Apsivogusi kasininkė dar spjovė į savo aukas

Klaipėdos apygardos teisme susirinkę Salantų (Kretingos r.) miestelio gyventojai bergždžiai laukė jų pinigus pasisavinusios kredito unijos finansininkės 46 metų Renatos Neverauskienės. Ji taip ir nepasirodė.

Į teismą Klaipėdoje atvykę salantiškiai nesulaukė juos mulkinusios kredito unijos kasininkės R.Neverauskienės.<br>G.Pilaičio nuotr.
Į teismą Klaipėdoje atvykę salantiškiai nesulaukė juos mulkinusios kredito unijos kasininkės R.Neverauskienės.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

Nov 12, 2016, 8:20 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 4:12 AM

Daugiau kaip 223 tūkst. eurų iš Kretingos kredito unijos nugvelbusi R.Neverauskienė nenurodė pateisinamos priežasties, kodėl negali dalyvauti posėdyje.

Išgirdę, kad kaltinamoji prieš pat posėdį susirgo, salantiškiai, kurių susirinko kone pusšimtis, pradėjo šurmuliuoti.

Nurodyta suimti kaltinamąją

„Mano ginamoji sirguliuoja, pirmadienį nuėjo į darbą ir vėl atkrito – ji peršalusi, skundžiasi padidėjusiu kraujospūdžiu.

Salantų pirminės sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoją pavaduojantis medikas nedarbingumo pažymėjimo kažkodėl nedavė – pasakė, kad moteris yra sveika, ir išgrūdo lauk“, – pareiškė R.Neverauskienės advokatas.

Bylą nagrinėjančio apygardos teisėjo Remigijaus Preikšaičio reakcija buvo žaibiška – paskelbė nutartį dėl nežinia kur esančios R.Neverauskienės paieškos ir sulaikymo.

Teismas atsižvelgė į prašymus nevarginti nukentėjusiųjų ir kitus posėdžius rengti arčiau jų namų – byla iš esmės bus nagrinėjama ne Klaipėdoje, o Salantuose.

Kaltinamasis aktas dar bus skaitomas Klaipėdoje, o kiti posėdžiai vyks Salantuose – kultūros centre arba seniūnijos pastate, kur veikia kredito unija.

„Šitaip visiems bus patogiau, greičiau išnagrinėsime bylą, sumažės teismo proceso išlaidos“, – pažymėjo R.Preikšaitis.

Indėlius dėjo į savo kišenę

Buvusi prekybininkė R.Neverauskienė darbavosi Kretingos kredito unijos Salantų filiale, aptarnavo daugiausia pagyvenusius žmones.

Kai kurie jos įkalbėti, kaimuose plėšikaujančių nusikaltėlių įbauginti žmonės unijoje laikydavo savo santaupas saugumo sumetimais, negaudami jokių palūkanų.

Daugelį indėlininkų gerai pažinojusi R.Neverauskienė išsiaiškindavo jų planus.

Įsitikinusi, kad savo indėlių jie nepareikalaus anksčiau, nei numatyta sutartyse, moteris pati nuspręsdavo, kada ir iš ko suklastojus dokumentus galima nugvelbti pinigų.

Kredito unijos steigėjai ir vadovai apie šešėlinę R.Neverauskienės veiklą nieko nežinojo. Kasininkė jiems teikdavo suklastotas ataskaitas, kad klientai esą savo noru nutraukę terminuotųjų indėlių sutartis ir pasiėmė savo pinigus.

„Ji kurdavo įvaizdį, kad visos bankinės operacijos atliekamos teisėtai, o iš tikrųjų mus mulkino, glemžėsi svetimus pinigus“, – piktinosi teisme susirinkę žmonės.

Kai klientas, kurio indėlį R.Neverauskienė jau buvo nugvelbusi, jų pareikalaudavo, aferistė nesutrikdavo – suklastodavo kitų klientų dokumentus, išgrynindavo jų pinigus.

Tokia pinigų grobstymo schema veikė ketverius metus.

Įžūliai klastodavo sutartis

Salantuose, kur nėra komercinių bankų skyrių, veikia tik vienas „Swedbank“ bankomatas.

Pensininkai, socialines išmokas gaunantys žmonės, internetinės bankininkystės paslaugomis čia beveik nesinaudoja.

Miestelio ir kaimyninės Imbarės seniūnijos gyventojai, ypač vyresnio amžiaus žmonės, anksčiau visus finansinius reikalus tvarkydavę Kretingoje, nušvito, kai banko paslaugas jiems ėmė teikti kredito unijos Salantų filialas.

