Bulgaro žudikas paspruko

Bulgarijos pilietį 39 metų Aitašą Machmudovą mirtinai sužalojęs 27 metų tauragiškis Artūras Vismantas turėjo būti suimtas teismo salėje, bet neatvyko išklausyti nuosprendžio už žmogžudystę. Policija ieško bėglio.

Bulgarijos pilietį į kapus nuvaręs tauragiškis A.Vismantas į paskutinį teismo posėdį išklausyti nuosprendžio neatvyko.<br>G.Pilaičio nuotr.
Bulgarijos pilietį į kapus nuvaręs tauragiškis A.Vismantas į paskutinį teismo posėdį išklausyti nuosprendžio neatvyko.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

2016-12-22 07:49, atnaujinta 2018-02-09 21:20

Tauragės kriminalistams gerai žinomas A.Vismantas Klaipėdos apygardos teisme yra ištaręs tik vieną sakinį: „Jokių parodymų neteiksiu.“ Tą pat jis sakė ir policijos pareigūnams, kai vyko ikiteisminis tyrimas.

Šešis kartus už kontrabandą, vagystę, narkotikus jau teistas tauragiškis anksčiau teismo salėje purkštavo – pageidavo, kad procese dalyvautų ne valstybės samdomas, o anksčiau jį gynęs advokatas.

Nepanoro kalbėti teisme

„Advokatas atostogauja, bet pranešė, kad turiu atvykti į teismą. Pasakė, kad byla bus atidėta“, – kaip įmanydamas teismo procesą vilkino A.Vismantas.

Kaltinamasis tik miglą pūtė – su nurodytu advokatu, kuriuo neva pasitiki, jis nesudarė jokios sutarties dėl teisinių paslaugų.

A.Vismantui už Bulgarijos piliečio A.Machmudovo nužudymą skirta 14 metų laisvės atėmimo bausmė.

Teisme nedalyvavusiems aukos tėvams buvo priteistas 10 tūkst. eurų žalos neturtinės žalos atlygis.

Kaltinamasis teisme nepasirodė, todėl iškart po nuosprendžio paskelbta jo paieška.

Prie durpyno – muštynės

A.Vismantas į teisėsaugos akiratį vėl pateko prieš dvejus metus po to, kai Tauragės rajono Eičių kaime netoli Laukesų durpyno rastas sunkiai sužalotas vyriškis – Bulgarijos pilietis A.Machmudovas.

Bulgaras su kitais tautiečiais dirbo durpes išgaunančioje įmonėje „Klasmann-Deilmann“. Gyvenę lauko vagonėliuose užsieniečiai kartu su lietuviais atlikdavo sezoninius darbus – kasė ir valė durpes.

Didžiulė nusausinta Laukesų pelkė vadinama Rudąja Sachara.

Jauni dykaduoniai iš aplinkinių kaimų skersakiuodavo į bulgarus – prisigėrę sapaliojo, kad atvykėliai esą atima uždarbį iš vietinių gyventojų.

Vienas incidentas Eičių kaime prie mokyklos baigėsi susirėmimu, kuriame dalyvavo keliolika vietinių jaunuolių ir sezoninių samdinių bulgarų.

Muštynes išprovokavo pats A.Vismantas – kabinėjosi prie bulgarų, po to kvietė sėbrus, skleidė gandus, kad susipliekė dėl merginų.

Mirė Vokietijoje

Bulgarus puolė tvorų mietais, metaliniais strypais apsiginklavę kaimo bernai. Sumuštas A.Machmudovas nepakilo – buvo praradęs sąmonę.

Nugabentam į Tauragės ligoninę bulgarui diagnozuota koma. Per muštynes A.Machmudovas patyrė sunkių galvos ir kitų kūno dalių sužalojimų.

Vėliau užsienietis buvo gydomas Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Atsigavęs nuo traumų, jis išvyko dirbti į Vokietiją.

Vokietijoje nukentėjusiojo sveikatos būklė pablogėjo, tapo tiesiog kritinė. Vėl paguldytas į ligoninę jis po kurio laiko ten mirė.

Vokietijos medikai nustatė pagrindinę mirties priežastį – ligoninėje gydomas bulgaras užspringo mėsos kąsniu.

Talžė metaliniu strypu

Kai kurie liudininkai matė, kaip A.Machmudovas, nedalyvavęs muštynėse, buvo žiauriai daužomas. Vienas jų patvirtino, kad A.Vismantas pasivijo bulgarą ir iš pasalų trenkė jam į galvą metaliniu strypu.

A.Machmudovo mirties aplinkybės teisme tiesiogiai sietos su anksčiau jo patirtomis kūno traumomis – kaukolės sužalojimu, smegenų sukrėtimu.

Įvertinus medikų išvadas, konstatuota, kad A.Vismantas prisidėjo prie užsieniečio mirties – metaliniu strypu sudavė ne mažiau kaip vieną smūgį jam į galvą suvokdamas, kuo visa tai gali baigtis.

Užpuolikas prokurorų kaltinimus dėl tyčinio nužudymo visą laiką neigė.

Baugino kaimo žmones

Grįžęs iš kalėjimo A.Vismantas Eičių kaime jautėsi kaip visagalis valdovas. Žmonės bijojo chuligano, nekart bausto už viešosios tvarkos pažeidimus, – jis demonstravo pneumatinį šautuvą, šlitinėdavo girtas.

Strypu patiesęs A.Machmudovą tauragiškis vietines merginas įkalbinėjo melagingai liudyti, kad atvykėliai neva prie jų kabinėjosi, pirmieji puolė muštis, o vietiniai vaikinai stengėsi jas apginti.

Siekdamas išvengti bausmės A.Vismantas vieną muštynių liudytoją vertė prisiimti visą kaltę, jam grasino, netgi kumščiu trenkė į veidą.

Bulgaro žudikui bausmė skirta ir už poveikio liudytojui darymą.

Buvo teistas už cigarečių kontrabandą

* Prieš šešerius metus A.Vismantas kaip organizuotos nusikalstamos grupuotės narys buvo teisiamas dėl cigarečių kontrabandos.

* Kaltinamųjų suolą tada trynė ir jo bendrininkai – buvęs Tauragės futbolo komandos „Tauras“ žaidėjas Marius Urbutis, jo brolis Linas Urbutis bei Robertas Varvuolis.

* Lietuvos apeliaciniam teismui persvarsčius nuosprendį, kontrabandininkų gaujai skirtos griežtesnės bausmės. A.Vismantas buvo įkalintas 5 metams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.