Po mirtino šūvio į Ramzį – įtarimai ir spėlionės

Kontrabandininkų pėdsakais sekusį pasieniečių šunį nušovęs Seimo vicepirmininko Kęsto Komskio brolis Arvydas dvi naktis praleido areštinėje. Ar gali būti, kad jis šūviu bandė padėti cigarečių gabentojams?

A.Komskis nušovė tarnybinį šunį.
A.Komskis nušovė tarnybinį šunį.
Vieną geriausių pasienio tarnybos šunų Ramzį nušovusiam Šilutės gyventojui A.Komskiui trečiadienį buvo pareikšti įtarimai dėl tyčinio pasieniečių turto sugadinimo pavojingu būdu.
Vieną geriausių pasienio tarnybos šunų Ramzį nušovusiam Šilutės gyventojui A.Komskiui trečiadienį buvo pareikšti įtarimai dėl tyčinio pasieniečių turto sugadinimo pavojingu būdu.
A.Komskis
A.Komskis
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Sep 29, 2016, 6:38 AM, atnaujinta May 11, 2017, 7:33 PM

Prieš 10 metų motorine valtimi mirtinai sužalojęs jaunuolį, bet tik administracine bauda atsipirkęs 56 metų A.Komskis vakar išgirdo įtarimus dėl nušauto pasieniečių šuns.

Kadangi Baudžiamajame kodekse nėra straipsnio dėl gyvūno nužudymo, A.Komskiui pareikšti įtarimai dėl tyčinio pasieniečių turto sugadinimo pavojingu būdu.

Už šį nusikaltimą numatomas areštas arba laisvės atėmimas iki 5 metų.

Vakar po kelias valandas trukusios apklausos A.Komskis grąžintas į areštinę.

Šiandien jo apklausa bus tęsiama.

Dėl nelaimės apkaltino šunį

„Įvyko nelaimingas atsitikimas. Šuo puolė, brolis gynėsi, šovė ir, deja, pataikė“, – vakar brolį gynė Seimo vicepirmininkas K.Komskis.

Panašiai kalbėjo ir kiti du sulaikyto šaulio broliai – Pagėgių meras Virginijus Komskis bei „Rambyno“ medžiotojų būrelio vadovas Zenonas Komskis.

„Šuo atbėgo, ant jo šoko, jis išsigando ir šovė“, – aiškino Z.Komskis.

Tiesa, jis prisipažino įvykio nematęs, nes tuo metu buvęs keli kilometrai nuo medžiojančio Arvydo, tačiau jam apie savigyną papasakojęs kartu su broliu buvęs kitas medžiotojas.

Z.Komskio teigimu, nors pasieniečių šuo Ramzis buvo su šviesa atspindinčia liemene ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) ženklais, brolis dėl tamsos viso to nepastebėjo.

„Jų nebuvo matyti iš priekio. Buvo beveik tamsu“, – kalbėjo Z.Komskis ir pabrėžė, kad brolis greičiausiai pamanė, kad jį puola sulaukėjęs šuo, kurių nemažai atklysta iš Kaliningrado srities.

Šūvis nuaidėjo staiga

Pasieniečiai pateikė kitokią šio įvykio versiją. Kai nuaidėjo šūvis, buvo dar šviesu, o Ramzis, bandydamas užuosti staiga pradingusius kontrabandininkų pėdsakus, ramiai traukė miško keliuku ir nieko nepuolė.

Kaip tyrėjams pasakojo Ramzį dresavęs kinologas, šūvis pasigirdo staiga.

Pamatęs parkritusį savo augintinį, pareigūnas pamanė, kad jį nušovė kontrabandininkai, ir pats išsitraukė ginklą.

Tačiau pamatęs tolėliau stovintį vyrą kinologas suprato, kad tai ne kontrabandininkas, o medžiotojas.

Šaulys buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Aiškinamasi, ar tikrai įvyko nelaimingas atsitikimas, ar A.Komskis šunį nušovė tyčia – dengdamas kontrabandininkus. Juk buvo aišku, kad nužudžius šunį pasieniečių operacija bus sužlugdyta.

Brolių versijos nesutapo

Gindami brolį trečiadienį Komskiai nebuvo iki galo suderinę savo žodžių.

„Medžioklė buvo suplanuota, pranešta pasieniui ir kitoms tarnyboms, buvo medžioklės lapas“, – vakar tikino K.Komskis.

„Medžioklės vieta jau nėra pasienio ruožas, todėl leidimų iš pasieniečių nebuvo prašoma“, – broliui prieštaravo Z.Komskis.

Apie medžioklę nepranešė

Pasak VSAT atstovo Giedriaus Mišučio, leidimų rengti medžioklę pasienio ruože išties nereikia, tačiau kiti medžiotojų būreliai pasieniečiams paprastai praneša apie savo planus medžioti, nurodo, kokiose vietose ketina tai daryti.

Tai daroma saugumo sumetimais, nes netoli Rusija. Į jos pusę šaudyti negalima, todėl prieš medžioklę su pasieniečiais konsultuojamasi ir dėl šūvių trajektorijos.

„Šiuo atveju jie mūsų neperspėjo, apie šią medžioklę mes nežinojome, nors apie kitų būrelių medžioklę buvome informuoti“, – „Lietuvos rytui“ sakė G.Mišutis.

Kinologas gedi augintinio

Vieninteliu šūviu pakirsto Ramzio šeimininkas vakar davė parodymus A.Komskio atžvilgiu pradėtame ikiteisminiame tyrime.

