Neabejingas vilnietis 8 kilometrus vijosi girto kaimyno automobilį

Prieš kelias dienas pilietiškas lrytas.lt skaitytojo poelgis galbūt išgelbėjo kieno nors gyvybę. Buvęs aplinkosaugininkas, dabar dirbantis jogos mokytoju, Rolandas Surdokas teigia, kad su girtais vairuotojais prie vairo negalima kovoti tyliai, tad nusprendė paviešinti jam nutikusią istoriją.

Neabejingas pilietis 8 kilometrus vijosi girtą kaimyną.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Neabejingas pilietis 8 kilometrus vijosi girtą kaimyną.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sandra Kindiuk

Dec 30, 2016, 2:13 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:09 PM

Vyrui teko rizikuoti ir savo paties gyvybe, tačiau po ilgų girto vairuotojo gaudynių tikslą pavyko pasiekti. Slidžiu keliu girtą vairuotoją R.Surdokui teko vytis apie 8 kilometrus. Galiausiai jį sustabdė pareigūnai, ir pavojinga kelionė baigėsi policijos nuovadoje.

Kaimynai abejingi, nes nenori problemų

Sučiuptas girtas vairuotojas – R.Surdoko kaimynas, gyvenantis Vilniaus rajone, Bezdonių seniūnijoje, Aukštuolės kaime. Girtas prie vairo jis pastebėtas ne vieną kartą – jį matydavo tiek R.Surdokas, tiek kiti kaimo gyventojai. Paklausti, kodėl jie tyli ir nieko nedaro, kaimynai atsakydavo, kad bijo susidorojimo.

Skaitytojas Rolandas pasakojo, kad į tokius dalykus niekada nežiūrėdavo pro pirštus ir jau ne kartą apie kaimyną, kuris sėda prie vairo girtas, bandė pranešti pareigūnams. Jo bandymai būdavo nesėkmingi, nes neturėdavo įrodymų. 

Prieš kelias dienas važiuodamas namo R.Surdokas pastebėjo, kad jam iš paskos rieda išlenkti taurelę mėgstantis kaimynas. Pamatęs jį, skaitytojas pavažiavo šiek tiek į šoną norėdamas praleisti kaimyną, tačiau tuomet paaiškėjo, kad šis ir vėl neblaivus.

„Kai jo automobilis sustojo šalia manojo, supratau, kad kaimynas ir vėl girtas sėdo prie vairo. Jo automobilis užbuksavo ir jis negalėjo pajudėti, todėl net kelis kartus išlipęs į lauką jis prašė manęs, kad išjungčiau automobilio šviesas, nes jos akina ir nieko nematyti. Po pirmojo prašymo išjungiau visas šviesas, bet kažkas jį vis dar akino, tuomet supratau, kad jis neblaivus“, – pasakojo R.Surdokas.

Vijosi bėglį slidžiu keliu

Skaitytojas nedelsdamas paskambino policijos pareigūnams, o kaimynas nusprendė pasprukti – apsisuko ir nuvažiavo.

R.Surdokas bėglį nusivijo ir visą laiką palaikė ryšį su pareigūnais. 

Pavažiavus vos 200 metrų, sprunkantis kaimynas pasuko į kairėje esantį siauresnį kelią ir atsidūrė aklagatvyje. Čia taip pat įsuko R.Surdoko ir dar vieno žmogaus automobilis. Tuo metu buvo vilties, kad bėglys sučiuptas ir daugiau jo vytis neprireiks, tačiau tai buvo tik pradžia.

„Negalėjau patikėti tuo, ką matau savo akimis. Pamačiau žiaurų žmonių abejingumą. Automobilis, kuris taip pat buvo užtvėręs kelią, pasitraukė ir nuvažiavo, nors girdėjo konflikto esmę. Mano mašina liko stovėti kelio viduryje, todėl jam pravažiuoti vis vien buvo sunku“, – pasakojo R.Surdokas

Girtas kaimynas visuomet atrodė agresyvus, tačiau tuo metu savo nepasitenkinimą pradėjo reikšti ne tik žodžiais, bet ir veiksmais. Jis pradėjo trankyti skaitytojo mašinos variklio dangtį. Išliejęs savo pyktį sėdo atgal į mašiną ir pravažiavo pro siaurą tarpą tarp tvoros ir R.Surdoko automobilio, jį kliudė, bet vis tiek spruko toliau.

Tuomet prasidėjo ilgos lenktynės. Skaitytojui girtą kelių gaidelį teko vytis apie 8 kilometrus nuo Aukštuolės kaimo iki Nemenčinės plento. Kelionė buvo rizikinga, nes kelias buvo slidus, greitis didelis. Gaudynės baigėsi sėkmingai, galiausiai bėglys buvo sučiuptas, į alkoholio matuoklį jis įpūtė 2,43 promilės.

Skaitytojas R.Surdokas ragina visus nebūti abejingus ir yra įsitikinęs, kad tik sąmoningumas ir pilietiškumas gali padėti. Jo nuomone, tokias problemas svarbu kelti į viešumą, netylėti ir suvokti, kad girtų vairuotojų auka gali tapti bet kuris iš mūsų ar mūsų artimųjų.

Gaudė girtą „Cadillac“ vairuotoją

Tokių istorijų, kai neabejingi žmonės policijai padeda sučiupti girtus vairuotojus, pastaruoju metu būta ir daugiau. Pastarąjį kartą viena tokių nuskambėjo praėjusį savaitgalį. Naktį iš penktadienio į šeštadienį bendruoju pagalbos telefonu 112 paskambinę pilietiškai nusiteikę vilniečiai pranešė, kad iš Ukmergės g. esančios picerijos išėjęs visiškai girtas vyras sėdo prie automobilio „Cadillac“ vairo ir bando važiuoti.

Nenorėdami paleisti iš akiračio girto vairuotojo žmonės važiavo paskui „Cadillac“ ir telefonu pasakojo, kur jis juda. Visa informacija buvo perduodama girtuoklio gaudyti pasiųstiems patruliams.

Galiausiai „Cadillac“ sustojo prie vieno daugiabučio Gelvonų g. Tuo metu prie jo privažiavo ir Vilniaus kelių policijos ekipažas.

Kaip jau skelbė lrytas.lt, iš automobilio iššoko du vyrai ir bandė pasislėpti namo laiptinėje, tačiau čia jie ir buvo sulaikyti. Vairuotojui nustatytas 2,87 promilės girtumas.

Maža to, vyras su savimi neturėjo jokių dokumentų, todėl jis buvo nuvežtas į policijos komisariatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.