Vagišiams per šventes – juodžiausias darbymetis

Prieš Kalėdas į prekybos centrus plūsteli ne tik pirkėjai ieškoti dovanų. Pasinaudodami lankytojų gausa, tvyrančia sumaištimi į parduotuvių sales sliūkina ir vagys.

Prieš didžiausias metų šventes prasideda pirkimo karštinė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Prieš didžiausias metų šventes prasideda pirkimo karštinė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 27, 2016, 6:57 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:41 PM

„Parduotuvių vagys darbuojasi prieš Kalėdas. O butų vagims švenčių nėra. Jie išlenda tada, kai žmonės išvažiuoja iš namų švęsti“, – tvirtino vieno prekybos tinklo apsaugos darbuotojas, prašęs neminėti pavardės. Anot pašnekovo, jo kolega jau sulaukė vagišių keršto. Nusikaltėliai jo vakare patykojo prie namų.

Portalas lrytas.lt peržvelgė Vilniaus prekybos centruose sučiuptų vagišių pagrobtų prekių sąrašus. Paaiškėjo, kad jie prieš šventes čiumpa ką tik įmanoma sukišti į rankines ar įgrūsti į drabužių kišenes, klostes – nuo pigių šokoladų, kramtomosios gumos iki brangių alkoholinių gėrimų butelių.

Susigundo net pensininkai

„Anksčiau taip nebūdavo. Jei į parduotuvę ateidavo narkomanas, žinodavome, kad vogs brangią kosmetiką, kurią nesunku už pusę kainos parduoti. Kiti vagys taip pat specializuodavosi. Būdavo net tokių, kurie vogė vien lašišą arba ikrus. O dabar stveria viską, net pigų vyną“, – pasakojo parduotuvės apsaugos darbuotojas.

Štai pensininkė D.J. parduotuvėje „Humana“ Šeškinės gatvėje buvo apkaltinta užvalkalo už 3,5 euro vagyste.

Moteris pasakojo, kad tą dieną ėjo pirkti ėdalo šuniui. Grįždama namo ji prisiminė, kad augintiniui dar reikia ir užvalkalo. Tad užsuko į parduotuvę „Humana“, kur tądien dauguma prekių buvo po 2 eurus.

D.J. parduotuvėje išsirinko ne tik užvalkalą, bet ir striukę, tačiau prie kasos pravėrusi piniginę pastebėjo, kad joje tėra 2 eurai. Tad ji sumokėjo tik už striukę, o užvalkalą esą ketino pardavėjos paprašyti atidėti. Užvalkalą ji laikė po pažastimi.

Sulaikyta pensininkė tikino, kad išėjo nesusipratimas – esą ji nieko neketino vogti. Iš pardavėjos sužinojusi, kad užvalkalui netaikoma akcija, ji norėjo tik paprašyti jį pasaugoti. Beje, D.J. parduotuvėse iš tiesų nė karto anksčiau nebuvo įkliuvusi.

Tuo metu V.L. parduotuvėje „Drogas“ Ozo gatvėje įkliuvo, kai į rankovę įsidėjo 2,19 euro kainuojantį korektorių „Essence“. Jį sulaikiusiems apsaugininkams vyras prisipažino, atidavė prekę ir gailėjosi. Jis aiškino, jog apsivogė dėl to, kad buvo girtas. Šiaip V.L. nėra etatinis vagišius, tad apsaugos darbuotojai buvo linkę jo žodžiais patikėti.

O štai jau dvidešimt kartų už vagystes teistas J.K. iš prekybos centro Verkių gatvėje pasikėsino pavogti 129 eurus kainuojančią plautuvę „Franke“.

Pamatęs, kad salėje nėra pardavėjų, jis mėgino plautuvę pasikišti po striuke, tačiau ji netilpo. J.K. einant link laiptų pasirodė pardavėja ir pasiteiravo, ar vyras turi čekį. Nieko nesakęs J.K. padėjo plautuvę ir mėgino pabėgti, tačiau buvo sulaikytas policijos pareigūnų.

Jokios baudos taip ir nesulaukė

Kiti vagišiai įkliūva grobdami įprastesnes prekes. Pavyzdžiui, N.U. prekybos centre „Maxima“ Gedimino prospekte pavogė šešis indelius ikrų „Jantarnaja“, kurių vertė – 29,94 euro. Ją apsaugininkai jau pažįsta, sučiumpa nebe pirmą kartą.

