Telšių policija nuslėpė patyčias ir smurtą Tryškių gimnazijoje

Telšių rajono Tryškių Lazdynų Pelėdos gimnazijoje ilgai brendęs pūlinys sprogo šią savaitę – trečiadienį gimnazijos patalpose vienuoliktokui sulaužyta nosis.

Telšių policija nuslėpė patyčias ir smurtą Tryškių gimnazijoje<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Telšių policija nuslėpė patyčias ir smurtą Tryškių gimnazijoje<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedra Akavickienė

2016-10-28 15:22, atnaujinta 2017-05-10 00:34

Jaunuolis gydomas Klaipėdos vaikų ligoninėje. Apie smurtą žinojo ir Telšių policija, deja, ketvirtadienio suvestinėje nei tėvai, nei pedagogai, nei žurnalistai tokio įrašyto fakto nerado.

Policijos atstovė vilkino pranešimą

„Mes norime žinoti, kas vyksta mokymosi įstaigoje, į kurią rytais išleidžiame savo vaikus“, – kalbėjo pasipiktinę tėvai. Jų nuomone, gimnazijos vadovas suinteresuotas, kad žinia apie vaikų patiriamas patyčias neišeitų už gimnazijos sienų, gal todėl esą Tryškių gimnazijos vardas nepateko į policijos suvestines.

Ne tik iš tėvų, bet ir iš Telšių rajono savivaldybės tarybos nario Algirdo Bacevičiaus gavę žinią apie smurto išpuolį Tryškių gimnazijoje, ketvirtadienį žurnalistai kreipėsi į Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės vyriausiąją specialistę Aušrą Blaževičienę prašydami paaiškinti, kodėl ši informacija nepateko į visuomenei skirtą suvestinę.

Penktadienį sulaukėme atsakymo: „Įvykis Tryškiuose, kaip ir visi kiti, nėra slepiamas. Vakar dar nebuvo aišku, koks bus priimtas sprendimas, todėl informacija paviešinta šiandien“.

Toks paaiškinimas primena vaikų slėpynes. Kas gali paneigti, kad jeigu ne tėvai, žurnalistai ir Savivaldybės tarybos narys, ši informacija greičiausiai būtų toliau gulėjusi Telšių policijos atstovės spaudai stalčiuose. Kodėl taip elgiamasi? Kam iš to nauda? Turbūt, kaip sakoma, vienas Dievas težino.

Kaip bebūtų, pasipylus klausimams, Telšių policijos atstovė pavėluotai, tai yra po įvykio praėjus dviem paroms, į suvestinę įdėjo pranešimą apie Tryškius: „Spalio 26 d. 12.55 val. Telšių r., Tryškiuose, mokykloje įvykus konfliktui tarp moksleivių, 15-metis sudavė smūgį 17-mečiui į nosį.

Dėl nosies kaulo lūžimo jaunuolis gydomas Klaipėdos vaikų ligoninėje. Dėl įvykio priimtas nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, kadangi asmuo, padaręs nusikalstamą veiką, nėra sulaukęs tokio amžiaus, kad galėtų atsakyti pagal baudžiamąjį įstatymą.

Ketvirtadienį mokykloje surengtas posėdis situacijai aptarti ir sprendimui priimti. Posėdyje dalyvavo ir policijos pareigūnai, vaiko teisių apsaugos specialistai, kiti suinteresuoti asmenys.“

Mažametį sumušė iki mėlynumo

Nukentėjusio vienuoliktoko mamos teigimu, jos sūnui ne tik nosis sulaužyta, medikai konstatavo ir galvos smegenų sutrenkimą. Beje, moterį ištiko šokas sužinojus, kad sūnus gimnazijoje skriaudžiamas seniai.

Iki šiol vienuoliktokas tyliai kentė ir slėpė nuo šeimos, kad trejus metus gimnazijoje patiria smurtą ir patyčias.

Žurnalistams pradėjus domėtis Tryškių Lazdynų Pelėdos gimnazija, išlindo dar viena yla iš maišo.

Pasirodo, Telšių policija aiškinasi dar vieną incidentą, beje, apie jį taip pat nutylėta, nors problema liečia mažametį ir, atrodo, suprantama, kad visuomenė privalo žinoti tokius dalykus dėl savo vaikų saugumo.