Pasak G.Mišučio, jis labai sunkiai išgyvena Ramzio mirtį. Kinologas šį belgų aviganį augino ir dresavo trejus metus – nuo pat mažų dienų.

Ramzis visą laiką gyveno kinologo namuose ir buvo lyg šeimos narys.

Be komandos niekada nepuls

Ramzis buvo patyręs pėdsekys ir buvo laikomas vienu geriausių ir perspektyviausių sieną su Rusija saugančios Pagėgių rinktinės tarnybinių šunų.

Jis buvo puikiai dresuotas, prieš metus gavęs aukščiausią pasieniečių šunims suteikiamą kategoriją.

Šiemet Pagėgių rinktinės kinologų su tarnybiniais šunimis varžybose Ramzis iškovojo antrąją vietą.

Dėl to jam buvo patikėta rinktinei atstovauti visos VSAT tarnybinių šunų meistriškumo čempionate.

„Mūsų šunys nuo mažens mokomi paklusnumo. Jie niekada nepuls žmogaus negavę kinologo komandos, o tokios komandos, kiek žinome, nebuvo“, – aiškino G.Mišutis.

Kinologai abejoja, ar toks patyręs ir protingas šuo kaip Ramzis galėjo elgtis taip, kaip bando įtikinti broliai Komskiai.

Sekdami pažeidėjų pėdomis tarnybiniai šunys tikrai nelaksto, kaip pakliūva.

Jeigu pėdsakus jie užuodžia gerai, bėga greičiau, sustoja, apsisuka, palaukia kinologo, vėl pabėga į priekį.

Jei pėdsakų kvapas dingsta, sustoja, pradeda uostyti. Pėdsakų kvapui dingus, kinologas duoda šuniui komandą judėti perimetru stengiantis vėl aptikti pėdsakus.

Būtent taip ir buvo šiuo atveju. Pėdsakų ieškantis šuo juda lėtai, todėl Komskių pasakojimas apie greitai atbėgusį ir jų brolį staigiai užpuolusį šunį kinologams atrodo išgalvotas.

Be to, sekdami pėdsakais šunys pavargsta, todėl ima judėti lėčiau. Ramzis kontrabandininkų pėdomis buvo nusekęs apie tris kilometrus.

Buvo surengta pasala

Ramzis buvo nušautas pasieniečiams bandant surasti cigarečių kontrabandininkus, kuriems surengta pasala prie jų palikto krovinio.

Iš pradžių Pagėgių rinktinės Bardinų užkardos pasieniečiai Šereitlaukio kaimo prieigose, prie Nemuno, aptiko įtartinų pėdsakų, kurie rodė, kad galėjo būti neteisėtai kirsta Lietuvos siena su Rusija.

Pasieniečiai pradėjo tikrinti aplinkines vietoves ir antradienį Šereitlaukio prieigose esančiame miške, maždaug kilometras nuo Nemuno, aptiko septynias dėžes cigarečių, kurios buvo apvyniotos polietileno plėvele.

Iš viso rasta 3500 pakelių cigarečių „Fest“ su Baltarusijos banderolėmis.

Supratę, kad kontrabandininkai anksčiau ar vėliau atvyks pasiimti krovinio, pasieniečiai surengė pasalą.

Po kiek laiko prie paliktų cigarečių automobiliais „Subaru Legacy“ ir „Škoda Octavia“ atvažiavo keturi vyrai.

Vieną jų – 31 metų Pagėgių gyventoją – pasieniečiai sulaikė, o kiti trys, palikę ir cigaretes, ir automobilius, spruko į mišką. Jų ieškoti buvo pasiųstas Bardinų užkardos kinologas ir Ramzis.

Ilgai nedrįso prisipažinti dėl žūties

* Šilutėje gyvenantis A.Komskis nemalonumų su teisėsaugininkais turėjo ir 2006 metais.

* Birželio 21-osios vakarą jo vairuojamas kateris Pakalnės upėje užplaukė ant besimaudančio 17-mečio Artūro Mažeikos. Nepilnametis mirė iškart, o A.Komskis nuplaukė toliau.

* Vėliau jis aiškino, kad jaunuolio nepastebėjo, tačiau pats dalyvavo jo paieškose – savo kateriu kartu su kitais ieškojo kūno.

* „Plaukdamas išgirdau bumbtelėjimą, tačiau su kolega pamanėme, kad kliudėme krantinės polius. Nuplaukėme vos porą kilometrų, kai į mobilųjį paskambino vienas berniuko dėdžių. Grįžau ištiktas šoko, padėjome ieškoti kūno. Kai vyrai jį ištraukė, atnešiau savo švarką pridengti. Neįsivaizduojate, kaip tuomet jaučiausi. Vaikis mano akyse užaugo, gaila jo“, – tuomet pasakojo A.Komskis.

* Jis padengė septyniolikamečio laidojimo išlaidas, nešė jo karstą, tačiau neišdrįso prisipažinti, kad užplaukė ant A.Mažeikos.

* „Pats nedrįsau eiti į policiją. Bet kai atėjo pareigūnas ir paklausė, ar aš ten buvau, iškart prisipažinau“, – sakė A.Komskis.

* Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neatsargaus gyvybės atėmimo, A.Komskiui pareikšti įtarimai, tačiau tų pačių metų spalį byla buvo nutraukta. A.Komskiui skirta tik administracinė bauda už Vidaus vandenų laivybos taisyklių pažeidimą, nes apie tragišką įvykį nepranešė Laivybos inspekcijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?