Po skandalo Kauno internate kaltų neliko nė vieno

Protinę negalią turinčių vaikų rišimas prie lovų, radiatorių ir vamzdžių, šiurkštus jų stumdymas, smaugimas – nuskambėjus šiems faktams, Kauno Vilijampolės socialinės globos namų skandalo veikėjai iš balos išlipo sausi.

Pasak buvusio Vilijampolės socialinės globos namų profsąjungos pirmininko L.Mišeikio, vaikai šioje įstaigoje dažnai būdavo be pagrindo rišami prie lovų, net prie tualeto vamzdžių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasak buvusio Vilijampolės socialinės globos namų profsąjungos pirmininko L.Mišeikio, vaikai šioje įstaigoje dažnai būdavo be pagrindo rišami prie lovų, net prie tualeto vamzdžių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2016, 4:53 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:23 PM

Nepaisant kompromituojančių vaizdo įrašų, trečiadienį išteisintas buvęs Vilijampolės socialinės globos namų (SGN) masažuotojas 41 metų Antanas Damašauskas. Pasak Kauno apylinkės teismo teisėjo Rimanto Sipavičiaus, nebuvo surinkta duomenų, kad mažamečiam globotiniui jis sukėlė fizinį skausmą.

Teisėsaugos pareigūnai rėmėsi ne tik 13 metų berniuko parodymais, bet ir filmuota medžiaga, kurioje matyti, kaip A.Damašauskas šiurkščiai stveria jį už kaklo ir parverčia ant lovos.

Kaltinamajame akte teigiama, jog A.Damašauskas sugriebė vaikui už kaklo ir pradėjo smaugti, spaudė jo rankas, sugriebė už galvos, o jam nukritus ant grindų mažiausiai penkis kartus spyrė į pilvą.

„Vaikinas malonumo tikrai nepatyrė. Tokie veiksmai turėjo sukelti skausmą“, – ištarė Kauno prokurorė Dovilė Augustauskaitė, sužinojusi apie palankų nuosprendį A.Damašauskui.

Anot R.Sipavičiaus, galbūt kas nors iš darbuotojų padarė pažeidimą įsakęs fiksuoti vaikus prie lovų. Bet jei kas nors ir kaltas, tai ne dėl skausmo sukėlimo, už ką buvo teisiamas A.Damašauskas.

Kolegą filmavo telefonu

Triukšmas globos įstaigoje dėl pririšto ir stumdomo mažamečio kilo 2015 metų pradžioje, kai tuometis Vilijampolės SGN profsąjungos pirmininkas Lorenas Mišeikis nufilmuotus vaizdus perdavė policijai.

Kaip A.Damašauskas elgiasi su globotiniu, telefonu nufilmavo viena jo kolegė. Prieš šiurkščiai sugriebiant vaiką, pastarasis sėdėjo lovoje ir lingavo – nebuvo matyti jokių agresijos požymių.

Papasakojęs, kad psichiškai neįgalūs globotiniai rišami ne tik prie lovų, bet ir prie tualetų vamzdžių ar radiatorių, laikomi ten ilgą laiką, L.Mišeikis užsitraukė įstaigos vadovybės nemalonę. 2015 metų pavasarį jis buvo atleistas iš pedagogo pareigų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija sudarė komisiją galimiems pažeidimams ištirti, tačiau jos veikla buvo čia pat sustabdyta – nutarta laukti A.Damašauskui iškeltos baudžiamosios bylos baigties.

Masažuotojas tvirtino neperžengęs ribų – jis tramdęs vaikiną, kuris buvo agresyviai nusiteikęs, kėlė pavojų aplinkiniams. Mažametis išgalvojo spyrius, prieš jį esą nebuvo smurtaujama.

Išrėžė faktus apie netvarką

„Nurodžiau ne tik epizodą su A.Damašausku, bet ir daugelį kitų faktų. Darbuotojai žemino vaikus, smurtavo prieš juos. Tačiau ministerijos atstovai šių faktų išsamiai netyrė, niekas nebuvo nubaustas, padėtis nesikeitė“, – stebėjosi L.Mišeikis.

2015 metų rugpjūčio 25 dieną Vilijampolės socialinės globos namuose žuvus pro langą iškritusiam 11-mečiui, į šią įstaigą skubiai atvyko prezidentė Dalia Grybauskaitė, tuometė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

L.Mišeikis ir socialinė pedagogė Audinga Snudaitytė aukštoms viešnioms atskleidė netvarkos ir savivalės faktus. Įstaigos vadovybė pavaldinius verčia meluoti, kad vaikai nerišami prie lovų. Personalas naudojasi neįgaliais globotiniais, slapta už jiems skirtas pašalpas pirkdamas brangius maisto produktus, kurių auklėtiniai iš tikrųjų nemato. Už vaikų pašalpas perkami ir specialūs diržai, kuriais jie rišami prie lovų. Direktorius neįgalius globotinius savavališkai išsivežė prie Neries – tik dėl laimingo atsitiktinumo nieko bloga neatsitiko.

Tačiau svečiams iš Vilniaus išvykus, nuo darbuotojų galvos nenukrito nė vienas plaukas.

Rado naują šiltą vietą

Dėl mažamečio žūties buvo sudaryta darbo grupė, kuriai vadovavo Vilijampolės socialinių globos namų direktoriaus pavaduotojas Paulius Aukštikalnis, kitaip sakant, savi tyrė savus ir nerado jokių pažeidimų.

Globos namų direktorius L.Butkus skubiai pasiprašė atleidžiamas savo noru ir netrukus sėdo į šiltą kėdę kitoje Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pavaldžioje įstaigoje – tapo Rukloje esančio Pabėgėlių priėmimo centro direktoriaus pavaduotoju. Bendrauti su naujienų portalu lrytas.lt jis nepanoro.

A.Damašauskas išėjo iš darbo šalių susitarimu – šių metų pavasarį Vilijampolės SGN jam išmokėjo solidžią kompensaciją.

Policijos pareigūnai nutraukė bylą dėl berniuko žūties, neįžvelgę darbuotojų nusikalstamo aplaidumo požymių, nors jie nepasirūpino, kad psichiškai neįgalus vaikas negalėtų atsidaryti lango.

Atliko daug patikrinimų, bet kaltų nerado

Darius Pauliukonis

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinės globos įstaigų skyriaus vedėjas

„2013–2015 metais Vilijampolės socialinės globos namuose buvo atlikta 10 skirtingų institucijų vykdytų tikrinimų: įstaigos veiklą tikrino socialinės apsaugos ir darbo ministro sudarytos komisijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Vidaus audito skyrius, Socialinių paslaugų priežiūros departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, Lietuvos Respublikos Seimo kontrolieriaus įstaiga.

Taip pat tikrinimus vykdė Vilijampolės socialinės globos namų direktoriaus įsakymais sudarytos darbo grupės. Visa detali su pastarųjų darbo grupių veikla susijusi informacija bei pagrindžiantys dokumentai taip pat buvo pateikti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai įvertinti.

Patikrinimus atlikusios institucijos nustatė teisės aktų, reglamentuojančių socialinę globą, įgyvendinimo trūkumų, dėl kurių įstaiga nedelsiant ėmėsi veiksmų juos ištaisyti, taip pat teikė priemonių planus, tai leido ministerijai ir kitoms institucijoms kontroliuoti, kokių veiksmų ėmėsi įstaiga šalindama nustatytus trūkumus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.