Tryškių Lazdynų Pelėdos gimnazijos trečioko tėvai kreipėsi į policiją su pareiškimu, kad sūnų nuolat skriaudžia ne tik klasiokai, bet ir vyresnių klasių mokiniai. Pasak tėvų, patyčios prasidėjo pernai, kada jų vaikas iš gimnazijos grįžo skaudžiai sumuštas, nusėtas mėlynėmis.

Tėvai nukeliavo į gimnaziją, kalbėjosi su socialine darbuotoja, kuri esą pažadėjo imtis priemonių auklėjant skriaudikus. Deja, pasak tryškiečių, situacija nesikeitė, sūnus toliau buvo užgauliojamas, žeminamas.

Nežinodami, kur daugiau kreiptis pagalbos, tėvai pastarąsias dienas vaiko nebeleido į gimnaziją, taip siekdami apsaugoti jį nuo mokinių patyčių.

Pagalbos kreipėsi į Savivaldybės tarybos narį

Praėjusį penktadienį, spalio 21-ąją, Tryškių gyventojai kreipėsi į Telšių policiją prašydami apginti mažametį nuo smurto gimnazijoje, kuris esą vyksta net pamokų metu.

Nusivylę gimnazija, tėvai tvirtina nebetikintys niekuo. „Nesame tikri, kad policija imsis kokių nors priemonių mūsų problemai išspręsti, mes niekuo nebetikime“, – kalbėjo trečioko tėvai.

Beje, patyčias gimnazijoje patyrusių trečioko ir vienuoliktoko tėvai pagalbos kreipėsi į visuomenininką, Telšių rajono savivaldybės tarybos narį Algirdą Bacevičių. „Padėkite apginti mūsų vaikus nuo smurto ir patyčių“, – prašė jie raštu.

A.Bacevičius kreipėsi į Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorių Saulių Urboną nušviesdamas padėtį Tryškių Lazdynų Pelėdos gimnazijoje ir prašydamas sudaryti komisiją skundui ištirti. Skubiai sudaryta komisija išvyko į Tryškius.

Gimnazijos direktorius pasisakė už viešumą

Prakalbinti Tryškių Lazdynų Pelėdos gimnazijos direktorių Juozą Maneikį buvo sunki užduotis. Iš pradžių direktorius įtikinėjo, kad vyksta ikiteisminis tyrimas ir jis negalintis atskleisti jo paslapties.

Vis dėlto su įrodymais pavyko pakeisti direktoriaus nuomonę – juk joks ikiteisminis tyrimas nepradėtas.

Perdavus kai kurių tryškiečių nuomones, kad direktorius galimai ne viską padarė, J.Maneikis patikino savo kaltės neįžvelgiąs ir nežadantis atsistatydinti, kad ir kaip kas norėtų. O tykančių jo kėdės esą yra.

Su gimnazijos direktoriumi J.Maneikiu pusvalandį trukęs pokalbis nuteikė įdomiai. Direktorius neslėpė nesuprantąs, kodėl Telšių policija nuo visuomenės nuslėpė apie jo vadovaujamoje gimnazijoje sumuštą gimnazistą. Pasirodo, pats direktorius su mokytojais veltui ieškojo įrašo suvestinėje.

„Nematau savo kaltės ir nieko neslepiu, pranešiau apie smurtą gimnazijoje telefonu 112, Savivaldybės Švietimo skyriui ir Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojams. Kodėl policija slepia informaciją, neturiu supratimo, klauskite jų“, – patikino direktorius, pasisakęs už viešumą ir skaidrumą.

Kalbėdamas apie vienuoliktoko atvejį, J.Maneikis tvirtino, kad gimnazistas buvo uždaro būdo ir niekam neprasitarė apie patyčias. Todėl neturint informacijos pedagogai negalėjo imtis priemonių, kad išvengti to, kas dabar įvyko.

Dėl trečioko direktorius turėjo kitą nuomonę. „Nustebau sužinojęs, kad tėvai kreipėsi į policiją. Jie tvirtino senus įvykius aptarę su skriaudusio vaiko mama ir senas skriaudas užmiršę“, – sakė pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.