Advokato vardu aferas dangstantis šiaulietis stojo prieš teismą

Po kelis kartus atidėtų posėdžių Šiaulių apylinkės teismas pagaliau atvertė teisininku save vadinančio šiauliečio 37 metų Irmanto Balčiūno bylą, kurioje jis kaltinamas sukčiavimu.

Teisme I.Balčiūnas kaip įmanydamas slėpė veidą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Teisme I.Balčiūnas kaip įmanydamas slėpė veidą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Teisme I.Balčiūnas kaip įmanydamas slėpė veidą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Teisme I.Balčiūnas kaip įmanydamas slėpė veidą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Teisme I.Balčiūnas kaip įmanydamas slėpė veidą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Teisme I.Balčiūnas kaip įmanydamas slėpė veidą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Teisme I.Balčiūnas kaip įmanydamas slėpė veidą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Teisme I.Balčiūnas kaip įmanydamas slėpė veidą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-10-19 15:27, atnaujinta 2017-05-10 14:27

Už sukčiavimą jau teistas, advokato vardu savo aferas dangstęs I.Balčiūnas apmulkino Didžiojoje Britanijoje gyvenančią sutuoktinių porą.

Didelę pinigų sumą už atstovavimą bankroto byloje išviliojęs I.Balčiūnas nepadarė to, ką buvo žadėjęs.

Ilgai „advokato“ pažadų klausęsi ir už nosies vedžioti I.Balčiūno klientai pagaliau suprato, kad tapo apgaviko auka, ir kreipėsi į teisėsaugą.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai I.Balčiūną apkaltino sukčiavimu.

Teismo posėdžius teko atidėlioti

Ši byla Šiaulių apylinkės teisme turėjo būti pradėta nagrinėti dar gegužės 26-ąją, tačiau tądien I.Balčiūnas į posėdį neatvyko, o vėliau teismui pateikė medikų pažymą, kad jis serga.

Dėl kaltinamojo ligos neįvyko ir rugpjūčio 24 dieną turėjęs vykti teismo posėdis.

Ši byla nebuvo atversta ir per trečiąjį rugsėjo 16-ąją vykusį teismo posėdį – tądien teisme pasirodęs I.Balčiūnas pareiškė nušalinąs savo gynėją.

Kaltinamąjį gina du advokatai

Norėdamas išvengti bylos vilkinimo teismas I.Balčiūnui skyrė advokatą iš valstybės garantuojamos teisinės tarnybos.

Kadangi į trečiadienį numatytą teismo posėdį I.Balčiūnas atėjo lydimas ir savo advokato, valstybės garantuojamos teisinės tarnybos advokatas pasiprašė atleidžiamas nuo jam skirto kliento gynimo, kadangi šis jau turi savo gynėją.

Teismas valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos advokato prašymo netenkino: kad kaltinamasis keisdamas savo advokatus vėl nemėgintų vilkinti teismo proceso.

Teisme slėpė veidą

Teisme I.Balčiūnas pasirodė su ant galvos užmaukšlintu striukės gobtuvu ir tamsiais akiniais. Išvydęs žurnalistus, kaltinamasis iškart ėmė dengtis veidą rankose laikytais dokumentais. Koridoriuje atokiai stoviniavęs I.Balčiūnas į teismo salę įėjo tik prieš pat teismo posėdį.

Prokurorui pagarsinus kaltinamąją išvadą, I.Balčiūnas pareiškė savo kaltę iš dalies pripažįstąs ir paprašė, kad byla būtų nagrinėjama sutrumpinto įrodymų tyrimo tvarka.

Kadangi kaltinamasis savo kaltės nepripažino visiškai, tam paprieštaravo prokuroras, todėl byla buvo pradėta nagrinėti iš esmės.

Pažadėjo atlyginti žalą

Prieš teismą stojęs I.Balčiūnas tvirtino, kad klientų, iš kurių už teisines paslaugas jis paėmė 20 tūkstančių litų (5 tūkstančius 792 eurus), jis apgauti nenorėjo.

Savo klientų interesams I.Balčiūnas žadėjo atstovauti ir teisme, nors pats neturi teisinio išsilavinimo. Teisėjo paklaustas, kaip jis ruošėsi įvykdyti tokius savo pažadus, I.Balčiūnas atkirto, kad teisme jo klientų interesams būtų atstovavęs tikras advokatas, o jis tik būtų parūpinęs bylai reikiamus dokumentus.

Nukentėjusiąja pripažintai Ingridai M. ir jos sutuoktiniui patirtą 10 tūkstančių 556 eurų žalą iki spalio 19-osios atlyginti žadėjęs I.Balčiūnas per teismo posėdį jau aiškino, kad šią žalą jis tikrai atlygins iki gruodžio 1 dienos.

Tokie I.Balčiūno pažadai neįtikino ne tik jau antrus metus pinigų neatgaunančios Ingridos M., bet ir teismo – kaltinamasis iki šios dar nėra sumokėjęs kur kas mažesnių jam anksčiau paskirtų baudų.

Išleido klientų pinigus

Teisme savo kaltę dėl sukčiavimo neigti bandęs I.Balčiūnas taip ir negalėjo atsakyti į klausimą, kur išleido iš klientų gautus 20 tūkstančių litų (5 tūkstančius 792 eurus).

Kaltinamasis tvirtino dalį pinigų davęs bankroto administratoriui, o dalį skyręs klientams pažadėtiems dokumentams gauti ir bankroto bylai parengti.

