VRK narys Jonas Udris įstatymo nepažeidė

Vyriausioji tarnybinės etikos

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narys Jonas Udris nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narys Jonas Udris nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2016, 4:24 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:12 PM

Tyrimą VTEK atliko dviejų pranešimų pagrindu. Pasak pirmojo, eidamas VRK viešųjų pirkimų komisijos pirmininko pareigas, J. Udris dalyvavo organizuojant VRK informacinės sistemos viešąjį pirkimą, konkurso techninių specifikacijų rengimą, derinimą ir esą parengė palankias konkurso sąlygas savo atstovaujamoms UAB „Algoritmų sistemos“ bei Ispanijos bendrovei „Scytl Secure Electronic Voting, S.A.“ („Scytl“).

Pastarojoje J. Udris esą dirbo konkurso techninės specifikacijos derinimo metu. Antrajame pranešime teigta, esą pareigūnas dalyvavo rinkimų organizatorių konferencijoje Rumunijoje kaip „Scytl“ darbuotojas.

Esą oficialioms rinkimų institucijoms dalyvavimas šiame renginyje buvo nemokamas, todėl J. Udris, galimai pasinaudojo tarnybine padėtimi VRK ir nemokėjo nario mokesčio. Šiuo atveju VTEK tyrė, ar pareigūnas negavo iš „Scytl“ deklaruotinos dovanos.

Dėl pirmajame pranešime nurodytų aplinkybių tyrimo duomenys rodo, kad J. Udris su „Scytl“ yra sudaręs konsultavimo sutartį. Žinodamas apie šios bendrovės ketinimą dalyvauti VRK viešajame pirkime, pareigūnas VRK pirmininkui pateikė nusišalinimą nuo dalyvavimo VRK viešųjų pirkimų komisijoje, kiek tai susiję su VRK informacinės sistemos plėtros bei jos informacijos tvarkymo paslaugų pirkimu.

Dokumentai patvirtina, kad 2015-aisiais organizuojant minėtąjį pirkimą, VRK viešųjų pirkimų komisijos darbe pareigūnas nedalyvavo. Tyrimo metu taip pat nenustatyta jokių kitų duomenų, kad J. Udris, eidamas tarnybines pareigas, būtų daręs poveikį minėtą pirkimą organizavusiems VRK viešųjų pirkimų komisijos nariams ir/ar ekspertams.

Dėl antrajame pranešime nurodytų aplinkybių tyrimo duomenys rodo, kad tuo metu, kai vyko Europos Tarybos Venecijos konferencijos surengtas rinkimų organizatorių renginys Rumunijoje, J. Udris taip pat dalyvavo ir susitikime „Scytl“ atstovybėje Bukarešte.

Pagal šios bendrovės ir J. Udrio pasirašytą konsultavimo sutartį, bendrovė buvo įsipareigojusi finansuoti konsultanto kelionių išlaidas. Todėl šiuo atveju, VTEK nuomone, kelionės išlaidų padengimas nelaikytinas deklaruotina dovana ir J. Udriui pareiga patikslinti privačių interesų deklaraciją nekilo.

VTEK pažymi, kad vizito „Scytl“ atstovybėje ir konferencijos datų sutapimas Rumunijoje visuomenei galėjo sukelti abejonių dėl J. Udrio elgesio, tačiau nesant pakankamai duomenų, tyrimą VTEK šioje dalyje nutraukia. Abejonių VTEK kelia ir tai, ar teisingai VRK išsprendė J. Udrio dalyvavimo konferencijoje klausimą. Pareigūnas teigė gavęs VRK pirmininko leidimą dalyvauti konferencijoje, jei už tai VRK nereikės mokėti.

VRK pirmininkas nurodė nežinąs, kas padengė J. Udrio kelionės išlaidas. VTEK nuomone, tokia situacija gali kelti pagrįstų abejonių dėl tinkamo J. Udrio viešųjų ir privačių interesų derinimo.

Todėl VTEK rekomenduoja VRK pirmininkui atidžiau vertinti VRK narių dalyvavimo renginiuose poreikį, užtikrinti šių asmenų oficialų delegavimą bei kelionės išlaidų padengimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.