Lietuvius pasivijo sena nužudymo byla

Daugiau nei prieš 20 metų Vokietijoje Tuniso pilietį nužudę lietuviai sulaukė skirtingo likimo – vieną teis dėl žmogžudystės, o kitą išgelbėjo senatis.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 12, 2016, 7:15 AM, atnaujinta May 11, 2017, 1:58 AM

Įvykdžius nusikaltimą geriau slėptis ne užsienyje, o namie. Tuo įsitikino 42 metų klaipėdietis Darius Taraškus.

Daugiau nei prieš 20 metų Vokietijoje žmogžudystę įvykdęs ir pasislėpęs vyras nuo baudžiamosios atsakomybės išsisuks, o Airijoje pasislėpęs jo bendrininkas Vytautas Dunauskis bus sugrąžintas į šalį, kurioje įvykdė nusikaltimą, ir teisiamas pagal Vokietijos įstatymus.

D.Taraškų nuo atsakomybės išgelbėjo Lietuvoje nusikaltėliams taikomas senaties terminas – 20 metų. Dėl to Vilniaus apygardos teismas atsisakė tenkinti Vokietijos prašymą perduoti įtariamąjį šaliai, kurioje jam grėsė įkalinimas iki gyvos galvos.

Šie du lietuviai Vokietijos Liubeko mieste 1995 metų liepos 3 dieną užpuolė automobiliais prekiavusį tunisietį ir jį mirtinai subadė peiliu bei atsuktuvu.

Aukos žmonos teigimu, iš buto, kuriame ji gyveno su vyru, dingo nemažai pinigų, todėl manoma, kad žmogžudystė įvykdyta turint tikslą apiplėšti.

Vokietijos policija kruopščiai tyrė žmogžudystę. Nustatyta, jog tunisietį nužudė du asmenys, tačiau nepavyko nustatyti, kas jie.

Byla buvo atnaujinta tik po 20 metų, kai pareigūnai rado kabliuką, už kurio buvo galima užsikabinti. Tai buvo dviejų cigarečių nuorūkos, 1995 metais rastos nužudytojo bute ir iki šiol saugotos kaip daiktinis įrodymas.

Kadangi per tiek laiko technologijos labai patobulėjo, vokiečiai nusprendė patikrinti, ar ant nuorūkų neliko žudikų DNR pėdsakų.

Rezultatai buvo teigiami. Ant vienos cigaretės rasti biologiniai pėdsakai sutapo su D.Taraškaus, kuris 1997 metais buvo teistas už melagingus liudijimus, DNR. Kito rūkaliaus tapatybę pavyko nustatyti vėliau.

Nieko nelaukdami vokiečiai į Klaipėdą išsiuntė teisinės pagalbos prašymą ir Vokietijos teismo išduotą Europos arešto orderį. Jį gavę pareigūnai įtariamąjį sulaikė.

Pernai gegužę Klaipėdos apylinkės teismas leido D.Taraškų suimti dviem mėnesiams, tačiau Klaipėdos apygardos teismas sulaikymą pakeitė namų areštu. Prabuvęs už grotų dvi savaites D.Taraškus buvo paleistas į laisvę.

Sulaikius klaipėdietį paaiškėjo, kad sunkų nusikaltimą įvykdžiusio D.Taraškaus gyvenimas nelepino. Nuolatinė sąžinės graužatis ir baimė atsidurti už grotų padarė savo darbą, vyrui sušlubavo sveikata. Iš tų 21 metų, kai D.Taraškus slapstėsi nuo atsakomybės už žmogžudystę, beveik 12 metų su trumpomis pertraukomis jis praleido ligoninėje. Joje klaipėdiečiui ir buvo įteikti įtarimai dėl Vokietijoje įvykdytos žmogžudystės.

Sulaikytas D.Taraškus nebuvo pasiryžęs bendradarbiauti su teisėsauga. Jis neigė kaltę, nenorėjo sakyti bendrininko pavardės, o bijodamas, kad teks atlyginti nužudytojo artimiesiems ieškinius, bandė išparduoti savo turtą.

Kad su D.Taraškumi Vokietijoje nusikalto ir V.Dunauskis, išsiaiškino Klaipėdos pareigūnai, kuriems šis veikėjas buvo žinomas.

1997 metais V.Dunauskis buvo sulaikytas dėl pasikėsinimo nužudyti ir nuteistas kalėti 11 metų.

Išėjęs į laisvę jis spruko į Airiją, kur ir buvo sulaikytas dėl tunisiečio nužudymo. Dabar V.Dunauskis turėtų būti perduotas vokiečiams, nes senaties termino dėl nužudymo Airijoje nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.