Paklaustas, ar šias išlaidas jis galėtų pagrįsti dokumentais, I.Balčiūnas papurtė galvą.

Teisininku save vadinantis šiaulietis didelę pinigų sumą jam sumokėjusių klientų labui nepadarė nieko, ką buvo žadėjęs.

Į publikacijas dėmesio nekreipė

Teisme liudijusi nukentėjusiąja pripažinta Ingrida M. sakė, kad advokato paslaugų jai su vyru Londone dėl bankroto procedūros prireikė 2014-ųjų rudenį.

„I.Balčiūną, kaip gerą teisininką, mums rekomendavo vyro draugas. Mums padarė įspūdį tai, kad I.Balčiūnas paprašė mažesnio atlygio nei vietiniai advokatai ir pažadėjo visus reikalus sutvarkyti taip, kad mums netektų važinėti į Lietuvą.

I.Balčiūno prašymu mes jam pervedėme 20 tūkstančių litų (5 tūkstančius 792 eurus). Prieš pervedant pinigus aš internete radau blogų atsiliepimų apie šį asmenį. Tačiau už I.Balčiūną garantavo mano vyro draugas, o ir pats I.Balčiūnas tvirtino, kad publikacijos internete tėra žurnalistų rašliavos ir pramanai.

Pinigus pervesti I.Balčiūnas prašė kuo greičiau. Kai tai padarėme, iš šio teisininko sulaukėme tik gražių pažadų“, – sakė Ingrida M.

Nusprendė kreiptis į teisėsaugą

Pasak nukentėjusiosios, paprašytas atsiųsti jau bankroto bylai surinktus dokumentus, I.Balčiūnas teisindavosi, kad neveikia kompiuteris, serveris, tačiau patikindavo, kad viskas juda į priekį.

„Pernai gegužę kelintą kartą mūsų paklaustas, kaip sekasi tvarkyti reikalus, I.Balčiūnas pareiškė, kad bankroto byla jau išnagrinėta. Sugrįžusi į Lietuvą sužinojau, kad I.Balčiūnas melavo – niekas apie tokią bylą net negirdėjo nei teisme, nei Mokesčių inspekcijoje. Tada aš kreipiausi į kitą advokatą ir papasakojau jam visą šią istoriją. Manęs išklausęs advokatas pasakė, kad mus apmulkino aferistas.

Susisiekusi telefonus su I.Balčiūnu aš pasakiau, kad sugrįžau į Lietuvą ir noriu su juo susitikti. Jis pažadėjo atvykti į Palangą, tačiau jo visą savaitę taip ir nesulaukiau.

I.Balčiūnas pasirodė tik tada, kai pagrasinau kreiptis į prokuratūrą.

Pasikalbėjusi su šiuo „teisininku“ supratau, kad mes išties tapome apgaviko auka. Paklaustas, kodėl melavo, kad bankroto byla jau baigta, I.Balčiūnas ėmė išsisukinėti, kalbėti, jog tokios bylos trunka ne vienus metus. Paprašytas parodyti surinktą bylą ar bent vieną jos dokumentą, I.Balčiūnas ant tuščio popieriaus lapo ėmė braižyti įvairias schemas ir aiškinti apie įvairias teisines vingrybes.

Tada aš galutinai įsitikinau, kad mus apgavo aferistas. Pokalbį su I.Balčiūnu įsirašiau ir  nieko nelaukdama kreipiausi į teisėsaugą“, – teisme sakė Ingrida M.

Išgirdo du nuosprendžius

Advokatu prisistatinėjantį ir klientus apgaudinėjantį I.Balčiūną pernai Šiaulių apylinkės teismas už sukčiavimą jau buvo nuteisęs net du kartus.

Gegužės 14-ąją šiam aferistui teismas skyrė 50 MGL dydžio (1 tūkstančio 883 eurų) baudą.

Birželio 12-ąją teismas vėl kaltu dėl sukčiavimo pripažintam I.Balčiūnui  skyrė 70 MGL  (2 tūkstančių 636 eurų) baudą.

Teismas iš dalies tenkino nuo I.Balčiūno nukentėjusiųjų žmonių civilinius ieškinius. Nukentėjusiųjų naudai iš I.Balčiūno buvo priteisti 3 tūkstančiai 104 eurai neturtinei žalai atlyginti ir 2 tūkstančiai 500 eurų turtinei žalai atlyginti.

Apgavo septynis žmones

Teisme buvo nustatyta, kad nuo I.Balčiūno nukentėjo septyni asmenys.

Nuo 2006 metų pabaigos iki 2012 metų vidurio I.Balčiūnas, pasinaudojęs šių žmonių teisiniu neišprusimu, žadėdamas jiems teikti teisines konsultacijas ir paslaugas, gavo 5 tūkstančius 750 eurų.

Nukentėjusieji tvirtino, I.Balčiūnas sudarydavo gero specialisto įspūdį.

Žadėdamas klientams padėti I.Balčiūnas žinojo, kad neteiks arba tik iš dalies teiks teisines paslaugas.

Procesinius dokumentus vyras parengdavo nekokybiškai ir vaidino dirbąs tik norėdamas iš nukentėjusiųjų išlupti daugiau pinigų už neva atliktus darbus.

Vėliau, gavęs atlygį, I.Balčiūnas jau vengdavo susitikti su nukentėjusiaisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.