Tomo Dobrovolskio nužudymo byla: paaiškėjo naujų detalių

Kompozitoriaus Tomo Dobrovolskio nužudymu įtariami Skirmantas Jankauskas, Karolis Pociūnas ir Audrius Šalna bei jų draugai ketvirtadienio rytą pradėjo Vilniaus apygardos teisme, kuris po dviejų mėnesių pertraukos toliau nagrinėja, kas vis dėlto įvyko „Psichbario“ pavadinimu žinomame sostinės bare.

Vilniaus apygardos teisme toliau nagrinėjama T.Dobrovolskio nužudymo byla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus apygardos teisme toliau nagrinėjama T.Dobrovolskio nužudymo byla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2016, 9:50 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:18 PM

Vos tik prasidėjus teismo posėdžiui vienas teisiamųjų gynėjų pareiškė turintis prašymų, tačiau jis nebuvo išklausytas.

„Ne ta dabar stadija. Prašymai buvo išklausyti praėjusiame posėdyje ir buvo nuspręsta pereiti prie įrodymų tyrimo“, – pareiškė teisėjų kolegijai pirmininkaujantis Stasys Lemežis ir liepė valstybinį kaltinimą palaikančiam prokurorui perskaityti kaltinamąjį aktą.

Agresyvūs jaunuoliai T.Dobrovolskį užpuolė 2014-ųjų gruodžio 24-osios naktį, kai jis vedžiodamas šunį užsuko į prie namų esantį barą „Vingrių 17“.

Šeši jauni girti vyrai be jokios aiškios priežasties iš pradžių užsipuolė vieną baro koridoriuje buvusį žmogų, o paskui puolė kelis žmones, esančius lauke, netoli įėjimo į barą. Tarp šių asmenų buvo T.Dobrovolskis.

Užpultas kompozitorius, kaip paaiškėjo iš kaltinamojo akto, bandė bėgti nuo agresyvių jaunuolių, bet ties Naugarduko gatve užpuolikai jį pavijo ir pradėjo mušti. Smūgiuota į įvairias kūno vietas.

Per muštynes T.Dobrovolskiui skėčiu buvo pradurta akis ir pažeistos smegenys. Jis, taip ir neatgavęs sąmonės, mirė 2015 metų sausio 6-osios rytą.

Prieš teismą iš viso stojo šeši kaltinamieji. Trys iš jų – Paulius Leščinskas, Vytenis Matulevičius ir Edgaras Petruškevičius – kaltinami sveikatos sutrikdymu, o S.Jankauskas, K.Pociūnas ir A.Šalna – nužudymu.

P.Leščinskas teigė visiškai neprisipažįstantis dėl jam inkriminuojamų nusikaltimų, K.Pociūnas ir A.Šalna tvirtino, kad yra kalti tik dėl kito asmens, kuris jiems atleido ir byloje nėra nukentėjusysis, sumušimo.

E.Petruškevičius ir V.Matulevičius savo kaltę visiškai pripažįsta, o S.Jankauskas sakė nesuprantantis nei kuo yra kaltinamas, nei kokius veiksmus jis tą naktį atliko. „Aš nieko nemušiau“, – sakė teisiamasis.

Ketvirtadienį teismas taip pat apklausė T.Dobrovovolskio žmoną Akvilę Dobrovolskienę ir jo mamą Angelę Šakalienę. Pasak A.Dobrovolskienės, nelaimės nuojautos šeimoje nebuvo. Atvirksčia, nuotaika buvo šventinė, visos mintys sukosi apie Kūčias ir Kalėdas.

„Aš turėjau darbo, siuvau suknelę. Jis taip pat buvo užsiėmęs, matyt, savo muzikos reikalais“, – pasakojo A.Dobrovolskienė. Moters teigimu, vyras jau ketino eiti miegoti, tačiau sužinojęs, kad ji prie savo siuvinio praleis dar apie dvi valandas, persigalvojo ir nusprendė išvesti pasivaikščioti šunį. „Kad ryte nereikėtų anksti keltis“, – paaiškino. Buvo pusę dviejų arba dvi valandos nakties.

Nors Tomas žadėjo toli nenueiti, kažkodėl atsidūrė prastą reputaciją turėjusiame bare ir ten buvo mirtinai sumuštas.

„Baigusi darbus, aš jam paskambinau, bet jis neatsiliepė, galvojau, gal užsuko į kokį barą, ten groja muzika, negirdi skambučio, todėl nuėjau miegoti. Kai ryte atsikėlusi neradau nei jo, nei šuns, supratau, kad įvyko kažkas baisaus“, – kalbėjo našlė.

