Už seksą su paaugliu Kauno pedagogė sulaukė griežto kirčio

Kauno apygardos teismas užvertė už seksą su aštuntoku teisiamos 39 metų mokytojos Daivos L. bylos puslapius. Nepalankų žemesnės instancijos teismo nuosprendį apskundusi išvaizdi pedagogė nieko nepešė, priešingai, sulaukė dar griežtesnio kirčio. 

Trečiadienį Kauno apygardos teisme buvo išnagrinėtas lietuvių kalbos mokytojos Daivos L. skundas. 39 metų mokytoja žemesnėje teismo instancijoje buvo pripažinta kalta byloje dėl sekso su nepilnamečiu moksleiviu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Trečiadienį Kauno apygardos teisme buvo išnagrinėtas lietuvių kalbos mokytojos Daivos L. skundas. 39 metų mokytoja žemesnėje teismo instancijoje buvo pripažinta kalta byloje dėl sekso su nepilnamečiu moksleiviu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2016, 3:09 PM, atnaujinta May 10, 2017, 4:03 AM

Atmetusi mokytojos skundą, Algirdo Urbšio vadovaujama teisėjų kolegija pakeitė Kauno apylinkės teismo nuosprendį ir uždraudė jai 5 metus dirbti su nepilnamečiais – ne tik valstybinėse įstaigose, bet ir privačiose mokyklose ar verčiantis individualia veikla. Be to, pedagogė privalės atlyginti nukentėjusiu pripažinto aštuntoko šeimai 3 tūkst. eurų dydžio neturtinę žalą ir 500 eurų išlaidas advokatui. 

Išklausyti Kauno apygardos teismo verdikto neatvyko nei Daiva L., nei jos advokatas Egidijus Blažys. 

„Manau, sprendimas yra teisingas. Neturėjome didelių vilčių, kad mūsų skundas bus visiškai patenkintas, tačiau svarbiausias tikslas – draudimas mokytojai tam tikrą laiką dirbti su vaikais – buvo pasiektas“, – tvirtino paauglio ir jo šeimos advokatas Valteris Alekna. 

„Esu neteisingai apkaltinta. Prašau mane išteisinti“, – ankstesniuose teismo posėdžiuose lietuvių kalbos mokytoja kategoriškai neigė, kad mylėjosi su paaugliu. Tačiau jos balsas liko neišgirstas. 

Pagrindinis prokuratūros argumentas – vaikino parodymai. Daiva L. ir E.Blažys buvo priminę teismui garsią Garliavos istoriją, kai remiantis suaugusiųjų paveiktos mergaitės žodžiais pedofilijos šešėlis buvo mestas ant nekaltų žmonių. Prokurorai pareiškė įtarimus Andriui Ūsui, o po mirties jis buvo išteisintas.

Kauno apylinkės teismas šių metų vasario pabaigoje pripažino buvusią miesto katalikiškos mokyklos lituanistę kalta ir skyrė jai 1129 eurų baudą. Tiesa, teismo nuosprendyje nebuvo nurodytas draudimas jai ateityje užsiimti pedagogine veikla nepilnamečių švietimo ir ugdymo įstaigose. Moksleivio tėvai prašė priteisti jiems 15 tūkst. eurų neturtinę žalą, bet jų civilinis ieškinys žemesnėje teismo instancijoje buvo atmestas. Skundą išnagrinėjęs Kauno apygardos teismas priteisė penkiskart mažesnę sumą. 

Siekia, kad būtų uždrausta dirbti su vaikais

Kauno apygardos teismui skundus buvo pateikę ir kiti bylos dalyviai – prokuratūra ir paauglio tėvai. Visi jie siekia griežtesnės bausmės už tą, kurią paskyrė Kauno apylinkės teismas.

Prokurorė Dovilė Augustauskaitė prašė papildomai prie baudos paskirti baudžiamojo poveikio priemonę – uždrausti Daivai L. penkerius metus dirbti su vaikais.

Moksleivio tėvų nuomonė – tokia pat. Be to, jie reikalavo priteisti šeimai 15 tūkst. eurų neturtinę žalą – jų tvirtinimu, sūnus patyrė didelę dvasinę traumą.

Po skandalo Daiva L. perėjo dirbti į kitą Kauno mokyklą, kurią lanko nepilnamečiai. Šįmet mokyklą pakeitė ir vaikinas. 

Prokuratūra prašė sugriežtinti bausmę ir užkirsti kelią Daivai L. ir į ikimokyklinio ugdymo įstaigas.

Pedagogė dievagojasi: „Jokio sekso nebuvo“

Vasarą Kauno apygardos teisėjų kolegija, vadovaujama A.Urbšio, išnagrinėjo bylą jau per pirmą posėdį. Nuspręsta iš naujo neapklausti liudytojų, netirti įrodymų – po teisminių ginčų abi pusės pasakė baigiamąsias kalbas.

Išvaizdi mokytoja atsisakė bendrauti su žurnalistais – ji pavargusi nuo žiniasklaidos dėmesio ir nenorinti viešumos. Moteris yra ištekėjusi – įsiplieskus skandalui, vyras jos nepaliko.

„Mokytojos kaltę patvirtina ne tik paauglio parodymai, bet ir SMS žinutės, kitos aplinkybės. Buvo atlikta psichologinė-psichiatrinė ekspertizė, kurios metu patvirtinta, kad nepilnamečio pasakojimai – tikroviški. Netikėti jo žodžiais nėra jokio pagrindo“, – tvirtino prokurorė D.Augustauskaitė.

Tuo metu pedagogė kategoriškai neigė, kad mylėjosi su moksleiviu.

Lituanistei buvo iškelta byla dėl lytinės aistros tenkinimo pažeidžiant jaunesnio nei 16 metų asmens seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą.

Vienas kitam rašė intymias SMS žinutes

Svarbiausias prokuratūros koziris byloje – paauglio parodymai.

Moksleivio tvirtinimu, mokytoja su juo ne tik flirtavo. Viena paskutinių jųdviejų žinučių buvo tokia: „Viską baigiame ir laikome tai paslaptimi.“

Aistros apimti pedagogė ir 14-metis esą likdavo Kauno katalikiškos mokyklos klasėje po pamokų – jų romanas užsimezgė ankstyvą 2014 metų pavasarį.

Nukentėjusiuoju pripažintam moksleiviui dabar yra 17 metų. Paslaptis išaiškėjo tėvams susidomėjus uždaro būdo sūnaus pomėgiu valandų valandas kažkam rašyti SMS žinutes.

Perskaitę jas šeimos nariai nustėro – geismo apimtas vaikinas intymius tekstus rašė savo mokytojai, o ji jam aistringai atsakydavo. Iš viso jie vienas kitam parašė apie 100 žinučių – dalis jų buvo seksualinio pobūdžio.

Pedagogė tvirtino sutikusi leistis į flirtą, nes ją įsimylėjęs mokinys pagrasino nusižudyti.

Tėvų prispirtas moksleivis iš pradžių maldavo jokių žygių prieš mokytoją nesiimti, bet paskui nuvyko su jais pas pareigūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth