Įkandin N. Venckienės spruko ir jos gerbėja

Interpolo paieška pasipildė nauju lietuvišku veidu – tai į JAV slapta pasprukusios Neringos Venckienės arši gerbėja Neringa Jakelaitienė. Manoma, kad ši palangiškė pasislėpė Didžiojoje Britanijoje.

Palangiškę N.Jakelaitienę, prieš pusketvirtų metų atvykusią į Seimą palaikyti N.Venckienės, buvo ištikusi isterija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Palangiškę N.Jakelaitienę, prieš pusketvirtų metų atvykusią į Seimą palaikyti N.Venckienės, buvo ištikusi isterija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
N.Venckienė slapstosi JAV.
N.Venckienė slapstosi JAV.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Nov 25, 2016, 5:20 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 4:33 AM

Iš Lietuvos dingo dar viena Garliavoje sukurptos pedofilijos istorijos veikėja – 38-erių N.Jakelaitienė, kuri dėl pasikėsinimo nužudyti nuteista kalėti pusšeštų metų.

Nors visi teismų sprendimai įsiteisėjo ir N.Jakelaitienė jau seniai turėtų sėdėti už grotų, ji, kaip ir N.Venckienė, pasirinko kitą kelią – slapstytis.

Iš pradžių N.Jakelaitienės ieškota tiktai Lietuvoje, tačiau neradus paskelbta tarptautinė paieška.

Manoma, kad N.Jakelaitienė gali slapstytis Didžiojoje Britanijoje, nes ten jau yra gyvenusi ir dirbusi iki tol, kol įvykdė sunkų nusikaltimą – padegė savo buvusį sugyventinį.

Seime ir klykė, ir verkė

Palangiškės N.Jakelaitienės pavardę Lietuva sužinojo prieš pusketvirtų metų, kai Seime buvo naikinama iš Lietuvos dingusios N.Venckienės teisinė neliečiamybė.

Kartu su kitais veikėjais palaikyti N.Venckienės atvykusią N.Jakelaitienę tąkart ištiko isterija.

Ji klykė, verkė, kažką nerišliai šūkaliojo lietuvių ir anglų kalbomis, o kai apsaugos darbuotojai paprašė palikti Seimo rūmus, pasipriešino.

Jiems neliko nieko kita, kaip tik paimti moterį už parankių ir palydėti iki durų. Vedama N.Jakelaitienė ir toliau muistėsi, nerišliai kalbėjo apie tai, kad ją nuodija, į maistą beria miltelius.

Padegusi patraukė išgerti

Vėliau paaiškėjo, kad isteriškoji moteris gerai žinoma Palangos teisėsaugininkams bei Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Utenos skyriaus medikams.

2006 metų kovo 4-osios rytą N.Jakelaitienė įvykdė sunkiai protu suvokiamą nusikaltimą – kerštaudama, kad ją paliko, padegė buvusį savo sugyventinį.

N.Jakelaitienė užlipo ant medinio namo laiptinės stogo ir greičiausiai ketino padegti buvusio draugo butą, bet vyras išgirdęs triukšmą atidarė langą ir pažiūrėjo, kas vyksta kieme.

Tuo pasinaudojusi N.Jakelaitienė iš atsinešto butelio šliukštelėjo ant vyro benzino, žiebtuvėliu jį padegė ir patraukė į artimiausią kavinę. Vėliau ji buvo rasta kavinės tualete su nebaigtu gerti buteliu alkoholio.

Vaidino nepakaltinamą

Buvęs N.Jakelaitienės sugyventinis buvo sunkiai sužalotas – apdegė apie 52 procentus kūno. Vyras iškart nurodė jį padegusią moterį, tačiau ji kaltę neigė ir elgėsi taip, kad tyrėjai suabejojo jos psichikos būkle.

N.Jakelaitienei buvo skirta psichiatrijos ekspertizė. Nors jai nustatytas mišrus asmenybės sutrikimas, gydytojai nusprendė, kad padegdama sugyventinį ji galėjo suprasti savo veiksmus ir už juos turi atsakyti.

Pati N.Jakelaitienė, tikėdamasi, kad bus pripažinta neveiksnia ir išsisuks nuo teistumo, tvirtino, jog jos ligos daug sunkesnės, nei sakė psichiatrai, – esą ją kamuoja šizofreniniai sutrikimai, depresija, jai esą reikia nuolatinės medikų priežiūros, todėl jai bus sunku atlikti bausmę.

