Tris žmones pražudęs vairuotojas teisme nepasirodė

Penktadienį nepavyko atversti baudžiamosios bylos, kurioje 45 metų Igorius Cvetkovas kaltinamas pražudęs tris vienos šeimos narius – tėvą, motiną ir mažametę jų dukterį.

N.Navickienė tapo tragediją išgyvenusios anūkės globėja.<br>A.Pilaitienės nuotr.
N.Navickienė tapo tragediją išgyvenusios anūkės globėja.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Dec 9, 2016, 7:29 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:30 PM

Kaltinamasis Plungės rajono apylinkės teisme nepasirodė. Jo gynėjas teisėjui pateikė Klaipėdos „Nefridos“ klinikoje prieš dieną išrašytą pažymą, kad I.Cvetkovui diagnozuota pūliuojanti angina ir temperatūra pakilusi iki 40 laipsnių.

„Važiuodami iš Radviliškio jautėme, kad kažkas panašaus nutiks“, – sakė Nijolė Navickienė.

Per kraupią avariją trijų artimų žmonių – dukters, žento ir anūkės – netekusi moteris dabar tapo vienintelės košmarą išgyvenusios anūkės globėja.

„Nesutinku, kad medikų pažymą reikia vertinti aklai. Į posėdį susirinko daug nukentėjusiųjų ir proceso dalyvių, jie turėjo įveikti didelius atstumus, todėl manyčiau, kad vertėtų išreikalauti iš gydymo įstaigos ligos istoriją ir galbūt pagalvoti apie auditą. Kartais teismuose piktnaudžiaujama ligomis“, – sakė nukentėjusiųjų gynėjas Vincas Pacevičius.

Kai kurie proceso dalyviai taip pat stebėjosi, kodėl kaltinamasis negalėjo išvkarėse perspėti teismo apie ligą ir netrukdyti kitų laiko, negaivinti išgyvenimų.

Tačiau teismas nusprendė jokių papildomų veiksmų nesiimti. Kitas posėdis įvyks vasario mėnesį.

Įtarimai, kad apsvaigęs nuo alkoholio vairuodamas pažeidė Kelių eismo saugumo taisykles ir sukėlė avariją, I.Cvetkovui buvo įteikti šių metų pradžioje. Už tai numatytas laisvės atėmimas nuo 3 iki 10 metų.

I.Cvetkovas kaltės nepripažįsta.

Neatmetama, kad netoli Plungės įvykusios kraupios avarijos kaltininkas – alkoholis. Po avarijos vairuotojo kraujyje aptiktos 1,68 promilės alkoholio.

Kaltinamajame akte teigiama, kad jis „Hyundai Galloper“ automobiliu kirto ištisinę liniją ir išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą.

Išvydęs priešais „Hyundai Galloper“ ir siekdamas išvengti susidūrimo ištisinę liniją kirto ir į priešpriešinio eismo juostą metėsi ir BMW 520i, kurį vairavo 36 metų ugniagesys Ramūnas Dargužas, bet „Hyundai Galloper“ staiga grįžo atgal.

Nustatyta, kad tragedijos vakarą vairuotojai leistino greičio – 90 kilometrų per valandą – neviršijo.

Baisi avarija įvyko pernai spalio 4-ąją prieš 19 valandą kelio Šiauliai – Palanga 92-ajame kilometre Plungės rajono ribose. Dėl daugybinių sužalojimų žuvo R.Dargužas, jo žmona 31 metų Milda ir trejų metų dukra Ugnė.

Dargužų šeima į Palangą vyko norėdama paminėti vyresnėlės dukters Emilijos gimtadienį. Vienuolika metų šiai mergaitei sukako po poros dienų – tuo metu mergaitė buvo medikų specialiai panardinta į dirbtinę komą.

