Europa spendė spąstus žudikui iš Lietuvos

Į antrankius tarsi į Kalėdų papuošalą įrėmintas Mariaus Civinsko veidas supasi internete – Interpolo ieškomiausių nusikaltėlių kalendoriuje. Dešimt metų besislapstantis žudikas vienai dienai tapo ieškomiausiu Europos nusikaltėliu.

Mirtiną šūvį Palangoje paleidęs M.Civinskas slapstosi daugiau kaip 10 metų.
Mirtiną šūvį Palangoje paleidęs M.Civinskas slapstosi daugiau kaip 10 metų.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė, Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Dec 15, 2016, 8:22 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:21 PM

Europos ieškomiausių nusikaltėlių sąrašas internete – lyg advento kalendorius. Po kalėdiniais ornamentais išmargintais langeliais kasdien paslėpta vis kito nusikaltėlio pavardė.

Trečiadienį visai Europai buvo siūloma ieškoti 33 metų lietuvio M.Civinsko, nuo Lietuvos pareigūnų pasislėpusio prieš dešimtmetį.

Jo duomenys vakar buvo išplatinti projekte „Most Wanted“ („Ieškomiausi“) dalyvaujančioms 23 Europos šalims.

Išrenka tik po vieną bėglį

Europolo ir Europos aktyvios besislapstančių asmenų paieškos grupių tinklo (ENFAST) pareigūnai jau įsitikino, kad viešumas – galingas ginklas. Iš šiais metais surastų 24 ieškomiausių nusikaltėlių 9 buvo sulaikyti dėl žiniasklaidos dėmesio.

Ieškomiausių sąraše yra keturi Lietuvos piliečiai, tačiau gruodžio 1-ąją prasidėjusios ir 23 dienas truksiančios kampanijos metu iš kiekvienos Europos Sąjungos (ES) šalies atrenkamas tiktai vienas ieškomas asmuo.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis aiškino, jog Europolas yra nustatęs keletą viešai neskelbiamų kriterijų, pagal kuriuos iš ieškomiausių sąrašo ir išrenkamas kiekvienos šalies atstovas.

Žinių laukia ir iš anonimų

M.Civinsko duomenis paskelbę Interpolo pareigūnai nurodė, jog nužudymu įtariamas vyras gali slapstytis Airijoje.

Žinantys, kur gali būti Lietuvos policijos ir Interpolo ieškomas vyras, informaciją gali pateikti specialiai projektui „Most Wanted“ sukurtoje interneto svetainėje. Kriminalistų paruoštą anketą galima užpildyti ir anonimiškai.

Šūvis buvo mirtinas

Žmogžudystė, dėl kurios ieškomas M.Civinskas, buvo įvykdyta Palangoje 2006 metų balandžio 3-iosios pavakare.

Apie 17 val. 20 min. į Palangos ligoninę buvo atvežtas peršautas 27 metų kretingiškis Raimondas Šimkus.

Jo kairioje mentėje žiojėjo degtukų dėžutės dydžio šautinė žaizda. Vyras dar silpnai kvėpavo, kurį laiką plakė širdis, tačiau apie 23 valandą jis mirė.

Keletą kartų teistas R.Šimkus buvo gerai žinomas policijai. Tų pačių metų pradžioje Kretingos policijos komisariato iškeltoje byloje jis buvo įtariamas plėšimu.

Peršautą R.Šimkų savo automobiliu „Volkswagen Golf“ į ligoninę atvežė 19 metų palangiškis Karolis Zimliauskas.

Jaunuolis pareigūnams papasakojo, kad norėdamas išmėginti suremontuotą savo mašiną jis atvažiavęs į apleistą automobilių stovėjimo aikštelę. Čia jis pamatęs gulintį peršautą vyrą ir jį atvežęs į ligoninę.

Žmogžudystė įvyko aikštelėje

Toks pasakojimas pareigūnams sukėlė įtarimų. Aikštelėje K.Zimliauskas negalėjo parodyti vietos, kur neva gulėjo sužeistasis. Be to, joje nebuvo matyti jokių kraujo dėmių. Apsimelavęs palangiškis buvo sulaikytas.

Daugiausia kraujo buvo pritekėję ant automobilio „Volkswagen Golf“ vairuotojo sėdynės. Kruvina buvo ir priekinė keleivio sėdynė.

Buvo tikrinamos versijos, kad į R.Šimkų galėjo būti šauta jam sėdint prie automobilio vairo. Mašinos kėbulas nebuvo pažeistas, todėl manoma, kad šauta pravėrus vairuotojo dureles.

Vėliau nustatyta, kad šūvis nuaidėjo aikštelėje, kurioje įvyko vietos jaunuolių konfliktas.

Mažiau nei po paros buvo nustatyti visi nužudymo dalyviai. Į aikštelę keliais automobiliais buvo suvažiavę apie dešimt dėl vagysčių ir smulkių nusikaltimų policijai žinomų asmenų.

Į draugą pataikė netyčia?

Aiškinantis tarpusavyje iškilusius nesutarimus barnis virto atviru konfliktu. Nujausdamas galimą konfliktą anksčiau teistas M.Civinskas į susitikimą atsivežė nupjautvamzdį medžioklinį šautuvą.

Vėliau ekspertai nustatė, kad į žmogų buvo šauta iš lygiavamzdžio šautuvo, užtaisyto 3 milimetrų kalibro ančių medžioklei skirtais šratais.

Prasidėjus konfliktui M.Civinskas išsitraukė šautuvą ir iš nedidelio atstumo šovė į priešininkų pusėję buvusį jaunuolį, bet netyčia pataikė į draugą R.Šimkų, kuris priekyje stovėjo nugara į jį.