Vilnietis A.A. neseniai iš prekybos centro „Lidl“ Sausio 13-osios gatvėje ketino nesumokėjęs išsinešti 9,99 euro kainuojantį viskio „W.G.“ butelį. Nors jis ir anksčiau buvo pakliuvęs už vagystes, nėra pats garsiausias vagis, kurį apsaugininkai vadina parduotuvių siaubu.

A.A. kartais tiesiog pamalonina teismai. Pavyzdžiui, jis buvo įkliuvęs ir Vasario 16-ąją, kai vieno sostinės prekybos centro apsaugininkai jį sulaikė pavogusį 31,96 euro vertės prekių. 

Tačiau tąkart A.A. nė plaukas nuo galvos nenukrito, nes Vilniaus miesto apylinkės teismas jam neskyrė jokios baudos. Esą teismas, tik lapkričio 15-ąją gavęs administracinio teisės pažeidimo bylą, jo ir nebegalėjo nubausti, nes numatytas tik 6 mėnesių nuobaudos skyrimo terminas.   

Nuo lentynų šluoja kosmetiką

Kas kita Vilniuje gyvenanti narkomanė A.K. Į prekybos centrus kaip į darbą užsukanti vagilė nuo 2013 metų už vagystes teista net 17 kartų. Bausmių būta įvairių – nuo 90 parų arešto iki laisvės apribojimo dvejiems metams.

Dažniausias A.K. grobis – kosmetika. Todėl kai ji užsuko į prekybos ir pramogų centre „Akropolis“ esančią parduotuvę „Maxima“, apsaugininkai iš karto atkreipė dėmesį. Jie stebėjo, kaip vagilė į rankinę įsikišo septynias blakstienų tušo „L'Oreal Extra Volume Collag“ pakuotes už 114,94 euro, dvi pakuotes skaistalų „Max Factor Flawless Perf. Blush“ už 23,16 euro, tris pakuotes akių šešėlių „Max Factor Smokey Eyes“ už 32,97 euro, penkias tūbeles lūpų dažų „Max Factor Color Elixir“ už 59,35 euro, dvi pudros „Max Factor Facefinity“ pakuotes už 40,54 euro. Vėliau apskaičiuota, kad kosmetikos vertė siekė 270,96 euro. 

Apsaugos darbuotojai sekė, kaip A.K. plėšė prekių brūkšninius kodus, kaip dar pasivaikščiojo po drabužių ir sodo reikmenų skyrius, o paskui mėgino prasmukti pro paskutinę kasą šalia alkoholinių gėrimų skyriaus. Sučiupta A.K. teisinosi, kad kosmetiką vogė ketindama ją parduoti. Mat ji esą neturi už ką maitinti vaiko.

Drabužiai vagių nebeišduoda

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovas Darius Ryliškis sutiko, kad gruodžio mėnesį vagysčių pagausėja. Dėl to kai kurie prekybos centrai padidina apsaugos darbuotojų skaičių.

Anot D.Ryliškio, vagysčių skaičių padidina ne tik artėjančios šventės, parduotuves užplūstantys pirkėjai. Žiemą žmonės apsirengę daugiau drabužių, tad atsiranda vietos užsikišti prekę iš lentynos. Vagiama tai, kas kompaktiška, ką galima įsidėti į kišenę ar įsikišti į rankovę.

Nors prekybos tinklai nenurodo, kiek nuostolių patiria dėl vagysčių prieš šventes, paprastai jų skaičius siekia 1 procentą apyvartos.

Prekybininkai pastebi, kad vis dažniau dėl vagysčių sulaikomi ne narkomanai, asocialūs asmenys, o padoriai apsirengę parduotuvių lankytojai.

Europoje tradicijos nesikeičia

Nepriklausomo vagysčių mažmeninėje prekyboje tyrimo duomenimis, 2014–2015 metais labiausiai vagiamų Europoje prekių sąraše išlieka lengvai paslepiamos, populiarios prekės, kurias nesunku parduoti. Tai elektroniniai įrankiai, mobiliųjų įrenginių aksesuarai, drabužių aksesuarai, baterijos, stiprieji alkoholiniai gėrimai, vynas ir skutimosi peiliukai.

Minėtais metais vagystės iš parduotuvių prekybininkams kainavo beveik 110 mlrd. eurų. Daugiausia nuostolių patiria Olandija – jie siekė 1,48 proc. bendros apyvartos. Antroje vietoje yra Suomija (1,35 proc.), trečioje – Ispanija (1,33 proc.).

Mažiausiai nuostolių dėl vagysčių patiria Norvegijos (0,75 proc.), Šveicarijos (0,76 proc.) ir Prancūzijos (0,81 proc.) prekybininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.