Už smurtą prieš penktokę pedagogui teks stoti prieš teismą

Marijampolėje pirmąkart bus teisiamas pedagogas, pakėlęs ranką prieš moksleivę. Pagrindinės mokyklos direktorius savo kaltę pripažįsta tiktai iš dalies.

Smurtu prieš mokinę kaltinamas S.Virbickas kaltę pripažįsta iš dalies.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Smurtu prieš mokinę kaltinamas S.Virbickas kaltę pripažįsta iš dalies.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė („Lietuvos rytas“)

Dec 29, 2016, 7:31 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:22 PM

Marijampolės priemiestyje esančios Mokolų pagrindinės mokyklos direktorius Sigitas Virbickas šioje įstaigoje dirba 37 metus, o jai vadovauja bemaž dešimtmetį.

Gruodžio mėnesio viduryje Marijampolės prokuratūra gavo informacijos, jog mokyklos direktorius smurtavo prieš penktokę.

Nenušalino nuo pareigų

Ikiteisminis tyrimas buvo baigtas pagreitinta tvarka.

Sausio pradžioje Marijampolės teismas nagrinės baudžiamąją bylą dėl fizinio skausmo sukėlimo ir nežymaus sveikatos sutrikdymo mažamečiam asmeniui. Direktorius kaltinamas tampęs 11 metų mergaitę už plaukų, sukęs jai ausį, pastūmęs taip, kad penktokė veidu atsitrenkė į sieną.

Incidentas įvyko mergaičių drabužinėje prieš fizinio lavinimo pamoką, kurią turėjo vesti S.Virbickas.

Smurtas prieš mažametį nėra priskiriamas prie sunkių nusikaltimų. Mergaitė jautė skausmą, smurto žymių neliko.

Tyrimą kuruojanti prokurorė nenušalino mokyklos direktoriaus nuo pareigų. Jis pats nusišalino nuo kūno kultūros pamokų. Direktorius savo kaltę pripažino iš dalies, neneigė, jog buvo fizinis kontaktas.

Ši incidentą drabužinėje matė kiti vaikai. Jų parodymai sutampa. Jeigu teismas įrodys direktoriaus kaltę, jam gali būti skirta bauda arba areštas, arba griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki dvejų metų“, – teigė Marijampolės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Arūnas Žukauskas.

Smurtavo drabužinėje

Trečiadienį mokykloje sutiktas S.Virbickas žurnalistams nenorėjo pasakoti, kodėl pakėlė ranką prieš mažametę mokinę, – esą dar neįvyko teismas, ką nors komentuoti per anksti.

„Išvedė iš kantrybės direktorių, tas nebesusivaldė.

Turėjo vykti kūno kultūros pamoka, o kita pedagogė šiuos penktokus paėmė į šokių repeticiją.

Direktorius ėjo ieškoti mokinių. Berniukai greitai atėjo į sporto salę, o mergaitės dar buvo drabužinėje. Direktorius bandė įeiti, tačiau kažkas laikė užrėmęs duris ir neleido.

Incidentas įvyko iš karto, kai direktorius įėjo į drabužinę. Tai mergaitei, kuri nukentėjo, reikia labai daug dėmesio“, – pasakojo viena pedagogė, apgailestaudama, jog mokyklos vadovas prarado savitvardą.

Nebenori išeiti iš darbo

Maždaug prieš savaitę mokyklos direktorius savivaldybei įteikė prašymą atleisti jį iš darbo, tačiau neseniai jį atsiėmė.

Pedagogas persigalvojo po to, kai pas savivaldybės vadovus atėjo būrys Mokolų pagrindinės mokyklos mokytojų bei moksleivių tėvų prašydami neatleisti S.Virbicko iš darbo. Direktorius žurnalistams nepaneigė, jog persigalvojo sulaukęs didelio kolegų ir tėvų palaikymo.

Marijampolės savivaldybės vicemerė Irena Lunskienė teigė, kai gavo mergaitės motinos prašymą, buvo sudaryta darbo grupė, kuri aiškinosi incidentą.

„Išklausėme mergaitę ir jos tėvus, mokykloje kalbėjomės su vaikais ir mokytojais. Po to – su tėvais ir pedagogais, kurie atnešė prašymą neatleisti direktoriaus iš darbo.

Niekas nepasakė, jog direktorius yra nekaltas. Prašymo motyvai – direktorius dirba daug metų, turi patirties, tėvai patenkinti drausme mokykloje“, – sakė I.Lunskienė.

Kaimo mokykla – populiari

Priemiestyje esančią kaimo mokyklą, kurioje pastaruoju metu yra apie 200 mokinių, lanko daug Marijampolėje gyvenančių vaikų.

Mokytojai teigė, jog mokykloje nėra paralelinių klasių, tad kol kas neaišku, ką teks daryti ateinančiais mokslo metais, nes jau dabar gauta beveik keturios dešimtys būsimų pirmokų tėvų prašymų.

Ar liks poste, spręs taryba

Marijampolės savivaldybės vadovai laukia, ką nutars teismas.

„Mokyklų direktorius priima ir atleidžia savivaldybės taryba. Kai žinosime teismo sprendimą, spręsime, ar S.Virbicką atleisti, ar skirti jam griežtą papeikimą“, – teigė Marijampolės savivaldybės meras socialdemokratas Vidmantas Brazys.

Jis paneigė kalbas, jog S.Virbickas iki šiol neatleistas todėl, kad yra Socialdemokratų partijos narys bei administracijos direktoriaus giminaitis: „Į direktoriaus postą patenkama konkurso būdu. Gaila, kad kitų partijų nariai nedalyvauja konkursuose.“

Incidentas Mokolų pagrindinėje mokykloje pedagogus ir tėvus padalijo į dvi stovyklas, tačiau visi sutinka: nesvarbu, kokios susiklosto aplinkybės, kelti rankos prieš vaiką – nevalia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.