Skundėsi dėl tablečių

„Tai yra tam tikrų psichinių sutrikimų simuliacija“, – N.Jakelaitienės ligas paneigė medikai ir užsitraukė jos nemalonę.

Paaiškėjus, kad teisiamųjų suolo išvengti nepavyks, N.Jakelaitienė pradėjo skundais atakuoti visas įmanomas instancijas.

Ji skundėsi, kad Utenoje jai į maistą buvo dedamos kažkokios tabletės, todėl nuo jų jai išsivystė organinė haliucinozė.

„Su manimi galimai buvo atliekami moksliniai klinikiniai tyrimai, nors jiems atlikti aš savo sutikimo nedaviau“, – skunduose rašė N.Jakelaitienė.

Teismus paversdavo cirku

Moteris nenurimo ir prasidėjus teismams. Ji šalino teismus, prokurorę, teismo sekretorę, nuolat keitė advokatus, pati juos užsipuldavo teismo salėje, stabdydavo procesą prašymų srautu, reikalaudavo kviesti įvairių sričių specialistus ar tiesiog numodavo ranka į teismo posėdžius, pareiškusi, kad serga.

Taip Klaipėdos apygardos teisme N.Jakelaitienė procesą stabdė net trejus metus. Bet nei isteriškas ilgesys, nei maldavimai ir ašaros nepadėjo.

Jai buvo skirta pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmė, o nukentėjusiajam priteista 60 tūkstančių litų (17 377 eurai) moralinei žalai atlyginti.

Teismo sprendimu N.Jakelaitienė taip pat turėjo padengti nukentėjusiojo turėtas 2000 litų (579 eurų) teismo išlaidas ir atlyginti Valstybinės ligonių kasos išlaidas – 8951 litą (2592 eurus).

N.Jakelaitienei toks nuosprendis nepatiko. Ji apskundė jį Lietuvos apeliaciniam teismui, o po to – Aukščiausiajam teismui, bet nieko nelaimėjo. Supratusi, kad nelaisvė neišvengiama, N.Jakelaitienė pasipustė padus.

Vieni grįžta, o kiti dar slapstosi

* N.Venckienė (nuotr.) ir N.Jakelaitienė – ne vienintelės „violetinių“ bėglių sąraše.

* Netrukus po to, kai 2013 metų balandį N.Venckienė paspruko į JAV, jos pėdomis pasekė ir pusbrolis Tadas Skučas. Buvo paskelbta jų paieška.

* Po trejų metų gyvenimo Vokietijoje onkologine liga susirgęs T.Skučas šių metų vasarą sugrįžo į Lietuvą ir davė parodymus dėl jo veiklos Garliavoje pradėtame ikiteisminiame tyrime, pažadėjo nesislapstyti nuo teismų.

* Sugrįžti T.Skučas sutiko pareigūnams pagrasinus, kad jo gyvenamoji vieta Vokietijoje jiems yra žinoma, todėl jis turi du pasirinkimus – atvykti į Lietuvą gražiuoju arba bus kreipiamasi į teismą dėl jo suėmimo už akių.

* T.Skučas yra įtariamas neteisėtu advokato Gintaro Černiausko bei Laimutės Stankūnaitės ir jos dukters sekimu.

* 2014 metais, sužinojusi, kad jos atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas, į Rusiją buvo pasprukusi Kedžių kaimynė Olga Girdauskienė. Tyrėjai buvo paskelbę jos paiešką, tačiau po kurio laiko pensininkė grįžo pati.

* O.Girdauskienei dėl poveikio L.Stankūnaitės dukrai jau skirta vienų metų laisvės apribojimo bausmė. Ji privalo būti namie nuo 23 iki 6 valandos.

* Tyrėjams iki šiol nepavyksta surasti 2013 metų pabaigoje iš Lietuvos dingusio Algimanto Rėklio, kuris įtariamas N.Venckienės buvusio viršininko, Kauno apygardos teismo pirmininko Alberto Milinio įsūnio Vaido Milinio apšmeižimu.

* Radus V.Milinį nužudytą, A.Rėklys viešai pareiškė, kad nužudytas jaunuolis jam prieš porą metų grasino. Be to, jis persekiojo jaunesnį Milinių sūnų.

* A.Rėklys save vadina bioenergetiku, pasakojo, kad kalbasi su akmenimis ir medžiais, anksčiau yra ne kartą turėjęs reikalų su psichiatrais, todėl teisėsaugininkai suabejojo, ar jis gali būti pakaltinamas, ir skyrė jam stacionarinę psichiatrijos ekspertizę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.