Teismas pripažino – vaikus į šulinį įmetęs A.Beras nepakaltinamas, jis teisiamas nebus

36 metų bedarbis Aurelijus Beras, Kėdainių rajone įmetęs į šulinį du savo mažamečius vaikus – 2 metų sūnelį ir 4 mėnesių dukrelę, teisiamas nebus. Kauno apygardos teismas trečiadienį pripažino, kad alkoholio sukeltos psichozės ištikas vyras yra nepakaltinamas. Jis negali būti nubaustas nei už vaikžudystę, nei už savo buvusios sugyventinės Linos Cvilikaitės sveikatos sutrikdymą tragedijos naktį. 

Savo vaikus įmetęs į šulinį A.Beras bus gydomas psichiatrijos ligoninėje.<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
Savo vaikus įmetęs į šulinį A.Beras bus gydomas psichiatrijos ligoninėje.<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2016, 12:07 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 9:42 AM

Dar pavasarį psichiatrai nustatė A.Berui psichikos sutrikimus. Tąkart nustatyta, kad nusikaltimo padarymo metu ir dabar jis nesuvokė savo veiksmų, jų valdyti, yra nepakaltinamas. Kas pusmetį jo būklė bus tikrinama, bet net ir pasveikęs jis greičiausiai negalės būti teisiamas.

Pasveikimo atveju A.Berą būtų galima teisti, jei jis nusikaltimo momentu būtų suvokęs savo veiksmus. 

Pasak prokuroro Andriaus Kiuršino, A.Bero būklė yra sunki, sunkiai tikėtina, kad jis artimiausiu metu pasveiks.

Vyras toliau bus gydomas Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.

A.Beras savo jaunėlius vaikus į šulinį įmetė sausio 2-osios naktį savo valdoje Saviečių kaime. Jis nuolat smurtavo šeimoje. Tragedija įvyko dėl vietos bendruomenės ir tarnybų neveiklumo.

Vyresnieji vaikai, 6 metų berniukas ir 4 metų mergaitė šiuo metu gyvena Kaune pas savo giminaičius. 

Uždarius A.Berą į psichiatrijos ligoninę, vyresnėliai kurį laiką gyveno su savo motina L.Cvilikaite, tačiau jie po kelių mėnesių buvo perkelti iš girtaujančios mamos namų pas giminaičius. šiuo metu mažyliai gyvena Kaune, jiems sudarytos geros sąlygos. 

Nusikaltimo naktį A.Beras šakute badė savo sugyventinę, kuri basa per speigą iškėlė iš namų šauktis pagalbos. 

Spalį teisme vykusiame posėdyje prokuroras Andrius Kiuršinas ir A.Bero advokatė Ramutė Budrytė prašė jį gydyti, o ne teisti. Tą patį pabrėžė ir teisme liudijusi psichiatrė. 

Po šiurpaus nusikaltimo vyriškis neriškiai davė parodymos, kameroje lankstė nuogas, plėšė nuo savęs rūbus, kišo į išangę maistą. 

Iš Utenos atvykusi psichiatrė ekspertė teisme pareiškė, jog jis negali būti teisiamas, o turi būti gydomas Rokiškio psichiatrijos ligoninėje griežtojo stebėjimo sąlygomis. Protinį atsilikimą nulėmė ilgalaikis alkoholio vartojimas, jis gėrė nuo 13 metų. Ilgainiui išsivystė psichozė.

Tokiems žmonėms simptomai ypač paūmėja vakarais ir naktimis, jie tampa agresyvūs.  „Įvyko ūmi psichozė. Sulaikytas pareigūnų jis elgėsi neadekvačiai, nesuvokė, ką padarė, nesiorientavo erdvėje ir laike. Taip jis elgėsi iki šių dienų. Iš pradžių jo būklė buvo itin nestabili“, – pasakojo ekspertė. 

A.Beras gydytojams pasakojo, kad jam atsibudus žmogžudysčių naktį visa aplinka atrodė raudona, jis manė, kad ir vaikai buvo aprengti raudonai. Manoma, jog psichozė išsivystė nusikaltimo naktį. Ypač sunku buvo bendrauti su juo pirmą savaitę.

Vaikžudys sunkiai miegojo, krapštė sienas, nusirengdavo drabužius. Laikui bėgant jis atsigavo, prisiminė tik nusikaltimo ir su juo susijusių įvykių fragmentus. Depresija yra akivaizdi. Vartojant vaistus, būklė šiek tiek pagerėjo, bet jis nepasveiko. 

Paklaustas medikų, kodėl įmetė vaikus į šulinį, A.Beras nurodė, jog jaunėliai yra ne jo. Kad vaikai mirę, jis žino, bet pats, atrodo, neprisimena, kaip jie buvo nužudyti, padrikai prisimena įvykių fragmentus.

„Atsižvelgiant į jo sveikatos būklę, rekomenduotinos priverčiamosios medicinos priemonės.  Vaistai padeda tik trumpam, todėl jį reikia stebėti griežto režimo sąlygomis“, – pasakojo psichiatrė. 

Anot medikės, prieš nusikaltimą A.Beras alkoholio greičiausiai nevartojo – būtent nuo to ir išsivystė alkoholizmo sukelta psichozė. Tačiau L.Cvilikaitė minėjo, kad sugyventinis gėrė alų ir šampaną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.