Lietuvos krepšinio federacijos bylą vilkinusi prokurorė – it musę kandusi

Panevėžio prokurorei nepavyko teisme įrodyti, kad tirdama ilgai vilkintą vadinamąją Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) bylą ji elgėsi teisėtai ir teisingai.

Teismas nusprendė, kad Panevėžio prokurorė A.Gališanskytė dirbo netinkamai.
Teismas nusprendė, kad Panevėžio prokurorė A.Gališanskytė dirbo netinkamai.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

2016-11-11 10:04, atnaujinta 2017-04-18 06:06

Dėl skirtos tarnybinės nuobaudos teisme su generaliniu prokuroru kovojanti Panevėžio apygardos prokurorė Aurelija Gališanskytė patyrė nesėkmę.

Reikalavusi panaikinti jai skirtą tarnybinę nuobaudą – kvalifikacinio rango pažeminimą A.Gališanskytė ketvirtadienį Vilniaus apygardos administraciniame teisme sulaukė ne to, ko tikėjosi.

Teismas konstatavo, kad atlikdama ikiteisminius tyrimus, tarp jų ir dėl buvusio LKF generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno ir kitų asmenų veiklos, ši prokurorė elgėsi nederamai.

Generalinė prokuratūra nustatė, kad organizuodama ir kontroliuodama LKF bei kitas bylas A.Gališanskytė padarė devynis tarnybinius nusižengimus.

Ji ne kartą pažeidė Baudžiamojo proceso kodekso reikalavimus, buvo šališka, piktnaudžiavo jai suteiktais įgaliojimais, netinkamai atliko prokuroro pareigas, neužtikrino, kad ikiteisminiai tyrimai būtų atlikti išsamiai ir per trumpiausią laiką, kad jie nebūtų vilkinami, nepriėmė sprendimų dėl jų krypties ir ribų.

„A.Gališanskytė iš esmės nevadovavo ikiteisminiams tyrimams, nereagavo į tai, kad nurodytų ikiteisminių tyrimų trukmė yra neadekvati atliktų proceso veiksmų apimčiai, nedavė ikiteisminio tyrimo pareigūnams privalomų nurodymų ir toleravo jų neveikimą, Baudžiamojo proceso pažeidimus“, – teigiama Generalinės prokuratūros išvadoje, kuri buvo surašyta atlikus šios dažniausiai su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) dirbančios Panevėžio prokurorės darbą.

Patikrinus A.Gališanskytės kontroliuotas bylas paaiškėjo, kad ne tik ji pati nevykdė aukštesnių prokurorų priimtų sprendimų, bet ir visiškai nekreipė dėmesio į tai, kad jos pačios pavedimų nevykdo pareigūnai, kurie buvo atsakingi už bylų tyrimą.

Jie nekreipė dėmesio į A.Gališanskytės pavedimus atlikti tam tikrus tyrimo veiksmus ir, kaip paaiškėjo, nepaisė prokurorės ilgą laiką iš viso nieko neveikdami.

Dėl to bylų tyrimai buvo vilkinami, o „geraširdė“ prokurorė į tai visai nekreipė dėmesio, nors galėjo surašyti įspėjamuosius raštus pareigūnams, iškelti jiems drausmės bylas.

Pradėjus A.Gališanskytės darbo patikrinimą ji, kaip paaiškėjo, bandė išsisukti meluodama.

Pateisindama savo ir pareigūnų neveikimą keliuose prašymuose pratęsti ikiteisminio tyrimo terminą ji nurodė tikrovės neatitinkančius duomenis ir teigė, kad negalėjo atlikti ikiteisminio tyrimo veiksmų, nes jie esą yra susiję su kitomis bylomis.

Dėl visų pažeidimų A.Gališanskytė buvo nušalinta nuo LKF bylos tyrimo.

Jį baigė ir bylą teismui perdavė Šiaulių apygardos prokuratūra, o prokurorė šių metų kovo 22 dieną gavo nuobaudą.

Nors A.Gališanskytė teisme teigė, kad ji nubausta nepagrįstai, ir prašė tarnybinę nuobaudą jai pakeisti drausmine, Vilniaus apygardos administracinis teismas, susipažinęs su visa tarnybinio patikrinimo medžiaga, jos skundą atmetė.

Į neaiškią istoriją įvėlė ir advokatę

* LKF byla, dėl kurios A.Gališanskytei kliuvo nuo viršininkų, prasidėjo dar prieš 2011 metais Lietuvoje vykusį Europos krepšinio čempionatą. Šias varžybas daugelis jau pamiršo, o byla vis dar nagrinėjama teisme.

* Kaltinimai yra pareikšti M.Balčiūnui, LKF federacijos finansininkei Ramutei Čižauskaitei, LKF vykdomajai direktorei Rasai Liuimienei, buvusiam Panevėžio merui Vitalijui Satkevičiui, jo padėjėjui Dariui Simėnui, Panevėžio kūno kultūros ir sporto centro viešbutyje dirbančiam Bronislavui Pliavgai, Panevėžio savivaldybės administracijos Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjui Antanui Stokai bei viešbučio „Romantic“ vadovei Daliai Kuklierienei.

* Jie yra kaltinami apgaule pasisavinę beveik 687 tūkstančius eurų, kurie priklausė Panevėžio miesto savivaldybei. Apie 80 procentų šių pinigų buvo panaudota viešbučiui „Romantic“ rekonstruoti.

* A.Gališanskytės akiratyje taip pat buvo atsidūrusi LKF advokatė Diana Dūdienė, buvusio Generalinės prokuratūros prokuroro Mindaugo Dūdos žmona.

* Jai buvo pareikšti įtarimai dėl padėjimo sukčiauti ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Advokatė ilgai tampyta po policiją ir prokuratūrą, tačiau vėliau įtarimai jai panaikinti.

* Dėl A.Gališanskytės persekiojimo D.Dūdienė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir, kaip paaiškėjo, buvo teisi – prokurorė dirbo netinkamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.