Prieš Lietuvą burnojančiam šiauliečiui įteikta retų kaltinimų puokštė

Rusijos prezidentą nuolat garbinančiam ir aršiai prieš ES ir NATO burnojančiam šiauliečiui Žilvinui Razminui pareikšti įtarimai dėl antivalstybinės veiklos.

Šiaulietis Ž.Razminas yra žinomas kaip įvairių protesto akcijų dalyvis.
Šiaulietis Ž.Razminas yra žinomas kaip įvairių protesto akcijų dalyvis.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 13, 2016, 7:51 AM, atnaujinta May 10, 2017, 11:54 PM

Ikiteisminiame tyrime, pradėtame dėl raginimų nuversti Lietuvos valdžią, išstoti iš ES, NATO bei liaupsių Rusijai, sulaukta pirmųjų rezultatų.

Trečiadienio rytą į Šiauliuose gyvenančio Ž.Razmino namus pasibeldę pareigūnai nugabeno jį į policijos komisariatą, apklausė ir įteikė pranešimą apie įtarimus.

Ž.Razminui pareikšti įtarimai pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl antikonstitucinių grupių kūrimo ir dalyvavimo jų veikloje, viešų raginimų pažeisti Lietuvos suverenitetą bei nesantaikos kurstymo.

Didžiausia numatoma bausmė už šiuos nusikaltimus – 10 metų nelaisvės.

Atvesdinimo į policiją vyras galėjo išvengti, jei būtų savanoriškai atvykęs į Klaipėdos apygardos prokuratūrą, kur atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl antikonstitucinių grupių veiklos.

Į prokuratūrą Ž.Razminas buvo kviestas dar rugsėjo 13 dieną, bet nepasirodė. Tąkart šiaulietis pareiškė esąs užsiėmęs ir artimiausiu metu į pajūrį vykti nežadantis.

Kai pareigūnai perspėjo, kad bus atvesdintas, Ž.Razminas tik pasityčiojo.

Tačiau vakar sulaukęs netikėtų svečių puolė į paniką ir paskambinęs savo bendraminčiams pareiškė, kad policija bando su juo susidoroti kaip su tikru Lietuvos patriotu, antifašistu, rengiančiu taikias akcijas ir pasakojančiu apie tautų draugystę.

Ž.Razminas – ne vienintelis įtariamasis pernai sausį pradėtame ikiteisminiame tyrime dėl antivalstybinės veiklos.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, pranešimai apie įtarimus dėl nesantaikos kurstymo įteikti ir organizacijos „Būkime vieningi“ įkūrėjui klaipėdiečiui Vaidui Lekstučiui bei šios organizacijos nariui Olegui Titorenkai, gyvenančiam Šilutės rajone, Kintuose.

Įtarimai V.Lekstučiui ir Ž.Razminui pareikšti dėl viešų pareiškimų socialiniuose tinkluose bei interneto portaluose, kuriuose Rusiją ir jos prezidentą garbinantys veikėjai įvairiausiais žodžiais koneveikė ES, o NATO ir JAV vadino okupantais.

O.Titorenka įtarimų sulaukė dėl platintų proklamacijų, kuriose teigta, kad Lietuvą 25 metus valdo JAV kolaborantai, todėl reikia nuversti valdžią ir kovoti su Amerika, NATO ir ES.

Už nesantaikos kurstymą didžiausia numatoma bausmė yra laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Ikiteisminis tyrimas taip pat atliekamas dar šešių asmenų atžvilgiu.

Saugumo pareigūnų akiratyje – marga publika

* Pernai kovą plačiai nuskambėjęs tyrimas buvo pradėtas Valstybės saugumo departamente (VSD).

* Surinkęs duomenų, kad grupė asmenų galbūt užsiima antivalstybine veikla, VSD kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. Ji tyrimą pavedė atlikti Klaipėdos prokurorams, nes daugiausia gyventojų skundų dėl Rusijos garbintojų sulaukta būtent iš pajūrio.

* Pernai kovo 19 dieną tyrėjai pasibeldė į devynių veikėjų, kurie kviečia V.Putiną užimti Lietuvą, pripažįsta Krymo aneksiją ir Ukrainoje susikūrusias Luhansko bei Donecko liaudies respublikas, duris ir atliko kratas.

* Į teisėsaugininkų akiratį pakliuvo actu NATO lėktuvus vaikanti Trakuose gyvenanti Milda Bartašiūnaitė, žurnalistu save vadinantis judėjimo „Vytis“ koordinatorius Giedrius Grabauskas, Ž.Razminas, V.Lekstutis, O.Titorenka, Kazimieras Juraitis, Jaras Valiukėnas bei Vilniaus universiteto studentu prisistatantis Kristoferis Voiška, kuris viešai platintuose vaizdo įrašuose teigė, kad Lietuvoje yra persekiojami kitaminčiai, o su Rusija kariaujančius ukrainiečius vadino fašistais.

* Per kratas buvo paimti kompiuteriai, telefonai, įvairiausių laikraščių, knygų. Kai kurie daiktai jau grąžinti savininkams, tačiau dalį jų tyrėjai laiko kaip nusikalstamos antivalstybinės veiklos įrodymą ir kartu su kitais įkalčiais pateiks teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.