – 54 metų Gediminas Burlingis.

Prokuratūra jam pateikė kaltinimus dėl nužudymo peržengus būtinosios ginties ribas.

Prisiminti paskutinį pragarišką penktadienį sunkiausia buvo B.Burlingienei.

Sūnaus netekusi moteris visą teismo posėdį braukė ašaras. Po teismo nuosprendžio ji ilgam gali prarasti ir vyrą.

„Sūnaus vis tiek nebeprikelsi, o gyvenant kaime man reikia vyro rankų“, – sakė B.Burlingienė.

Tėvą siuntė degtinės

Sūnų nužudžiusio vyro moteris į namus nebenorėjo priimti jau tuomet, kai jis buvo išleistas iš areštinės, tačiau sutuoktiniai toliau gyvena po vienu stogu, dirba žemę ir augina gyvulius.

„Aš jam vis tiek niekada gyvenime neatleisiu“, – ištarė moteris. Ji neslėpė, jog nuo girtaujančio sūnaus vyras kentėjo ne kartą. Su motina jis būdavo kiek švelnesnis: „Mane tik apstumdydavo.“

Nelaimė Mančiušėnų kaime gyvenančioje šeimoje įvyko praėjusių metų lapkričio 20-osios vakarą. Statybose dirbęs 28 metų Darius Burlingis, kaip ir kiekvieną penktadienio vakarą, namo grįžo girtas.

Jo tėvai jau buvo nuėję miegoti. Užgriuvęs ant užsnūdusio tėvo, jis ėmė priekaištauti: „Ko čia, seni, drybsai? Duosiu pinigų, eik į kaimą, ieškok ko nors išgerti.“

Prisipažino iš karto

G.Burlingis tokius sūnaus žodžius yra girdėjęs ne kartą.

Jam yra tekę ir ieškoti degtinės, ir bėgti nuo įpykusio sūnaus. Tąsyk jis irgi nusprendė bėgti – vienais apatiniais ir su viena kojine. Sūnus tėvą vaikėsi aplink namą.

„Bėgau nuo vieno kampo prie kito, o tada pasitaikė tas nelemtas peilis“, – pasakojo G.Burlingis. Kai sūnus pasivijo tėvą ir užsimojo kumščiu, G.Burlingis du kartus jam dūrė į krūtinę.

Tada sūnus sparčiu žingsniu nuėjo namo, o tėvas liko lauke.

„Kai grįžau maždaug po 15 minučių, jį radau sukniubusį. Pats iškviečiau policiją ir išėjau ant kelio jos pasitikti. Pats parodžiau ir peilį, kurį buvau padėjęs ant suoliuko“, – pasakojo kaltę visiškai pripažįstantis G.Burlingis.

Sukniubo kambaryje

Sunkiai sužalotą sūnų pirmoji aptiko B.Burlingienė. Žinodama, kad penktadienį sūnus siautės namuose, ji anksčiau atsigulė ir apsimetė mieganti.

„Girdėjau, kaip sūnus sugrįžo, nuėjo pas tėvą į miegamąjį. Jie kažką burbuliavo, bet šįkart garsiai nerėkė, todėl nėjau jų skirti“, – prisiminė moteris.

Ji girdėjo ir kaip kažkuris jų grįžo po gaudynių aplink namą.

„Kambaryje buvo visiškai tylu, todėl nuėjau išjungti šviesos“, – pasakojo moteris.

Išvydusi sukniubusį ir kruviną sūnų moteris nesugebėjo surinkti greitosios pagalbos numerio, tad paskambino kaimynams. Atvykus medikams D.Burlingis jau buvo miręs.

Muštynės – kasdienybė

Paaiškėjo, jog abu vyrai tą vakarą buvo girti. G.Burlingiui buvo nustatytas 2,24 promilės girtumas, žuvusio sūnaus organizme rasta per 3 promiles alkoholio.

Kaimynas E.Šukys teigė, jog G.Burlingis net išgėręs nebūdavo agresyvus ir į muštynes nesiveldavo.

Visai kitaip elgdavosi jo sūnus – likus savaitei iki tragiško penktadienio, G.Burlingis pas kaimynus atbėgo praskelta kakta ir antakiu.

Nors dėl siautėjančio sūnaus G.Burlingis kelis kartus yra kvietęs policiją, jis pareiškimo nerašydavo, tikėjosi, kad jis dar pasitaisys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.