Per avariją I.Cvetkovas taip pat smarkiai nukentėjo – jam teko amputuoti dalį vienos rankos. Sunkių sužalojimų patyrė ir jo žmona – moteriai diagnozuoti veido, krūtinkaulio, šonkaulių lūžiai, mažiau nukentėjo poros penkiolikmetė dukra ir jos draugas.

Pasak Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroro Juozo Syko, ši baudžiamoji byla tik po metų pasiekė teismą. Mat įtariamasis kaltės nepripažino, neigė kirtęs ištisinę liniją ir išvažiavęs į priešpriešinio eismo juostą. Teko skirti eismo įvykio ekspertizę, o tai ilgai užtruko.

„Kaltinamasis kaltės nepripažįsta ir aiškina, kad važiavo sava kryptimi ir ištisinės linijos nekirto. Tačiau pagal eismo įvykio apžiūros duomenis, ekspertų išvadas, tai yra netiesa. Jis aiškino, kad nesijautė girtas, bet pripažino, kad kelias taureles buvo išlenkęs. Tai patvirtina ir kraujo tyrimų išvados“, – sakė J.Sykas.

Prokuroro teigimu, civilinius ieškinius pareiškė šeši asmenys – žuvusiųjų artimieji. Jie siekia prisiteisti 650 tūkst. eurų žalos, didžiąją dalį šios sumos sudaro neturtinė žala.

Kad būtų iš ko ją atlyginti, iškart po avarijos buvo areštuoti du I.Cvetkovui priklausę butai.

„Dabar areštuota pusantro buto, nes kovą I.Cvetkovas išsiskyrė su žmona ir dalis turto atiteko jai“, – aiškino prokuroras. Preliminariais skaičiavimais, kaltinamojo turto vertė – maždaug 100 tūkst. eurų.

Buvusi I.Cvetkovo žmona, dukra ir jos draugas neprašo atlyginti patirtos žalos. Jie visi trys buvo atvykę į posėdį.

Šis vaikinas prisiminė, kad važiuojant automobilyje tyliai grojo muzika. Neatmetama, kad vairuotojas prisnūdo ir todėl išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą.

2009 metais I.Cvetkovas buvo baustas už eismo įvykį, kurį sukėlė būdamas neblaivus. Tąkart žmonės nenukentėjo, vairuotojui skirta bauda ir atimta teisė vairuoti automobilį.

„Mergaitė išoriškai atrodo gal ir neblogai, bet jos viduje – didžiulė sumaištis, ten viskas kunkuliuoja. Ji blaškosi naktimis, vis šaukia mamą ir tėtį. Yra labai užsidariusi, nenoriai bendrauja, net su psichologe, tenka pasitelkti piešinius“, – sakė anūkės globėja po tragedijos tapusi N.Navickienė.

Per avariją paauglė patyrė visokių sužalojimų, teko porą kartų operuoti lūžusią ranką, daug laiko praleisti Abromiškių reabilitacijos ligoninėje.

Atsirado širdies veiklos sutrikimų.

Po avarijos abi sužalotos mergaitės buvo gydomos toje pačioje Klaipėdos vaikų ligoninėje.

„Ligoninėje bendravau su kaltinamojo žmona, ji atsiprašė, kiek žinau, tam pastūmėjo tyrėja, bet bet juk ne ji sukėlė avarija. O jis laikosi versijos, kad yra nekaltas. Nė karto mums nepaskambino, nors mano telefono numerį žino“, – sakė N.Navickienė.

Šeštoje klasėje besimokanti našlaitė stengiasi, kad liktų kuo mažiau laisvo laiko: kruopščiai mokosi, lanko krepšinio treniruotes, dalyvauja varžybose.

N.Navickienės veidą nušvietė šypsena, prisiminus neseniai vykusį anūkės dvyliktąjį gimtadienį: „sulaukėme sveikinimų ir dovanų iš visai nepažįstamų žmonių iš visos Lietuvos – to tikrai nesitikėjome“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu