Ieškomas šnipinėjimu įtariamas Vladimiras Sokolovas

Vilniaus policija ieško

Policija ieško šnipo Vladimiro Sokolovo.<br>Lietuvos policijos nuotr.
Policija ieško šnipo Vladimiro Sokolovo.<br>Lietuvos policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-05 11:27, atnaujinta 2018-02-10 00:40

50 metų Vladimiras Sokolovas įtariamas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už tai, kad vykdydamas kitos valstybės ar jos organizacijos užduotį pagrobė, pirko ar kitaip rinko arba perdavė informaciją, kuri yra Lietuvos valstybės paslaptis, arba kitą užsienio valstybės žvalgybą dominančią informaciją. 

Už šį nusikaltimą numatoma laisvės atėmimo nuo trejų iki penkiolikos metų bausmė. Policijos duomenimis, vyras įtariamas šnipinėjęs organizuotoje grupėje. 

V.Sokolovas figūruoja teismui jau perduotoje byloje, kurios duomenimis, aukštas Rusijos žvalgybos pareigūnas Nikolajus Filipčenka su kitu žvalgybininku I.G. bei V.Sokolovu nuo 2011 metų spalio iki 2014 metų pabaigos susitikę keliose užsienio valstybėse kurstė Lietuvos piliečius, verbavo šiuos asmenis šnipinėti – rinkti ir perduoti užsienio valstybės žvalgybos institucijai ją dominančią informaciją. 

Į teismą perduota tik N.Filipčenkos byla. Kitų asmenų atžvilgiu ikiteisminis tyrimas dar tęsiamas. 

Prokuratūros duomenimis, atskirai vienas nuo kito ir skirtingu metu šnipinėti verbuoti keli Lietuvos piliečiai, jie Rusijos federalinę saugumo tarnybą (FST) sudomino dėl anksčiau turėtos darbinės patirties ir turimų ryšių su buvusiais ir esamais įvairių Lietuvos institucijų tarnautojais. Jiems formuluotos užduotys už piniginį atlygį rinkti ir teikti informaciją, susijusią su Vadovybės apsaugos departamento darbuotojais, jų darbo organizavimu, detaliais kontaktais, profesinėmis bei asmeninėmis charakteristikomis, taip pat Vadovybės apsaugos departamento saugomų valstybės vadovų asmenine bei patalpų apsauga, tam naudojama technine įranga bei kita tokio pobūdžio informacija. 

Verbuojamieji būdavo aprūpinami techninėmis ir kitomis priemonėmis, konsultuojami, instruktuojami, jiems duodami pinigai ryšio bei kitoms priemonėms, trečiųjų šalių vizoms įsigyti. 

Valstybės saugumo departamento (VSD) Strateginės komunikacijos vadovė Aurelija Katkuvienė BNS nurodė, kad informacija, susijusi su V.Sokolovo paieška, yra ikiteisminio tyrimo dalis, todėl VSD apie tai informacijos neteikia ir siūlė kreiptis į policiją. 

Platesnių komentarų žiniasklaidai neteikia ir Generalinė prokuratūra. 

Policijos pareigūnai prašo visuomenės pagalbos – asmenis, mačiusius ar galinčius suteikti informaciją apie šio vyro buvimo vietą, paskambinti Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 1-ojo skyriaus pareigūnams tel. (8 5) 271 6098, bendruoju pagalbos telefonu 112 arba parašyti el. paštu nerijus.didziunas@policija.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.