Kunigas nuteistas dėl milijoninės aferos – pasiglemžė pensininko turtus

Vilkaviškio vyskupijos kunigas 51 metų Jordanas Kazlauskas ir du jo bendrininkai pirmadienį sulaukė teismo kirčio – jie pripažintas kaltais byloje dėl sukčiavimo dideliu mastu. Svetimą palikimą pasisavinęs dvasininkas išvengė kalėjimo, tačiau privalės atlyginti ketvirčio milijono eurų dydžio žalą.

Vilkaviškio vyskupijos kunigas J.Kazlauskas (dešinėje) ir jo bendrininkai pripažinti kaltais didelio masto sukčiavimo byloje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilkaviškio vyskupijos kunigas J.Kazlauskas (dešinėje) ir jo bendrininkai pripažinti kaltais didelio masto sukčiavimo byloje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilkaviškio vyskupijos kunigas J.Kazlauskas ir jo bendrininkai pripažinti kaltais didelio masto sukčiavimo byloje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilkaviškio vyskupijos kunigas J.Kazlauskas ir jo bendrininkai pripažinti kaltais didelio masto sukčiavimo byloje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilkaviškio vyskupijos kunigas J.Kazlauskas (kairėje) ir jo bendrininkai pripažinti kaltais didelio masto sukčiavimo byloje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilkaviškio vyskupijos kunigas J.Kazlauskas (kairėje) ir jo bendrininkai pripažinti kaltais didelio masto sukčiavimo byloje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 22, 2016, 1:43 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 8:53 AM

Buvęs pakaunės Tabariškių ir Griškabūdžio (Šakių r.) parapijų klebonas J.Kazlauskas iš Kauno apygardos teismo išėjo nuleidęs galvą.

Albino Antanaičio vadovaujama teisėjų kolegija patenkino prokuratūros skundą ir panaikino Kauno apylinkės teismo nuosprendį, kuriuo J.Kazlauskas, 28 metų mišių patarnautojas Karolis Šventoraitis ir netoli nuo Tabariškių esančio Poderiškių kaimo (Kauno r.) gyventojas 48 metų Julius Ulevičius buvo išteisinti.

J.Kazlauskui skirta lygtinė 3 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. K.Šventoraitis nuteistas 2 metų ir 6 mėnesių, o J.Ulevičius – 2 metų lygtinėmis nelaisvės bausmėmis. Kalėjime jie neatsidurs, jei nepadarys naujų nusikaltimų.

Prokurorė Rita Poškienė prašė skirti teisiamiesiems realias bausmes – kunigą įkalinti 6 metams, K.Šventoraitį ir J.Ulevičių atinkamai 3 ir 2 metams.

Kunigas įpareigotas sumokėti 251 tūkst. eurų dydžio žalą, kurią patyrė velionio 67 metų poderiškiečio Jono Mitkaus dukterėčia Rita Kaušienė. Dar 29 tūkst. eurų visi trys teisiamieji turės atlyginti solidariai.

Daugiau nei prieš dešimtmetį mirus J.Mitkaus motinai, kukliai gyvenęs vyras paveldėjo didelį turtą – 13 hektarų žemės ir pustrečio hektaro miško. Gavęs pensininko įgaliojimą, J.Kazlauskas pardavė jo žemę privačiai bendrovei už 1 mln. 24 tūkst. litų (296,5 tūkst. eurų).

J.Mitkus liko it musę kandęs – pinigai atsidūrė kunigo sąskaitoje.

Dalį svetimų lėšų J.Kazlauskas paskolino pažįstamam verslininkus, kuris užsiėmė statybomis.

Kunigas įsigijo trijų aukštų kotedžą Kauno Fredos rajone, kurį statė šio verslininko įmonė.

Iš aferos turtėjo ir K.Šventoraitis – į jo sąskaitą buvo pervesta 100 tūkst. litų. Prie sukčiavimo prisidėjo ir J.Mitkaus kaimynas J.Ulevičius.

Dvasininkas žadėjo rūpintis paveldėtoju, tačiau jis liko gyventi sename savo namelyje.

R.Mitkaus dukterėčia 2009 metų lapkritį kreipėsi kreipėsi į policiją – pareigūnams pradėjus narplioti apgavysčių kamuolį, pensininkas 2010 metų balandį rastas negyvas su smurto žymėmis ant kaklo netoli nuo savo namų esančiame tvenkinyje.

Pareigūnai iškėlė bylą dėl žmogžudystės, tačiau teismo ji iki šiol nepasiekė, kol kas neaišku, kas įvykdė nusikaltimą.

Sukčiavimo byloje savo kaltę neigęs J.Kazlauskas teismo posėdžio metu prokurorę R.Poškienę išvadino melage, o viename savo laiškų, adresuotame Karlučiui (greičiausiai K.Šventoraičiui) siūlė prakeikti policijos tyrėją, jos vaikus ir vaikaičius: „Kad jie nematytų saulės šviesos, sirgtų ir kankintųsi“.

Išaiškėjo, kad kunigas lankydavosi pas ekstrasensus – laiške minėjo aiškiaregės Litos ir būrėjos Odilijos vardus.

Net ir įsiteisėjus nuosprendžiui dėl sukčiavimo, J.Kazlauskas toliau eina kunigo pareigas – sprendžiant iš Vilkaviškio vyskupijos interneto svetainės, jos antradienį dar nebuvo suspenduotos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.