Tikina smaugęs ne motiną, o Anglijos premjerę M.Thatcher

Kol kas nepaaiškėjo, kodėl 50 metų klaipėdietis Jurijus Davydovas pasmaugė savo motiną ir iškart paspruko į Latviją.

J.Davydovas savo kaltę pripažino, bet negali paaiškinti, kodėl taip žiauriai pasielgė.<br>A.Pilaitienės nuotr.
J.Davydovas savo kaltę pripažino, bet negali paaiškinti, kodėl taip žiauriai pasielgė.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2016-11-10 15:17, atnaujinta 2017-04-18 07:18

Klaipėdos apygardos teisme J.Davydovas visiškai pripažino kaltę ir aiškino prieš tragediją matęs ne motiną, o buvusią Didžiosios Britanijos premjerę Margaret Thatcher, kuri norėjo jam per prievartą sugirdyti vaistus, ir neva girdėjęs balsus iš aukščiau, kaip elgtis toliau.

Ketvirtadienį teismas nusprendė skirti kaltinamajam stacionarią kompleksinę psichiatrinę – psichologinę ekspertizę.

Nutartyje pažymima, kad J.Davydovas praėjusiais metais vieną mėnesį gydėsi psichiatrijos ligoninėje.

Jis nuosekliai nuo pat pirmos apklausos aiškindamas įvykio aplinkybes teigė, jog motiną pasmaugė manydamas, kad tai – M.Thatcher, žvalgybos agentė. Po to balsas galvoje jam liepė važiuoti iki Latvijos. Pasibaigus benzinui kuro žadėjo įpilti tas pats balsas galvoje.

Abejonių dėl kaltinamojo psichinės – psichologinės sveikatos kelia ir jo brolio parodymai teisme. Jis teigė, jog J.Davydovo sveikata akivaizdžiai pašlijo ir elgesys pasikeitė jam grįžus iš įkalinimo vietos. Motina pasakojo, kad jis ten bandė žudytis.

Šiurpus nusikaltimas įvykdytas Klaipėdoje šįmet vasario 19-ąją. Nužudyta 81 metų moteris rasta savo bute Naujakiemio gatvėje.

Nusikaltimą pavyko atskleisti labai greitai.

Mirtiną egzekuciją surengęs taksistu dirbęs ir kartu su motina jos bute gyvenęs vyras iškart spruko į Latviją, tačiau pakeliui baigėsi benzinas. Į pagalbą sustojusiems vairuotojams bėglys sukėlė įtarimą.

Netrukus pro šalį važiavo Duobelės rajono policijos patruliai. Pamatę lietuviškus valstybinius numerius jie ėmė klausinėti vairuotojo, kas nutiko. Pareigūnams kilo įtarimų, kad vairuotojas apsvaigęs nuo kvaišalų ar raminamųjų vaistų.

Jis kažką nerišliai kalbėjo, o vėliau prasitarė, kad nužudė savo motiną.

Latviai iškart informaciją perdavė Klaipėdos pareigūnams. Pagal sulaikytojo pavardę nustatyta jo gyvenamoji vieta.

Nuvykę į Naujakiemio gatvę pareigūnai beldėsi į duris, bet niekas jų neatidarė.

Kriminalistai iškvietė specialiąsias tarnybas, durys buvo išlaužtos.

Lovoje gulėjo negyva moteris, ant jos kaklo buvo matyti smaugimo žymių.

J.Davydovas sulaikytas praėjus kelioms valandoms po nusikaltimo.

„Tos dienos ankstų rytą išvažiavau į darbą. Po poros valandų grįžau namo išgerti kavos. Atrodė, kad Margaret Thacher nori man sugirdyti kažkokį vaistą – apnuodyti. Nustūmiau ją ant lovos, paklausiau, ar ji – žvalgybos agentė. Puoliau jos smaugti. Jaučiausi tarsi valdomas kažkokios jėgos.

Pasiėmiau dokumentus, gavau nurodymą iš aukščiau važiuoti į Latviją. Sėdau į mašiną ir sekiau „Sprinter“ mašiną. Ji pasuko miško keliais, vijausi, bet mašina išnyko, aš paklydau, baigėsi benzinas. Pastebėjau kažkokius objektus virš galvos – violetinius spindulius. Paskui atsirado policija, tarsi viskas būtų surežisuota. Pasakiau, kad padariau baisų nusikaltimą „, – teisme pasakojo J.Davydovas, pats nebesuvokdamas, ar tai buvo jo motina, ar Didžiosios Britanijos premjerė.

Kaltinamasis aiškino, kad moterį užsmaugė rankomis per du kartus. Po pirmo smaugimo ji dar buvo gyva, nes kvėpavo, mirkčiojo, žiūrėjo į akis.

Pats J.Davydovas teigė, kad jo sveikata pablogėjo 2013-aisiais, kai atlikęs bausmę už vagystę grįžo iš Pravieniškių pataisos namų. Esą nuo tada gauna nurodymų iš aukščiau žaloti save.

Grįžęs iš Pravieniškių J,Davydovas gyveno su sugyventine, bet netrukus dėl jos svaiginimosi alkoholiu išsiskyrė ir išėjo pas motiną.

Kaltinamasis su motina sutarė gerai, ši jam virdavo valgyti, skalbdavo drabužius. Apie darbą motina sūnaus neklausinėdavo, sakydavo, kad jis – nervingas, prašė vyresniojo palaikyti brolį moraliai.

Pasak Davydovų kaimynų, tai buvo padori tvarkinga šeima, motina su abiem sūnumis gražiai sutarė, vaikais niekada nesiskundė, Jurijų labai mylėjo, tiesiog „ant rankų nešiojo“.

O.Davydovas pateikė teismui 30 tūkst. eurų neturtinės žalos ieškinį.

„Neprieštarauju, tegul jis mamos butą pasiima“, – sakė J.Davydovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.