Mažaraščio kalinio sukurptas laiškas pratęsė jo viešnagę už grotų

Trisdešimt kartų teistas klaipėdietis 36 metų Tomas Gindulis pirmadienį Šiaulių apylinkės teisme išgirdo nuosprendį už turto prievartavimą.

Į teismą atvestas T.Gindulis kaip įmanydamas slėpė veidą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Į teismą atvestas T.Gindulis kaip įmanydamas slėpė veidą.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2016, 4:53 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:04 PM

Vos tris klases baigęs T.Gindulis būdamas už grotų sukurpė du laiškus, kuriuose grasindamas susidoroti iš dviejų prokurorų reikalavo pinigų.

Šią mažaraščio kalinio „kūrybą“ teismas traktavo kaip bandymą prievartauti turtą ir įvertino ją trejais su puse metų nelaisvės.

Kadangi byla buvo išnagrinėta supaprastinto proceso tvarka, teismas T.Ginduliui paskirtą bausmę sumažino trečdaliu – klaipėdiečiui už šį nusikaltimą teks kalėti dvejus metus ir keturis mėnesius.

Už turto prievartavimą paskirta bausmė su kitomis už ankstesnius nusikaltimus T.Ginduliui paskirtomis bausmėmis nebuvo subendrinta, nes du nuosprendžius šis kalinys yra apskundęs.

Paskutinį kartą bausmes T.Ginduliui šių metų kovo mėnesį subendrinęs teismas jam skyrė galutinę 16 metų laisvės atėmimo bausmę.

Vienas nuosprendis dar neįsiteisėjo

Tokios pat dvejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmės už grasinamus laiškus sulaukė ir kartu su T.Ginduliu į teisiamųjų suolą patekęs, trisdešimt du kartus anksčiau teistas Širvintų rajono gyventojas 32 metų Edgaras Savickas.

Už turto prievartavimą paskirta bausmė su anksčiau E.Savickui už kitus nusikaltimus paskirtomis bausmėmis nebuvo subendrinta, nes vienas nuosprendis dar neįsiteisėjo.

Paskutinį kartą bausmes E.Savickui pernai lapkričio mėnesį subendrinęs teismas skyrė 18 metų ir 9 mėnesius nelaisvės.

Vieną grasinamą laišką parašiusiam penkiolika kartų anksčiau teistam radviliškiečiui 59 metų Edmundui Svidrui teismas skyrė pusantrų metų nelaisvės.

Subendrinus šią bausmę su anksčiau už kitus nusikaltimus paskirta bausme E.Svidrui už grotų teks praleisti dvejus metus ir keturis mėnesius.

Rašeivos reikalavo pinigų

Vieną prokurorei skirtą laišką, kuriame grasino susidoroti su pareigūne, jos artimaisiais bei padegti prokuratūros pastatą, E.Savickas parašė pernai rugpjūčio mėnesį leisdamas laiką Panevėžio apskrities policijos komisariato areštinėje.

Šį laišką E.Savickas perdavė T.Ginduliui ir paprašė jį išsiųsti į prokuratūrą.

T.Gindulis savo ruožtu Šiaulių tardymo izoliatoriuje ir pats parašė grasinamą laišką, kuriame grasindamas susidorojimu iš prokuroro reikalavo 1000 eurų, ir išsiuntė jį kartu su E.Savicko laišku.

Šiaulių tardymo izoliatoriuje T.Gindulis sukurpė dar vieną grasinamą laišką, kurį perdavė E.Svidrui ir nurodė jį į prokuratūrą išsiųsti kartu su savuoju laišku.

E.Svidras savo ir T.Gindulio laišką svetimu vardu išsiuntė į nurodytą vietą.

Dar vieną grasinamą laišką kitos prokuratūros prokurorui Šiaulių tardymo izoliatoriuje pernai spalį parašęs E.Savickas pareikalavo, kad pareigūnas į „Top sport“ sąskaitą dviejų nurodytų asmenų vardu padėtų po du tūkstančius eurų.

Pareigūnui rašeiva pagrasino, kad neįvykdžius šių nurodymų jis negalės ramiai gyventi, bus susprogdintas prokuratūros pastatas.

Svajojo būti gangsteriu

Jau ne pirmą nuosprendį už grasinamus laiškus išgirdęs T.Gindulis į pareigūnų akiratį pateko dar būdamas paaugliu.

Už grotų dėl vagysčių, o po to ir dėl plėšimų vis patekdavęs T.Gindulis vėliau ėmėsi „kūrybos“ – vos tris klases baigęs vyras ėmė kurpti grasinamus laiškus ir siuntinėti juos pareigūnams.

Už grasinimus nužudyti ir turto prievartavimą T.Gindulis buvo nuteistas keliolika kartų, bet tai rašeivos nesustabdė.

Per vieną teismo procesą šis recidyvistas prasitarė nuo mažumės svajojęs būti gangsteriu.

Išklausyti pirmadienį jam Šiaulių apylinkės teisme skelbiamą nuosprendį pageidavo tik T.Gindulis. Likę du kaltinamieji – E.Savickas ir E.Svidras – pareiškė norį likti pataisos namuose.

Į teismo salę atvesdintas T.Gindulis kaip įmanydamas slėpė veidą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.