Pirmoji mintis, pasak A.Dobrovolskienės, buvo eiti ieškoti vyro būtent į tą barą, kuriame jis buvo sumuštas. Nuėjusi į jį, Akvilė jame rado dirbančius kriminalistus ir iš jų sužinojo, kad jos vyras smarkiai sumuštas ir naktį buvo išvežtas į ligoninę. „Jis atrodė baisiai“, – pirmą įspūdį pamačius Tomą prisiminė jo žmona.

„Jis mėgo žmones, mėgo bendrauti, buvo labai komunikabilus, o kai išgerdavo tapdavo dar draugiškesnis. Negali būti, kad jis pats pradėjo konfliktą ir jis tikrai nepalaikė Vladimiro Putino“, – kalbėjo A.Dobrovolskienė. Manoma, kad būtent dėl Rusijos prezidento tarp baro lankytojų kilo konfliktas. Esą kažkas pasakė, kad Lietuvos valdžia yra niekam tikusi, o V.Putinas yra geresnis prezidentas, todėl teisiamieji ir puolė mušti kitus bare buvusius vyrus.

„Mano sūnus niekada nebūtų prieš mūsų šeimą ir niekada nebūtų V.Putino pusėje“, – įsitikinusi ir nužudyto kompozitoriaus mama A.Šakalienė.

Pasak jos, T.Dobrovolskio sesuo, jis dukra yra ištekėjusi už Gruzijos piliečio, visi trys jos vaikai yra gruzinai. Tuo metu kai kilo Gruzijos – Rusijos karas dvi anūkės kaip tik buvo likusios Tbilisyje.

„Kai prasidėjo karas, mes su sūnumi ėjome prie Rusijos ambasados, prie Gruzijos, piketavome, kad tik vaikai būtų išvežti iš karo zonos“, – kalbėjo A.Šakalienė.

Moters teigimu, Tomas buvo Lietuvos patriotas. 1991 metų sausį jis buvo ką tik atlikęs tarnybą sovietų armijoje, tačiau kilus neramumams išėjo prie Aukščiausios Tarybos ir ten budėjo, o savo karinį bilietą pamovė ant tvoros, kuria tuo metu buvo apjuostas pastatas. „Mūsų šeima niekada nebus už Rusiją ir V.Putiną“, – pabrėžė Tomo mama. Apie tai, kad jos sūnus ligoninėje A.Šakalienė sužinojo tik gruodžio 24 dieną, apie pietus.

Baisią naujieną jai pranešė žentas. A.Šakalienė kartu su dukters vyru iškart sėdo į automobilį ir važiavo į ligoninę, bet pakeliui moteriai pasidarė labai bloga. Ji sustojo prie vaistinės nusipirkti vaistų, o ją pamačiusi vaistininkė iškart patarė kviestis greitąją. A.Šakalienė jos nepaklausė. Grįžo namo, tačiau sveikata vis blogėjo, todėl teko išsikviesti medikus, kurie ją nuvežė į ligoninę.

Pasak A.Šakalienės, ligoninėje ji gulėjo dvi savaites. Jos sveikata buvo tokia bloga, kad medikai jos neišleido aplankyti ligoninėje be sąmonės gulinčio sūnaus. „Vieną kartą tave išgelbėjome, antrą kartą to padaryti nesugebėsime“, – aiškino gydytojai.

Pirmą kartą ji Tomą pamatė prieš pat jo mirtį. „Atėjo gydytojas ir pasakė, kad skambino iš reanimacijos, vilties nėra. Nuvažiavau atsisveikinti ir pradėjau melstis. Kalbėjau maldas ir žinojau, kad tai pabaiga. Man buvo labai sunku, nes praradau savo sūnų staiga, visai netikėtai. Jis mane turėjo laidoti, ne aš jį“, – teismui pasakojo A.Šakalienė.

Po sūnaus mirties jos sveikata dar labiau pašlijo, ji ne kartą gulėjo ligoniėje, buvo diagnozuotas, insultas, sutriko atmintis, orientacija.

„Jis buvo mano draugas, mes vienas kitą suprasdavome iš pusės žodžių. Mes kartu dirbome 16 metų, aš stačiau spektaklius, o jis man kurdavo muziką. Niekada netikėjau, kad jį pergyvensiu. Jo netektis man labai didelis smūgis ir, galbūt, net visada giliai širdyje neprisipažinsiu, kad jo nėra. Ar jis namuose, ar kapinėse – jis mano sūnus. Aš su kalbėsiuos, tarsiuos, o tai kas jį nužudė nėra žmonės“, – sunkiai ašaras tramdė A.Šakalienė.

K.Dobrovolskio motina sūnaus žudikams yra pateikusi 100 tūkstančių eurų civilinį ieškinį ir prašo atlyginti 1000 eurų turėtų teismo išlaidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.