R.Neverauskienės kurpiamos aferos išniro į dienos šviesą tada, kai viena salantiškių šeima pasigedo unijoje palikto 10 tūkst. litų indėlio.

Salantų filialo kasininkė, kaip vėliau paaiškėjo, jau po penkių dienų tuos pinigus persipumpavo į savo kišenę.

„Ji mus įkalbėjo santaupas laikyti unijoje.

Kai miestelyje pasklido kalbos, kad dingsta indėliai, nuvykome į Kretingą. Pasitikrinę sužinojome, kad mūsų pinigų jau nebėra, nors sutarties nebuvome nutraukę“, – pasakojo nukentėjusi salantiškė.

Iš kai kurių klientų R.Neverauskienė pasisavino 1000 eurų, iš kitų – ir didesnes sumas. Manipuliuodama terminuotųjų indėlių sutartimis aferistė įžūliai klastodavo oficialius dokumentus – pasirašydavo ir už save, ir už indėlininkus.

Per ketverius metus Kretingos kredito unijos kasininkė iš viso atliko apie 350 neteisėtų finansinių operacijų. R.Neverauskienės kišenėje nusėdo 82 indėlininkų pinigai. Tarp jų – 16 indėlininkų, neatpažinusių savo parašų grynųjų pinigų paėmimo dokumentuose.

Kai kuriems salantiškiams, kurie ateidavo pasiimti savo indėlių, kasininkė juos sugrąžindavo, todėl nutverta su įkalčiais ji savo kaltę pripažino tik iš dalies.

Nugvelbti pinigai – remontui

R.Neverauskienė indėlius priimdavo tame pačiame pastate, kur įsikūrusios valdžios įstaigos – Salantų seniūnija, Kretingos rajono policijos padalinys. Vėliau prie šio pastato nusidriekė didžiulės kasininkės veikla nusivylusių indėlininkų eilės.

„Atrodė kaip padori moteris – niekam netgi į galvą nešaudavo minties, kad ji apgaudinėja žmones“, – R.Neverauskienę prisiminė Salantų seniūnas Kazimieras Galdikas.

Kredito unija ne tik atsikratė nesąžiningos darbuotojos, bet ir sugrąžino žmonėms jos pradangintus pinigus.

Tačiau indėlininkai jaudinosi, kurį laiką negalėjo įgyvendinti savo planų, todėl dabar gali reikalauti moralinės žalos atlyginimo.

R.Neverauskienė paaiškino, kad kredito unijos pinigų prireikė savo sodybai Erlėnų kaime remontuoti, naujiems baldams. Jos name anksčiau veikė maisto prekių parduotuvė. Kaltinamosios turtas areštuotas.

„Yla iš maišo anksčiau ar vėliau išlenda, taip nutiko ir šiuo atveju“, – kalbėjo ikiteisminį tyrimą kontroliavusi Klaipėdos apygardos prokurorė Vida Skalauskienė.

Sutuoktinis nieko nematė?

Teismo salėje R.Neverauskienės pasigedę salantiškiai neabejojo, kad kaltinamoji, kuriai gresia dešimt metų nelaisvės, stengiasi vilkinti bylą, simuliuoja kokią nors ligą.

Taip mano ir nuo buvusios kasininkės aferų nukentėjusi Salantų pirminės sveikatos priežiūros centro darbuotoja Laimutė Stonkuvienė: „R.Neverauskienė iš tikrųjų lankėsi pas mus poliklinikoje, bet ji niekur nedirba, socialiai nedrausta, turi mokėti už gydytojų paslaugas.

Prieš kelias dienas su ja bendravau, atrodė visiškai sveika, žadėjo atvykti į teismą.“

Apvogti indėlininkai teisme pliekė ne tik apsivogusią moterį, bet ir jos sutuoktinį – ilgametį Kretingos rajono policijos komisariato darbuotoją Robertą Neverauską, kuris šiuo metu darbuojasi Norvegijoje.

„Negi Salantų poskyryje policininku kelis dešimtmečius dirbęs R.Neverauskas nežinojo, kokie aitvarai į jo namus nuolat neša pinigus?“ – stebėjosi nukentėjusieji.

Sužinojęs, kad teismo posėdžiai bus perkelti į kultūros centrą, Salantų seniūnas K.Galdikas patikino, jog vietos užteks ir nukentėjusiesiems, ir žiūrovams: „Ten vykstančius koncertus stebi keli šimtai žmonių.

Po tokio skandalo žiūrovų netrūks ir per teismo procesą.“

223 000

Tiek eurų vagyste iš Kretingos kredito unijos yra kaltinama R.Neverauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.