Sausio 13-osios bylos posėdyje skirta bauda neatvykusiam advokatui

Vilniaus apygardos teismas

V. Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
V. Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-06 11:07, atnaujinta 2017-05-11 09:50

Advokatas N.Voinovas trečiadienį po pietų neatvyko į teismo posėdį. Neatvykus gynėjui, bylos nagrinėjimas nevyko ir posėdis buvo atšauktas. 

„Neatvykau dėl žmogiško dalyko – važiavau į kitą teismą, vežiau procesinius dokumentus. Važiuodamas pakliuvau į kamštį ir užkaito mašinos variklis. Buvo iškviesta techninė pagalba. Aš turiu visus dokumentus ir nutartį skirti baudą tikrai skųsiu“ , – BNS sakė advokatas N.Voinovas. 

Nutartį dėl baudos skyrimo galima skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui. 

Šalčininkų rajone biurą turintis advokatas pagal susitarimą gina vieną kaltinamųjų Sausio 13-osios byloje, Karaliaučiuje gyvenantį lietuvį Albertą Galinaitį. Kaltinamasis teismo posėdžiuose nedalyvauja, tačiau, pasak gynėjo, svarsto galimybę atvykti į teismą. 

Rugsėjo mėnesį A.Galinaitis susitiko su Lietuvoje praktikuojančiu advokatu N.Voinovu. Kaip BNS yra pasakojęs advokatas, jie pasirašė susitarimą dėl teisinių paslaugų. 

„Jis buvo kariškis, buvo tankų vadu. Kaltinimai pareikšti kaip ir visiems – dėl nusikaltimų žmoniškumui“, – BNS apie ginamąjį sakė advokatas N.Voinovas. A.Galinaitis savo kaltės nepripažįsta, jis sako tik vykdęs įsakymą. 

Pirmadienį advokatas N.Voinovas pirmą kartą dalyvavo teismo posėdyje, kuriame atstovavo A.Galinaičiui. Jis pateikė atstovavimo klientui dokumentus bei paprašė leido susipažinti su byla. 

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį po keturių mėnesių pertraukos atnaujino Sausio 13-osios bylos nagrinėjimą. Bylos posėdžiai neretai vėluoja dėl advokatų vėlavimų – iš Panevėžio ir kitų vietovių vykstantys gynėjai sako negalintys laiku atvykti, nes Vilniuje patenka į didžiules transporto spūstis. 

Byloje dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui teisiama per 60 kaltinamųjų, dauguma iš jų teisiami už akių, nes slapstosi Rusijoje arba Baltarusijoje. Teismo posėdžiuose dalyvauja tik du kaltinamieji – J.Melis ir Genadijus Ivanovas. 

Ši byla savo apimtimi ir kaltinamųjų skaičiumi yra viena didžiausių baudžiamųjų bylų nepriklausomos Lietuvos teismų istorijoje. Nukentėjusiųjų šioje byloje – beveik 500, liudytojų – apie 1 tūkstantis. Bylą sudaro 709 tomai, iš jų vien kaltinamasis aktas – 13 tomų. 

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.