Jam parkritus draugai medžiaginėmis atplaišomis stabdė iš žaizdos plūstantį kraują. Todėl aikštelėje jo ir nebuvo aptikta.

Pastebėtas keliose šalyse

K.Zimliauskas sužeistąjį automobiliu nuvežė į ligoninę, o kiti išsilakstė.

Palangos policijos pareigūnai greitai nustatė, kad į R.Šimkų šovė M.Civinskas, tačiau Palangoje gyvenęs vyras dingo tarsi į vandenį.

Kriminalistai vėliau sulaukdavo informacijos, kad jis naudojasi suklastotu pasu, slapstosi Olandijoje ar Danijoje, gyvena statybiniuose vagonėliuose.

Į tas valstybes buvo siunčiami užklausimai, bet paieška jokių rezultatų nedavė.

Dabar šią bylą tyrę pareigūnai mano, jog M.Civinskas bėglio dalią pasirinko be reikalo.

„Tai buvo netyčinė žmogžudystė, nes nušautasis – M.Civinsko draugas.

Būtų teisme aiškinęs, kad norėjo pagąsdinti šaudamas į orą, tačiau netyčia pataikė į žmogų, ir tiek. Gal kelerius metus kalėjimo ir būtų gavęs, bet dabar jau seniai būtų gyvenęs nieko nebijodamas“, – svarstė vienas dabar jau į pensiją išėjęs tos bylos tyrėjas.

Sąraše – keturios lietuviškos pavardės

Interpolo sudarytame 60 ieškomiausių Europos nusikaltėlių sąraše yra 4 lietuviai.

Manoma, jog M.Civinskas buvo pasirinktas dėl to, jog net dešimt metų yra ieškomas už itin sunkų nusikaltimą – nužudymą. Daugiau įtariamųjų nužudymu tarp ieškomiausių lietuvių nėra.

Pasikėsinimu nužudyti ir sunkiu kūno sužalojimu įtariamo Arūno Garšvos paiešką yra paskelbę ne Lietuvos, o Didžiosios Britanijos pareigūnai.

Anglijoje, Lidso mieste, 33 metų A.Garšva 2011 metais pasikėsino į prostitutės gyvybę. A.Garšva naudojosi jos teikiamomis sekso paslaugomis, bet jomis nebuvo patenkintas. Vyras reikalavo įvairesnio sekso, tačiau mergina nesutiko patenkinti agresyvaus kliento.

Įniršęs A.Garšva griebė merginą ir žemyn galva laikė ją iškišęs pro trečiojo aukšto langą. Pagrasinęs nužudyti jis savo auką paleido. Ant asfalto nukritusiai moteriai penkiose vietose lūžo stuburas ir dešinės kojos kulnas.

Sunkiai sužalota moteris nušliaužė iki vietos, kur buvo daugiau žmonių, ir paprašė iškviesti pagalbą.

Ieškomiausių sąraše atsidūrė ir su kokainu sumaišyto anglių krovinio gabenimą organizavęs 49 metų Vygantas Panka. Teigiama, jog 2014 metais jis kartu su sūnumi Roku Panka organizavo didelio kiekio kokaino gabenimą iš Kolumbijos į Lietuvą.

Apie 80 kilogramų kokaino, kurio vertė – apie 10 milijonų eurų, į Klaipėdos uostą per kelis kartus buvo atplukdyti 2015 metų vasarą.

Kokainas buvo įmaišomas į 250 tonų anglių krovinį, o jų gabalai su narkotikais niekuo nesiskyrė nuo įprastų.

Už didžiulio kiekio narkotikų gabenimą pareigūnai pareiškė įtarimus vienuolikai asmenų, devynis jų pavyko sulaikyti. Vienas sulaikytųjų – kolumbietis chemikas, kuris būtų išgryninęs kokainą, jei krovinys nebūtų buvęs sulaikytas.

Agurkinių grupuotei priklausęs 37 metų Algimantas Ringaila ieškomas dėl 13 nusikaltimų: prekybos narkotikais, ginklais ir vogtais automobiliais.

Šis kaunietis dar žinomas Čikio ir Algeškos pravardėmis. Šiuo metu Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjamos bylos duomenimis, ši grupuotė sukūrė narkotikų tinklą, kuris apraizgė ne tik Europos, bet ir Pietų Afrikos šalis.

2013-ųjų sausį Čikis buvo sulaikytas kartu su kitais Agurkinių lyderiais.

Daugiau nei metus Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime praleidęs A.Ringaila pradėjo bendradarbiauti su pareigūnais ir duoti parodymus prieš grupuotės lyderį Saulių Velečką ir kitus jos narius. Išleistas į laisvę jis spruko į užsienį.

Ieškomiausi Lietuvos nusikaltėliai

Lietuvos policijos ieškomiausių sąraše šiuo metu – aštuoni asmenys. Be M.Civinsko, A.Ringailos ir V.Pankos, jame yra ir žlugusio banko „Snoras“ vadovų R.Baranausko ir V.Antonovo pavardės.

Tarp ieškomiausių – viena moteris. Tai 38 metų Neringa Jakelaitienė, kuri nuo 2014 metų ieškoma už pasikėsinimą nužudyti.

Dėl narkotikų kontrabandos ir platinimo ieškomas 49 metų Vytautas Najus. Jo paiešką yra paskelbusi Šiaulių policija. Už panašius nusikaltimus Šiaulių policija jau šešerius metus ieško 32 metų Ramūno Dikmono.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.